Užina za tiket – kocka kao zavisnost

0
elektronski-rulet-klađenje
Foto: Unsplash.com

Užina za tiket: Da li ste znali da je sve više mladih koji iz zabave odlazi u kladionice ne znajući da ih to može dovesti do bolesti zavisnosti? Kocka je poput druge i alkohola – samo se teže leči.

Da li znate koja je omiljena kocka mladih? Da li znate kada deca uplate prvi tiket?

Omiljena kocka među mladima je sportsko klađenje, a na drugom mestu je elektronski rulet. Neretko prvi tiket deca uplate već sa sedam ili osam godina, a u tinejdžerskim godinama ulaze u ozbiljne probleme.

Tipičan patološki kockar počinje da koristi novac za užinu ili sitni ulog kod starijih koji žele da se zabave.Svetska zdravstvena organizacija je još 1980. godine definisala kockanje i klađenje kao bolest poremećaja navike impulsa, kao oboljenje slično kleptomaniji, piromaniji i drugim bolestima.

S ciljem da ukaže na štetnost kockanja i kladionica, neformalna grupa „Sigurica“, u saradnji sa Kancelarijom za omladinu, sport i fizičku kulturu opštine Prokuplje organizuje predavanje osnovcima i srednjoškolcima i uličnu akciju – „Užina za tiket“.

Predavanje na temu prevencije zavisnosti od kockanja biće održano u ponedeljak 16. novembra u podne u Galeriji Bože Ilića, dok će ulična akcija biti održana 17. novembra, na Trgu topličkih junaka, takođe u 12 sati.

Organizatori naglašavaju da će navedene aktivnosti biti održane uz poštovanje svih epidemioloških mera.

#ŠtaNamTeško volontersku akciju „Užina za tiket“ organizuje neformalna grupa „Sigurica“ u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Timom 42, Empower-om i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija je finansirana kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.