TRENING NAKON PRELEŽANE KORONE

0
trening-korona
Foto: Jelena Krasić, Stars fit

Dok iz dana u dan slušamo, čitamo, razgovaramo o tome kako pandemija korona virusa ne jenjava – svima polako postaje jasno da se mora pronaći način kako da život i dalje teče koliko – toliko normalno.

Treniranje, druženje na otvorenom i mere predostrožnosti mogu (i moraju) zajedno. Ako ste među onima koji su preležali korona virus, a i dalje brinete kako i šta dalje, pogotovo kad je u pitanju fizička aktivnost,Topličanka vam donosi iskustvo fitnes trenera Jelene Krasić.

Povratak na trening nakon preležane korone

Prije svega što ću napisati želim da vam kažem, moji simptomi su bili „blaži“. Užasna malaksalost koja me je prikovala za krevet, bolovi u tijelu od kojim sam mislila da mi se kosti lome a mišići cijepaju, glavobolja zbog koje sam oči držala zatvorene, dezorijentisanost i gubitak čula mirisa i ukusa. Odlazak u toalet je bio osjećaj kao da sam trčala maraton. Temperature i upale pluća bez!

Prvi trening, bolje reći pokušaj treninga, bio je nakon dvije ipo nedelje ležanja, eventualne šetnje po stanu i penjanja uz i niz stepenice. Već pri zagrijavanju sam osjetila jaku slabost u cijelom tijelu, ali bila sam u fazonu „pa mora tako, nakon virusa“! Ali ne. Taj osjećaj je nešto što definitivno nisam nikada osjetila. Gubitak daha i pritisak u glavi su bili naglašeni. Zamarala sam se pri svakom pokretu ili podizanju nogu i ruku.

Dođoh do prve vježbe, čučanj bez opterećenja. Čula sam nekih 8 puta i toliko. Kao da me voz pregazio, ali bukvalno. Pokušala ali nisam uspjela, neki iskorak i sklek ali je bilo nemoguće. Naravno, naredni dan je bio bolji i sve bolje. Ali definitivno gubitak snage i osjećaj nemoći pri svakom novom pokretu je bio jako naglašen. Upalu mišića koju sam imala nekih nedelju dana ću pamtiti do kraja života.

Danas, 6 nedelja nakon svega mogu da kažem da sam spremna da treniram normalno i da se sve poprilično vratilo na staro, sem čula mirisa.
Naravno, ovo je moje iskustvo koje sam imala potrebu podeliti sa svima vama koji ste preležali #Covid_19 i koji želite da se vratite treningu. Samo pozitivno (uz brdo vitamina naravno) jer potreba, volja i želja pobeđuju sve, pa i virus.

VAŠE TIJELO NAŠA BRIGA

Piše: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.