Pet najromantičnijih gradova Evrope

0
pariz-ajfelova-kula-romantika
Foto: Unsplash.com

Mnogi od nas od detinjstva maštaju o braku kakav imaju mama i tata. Adolescenti gledaju romantične komedije i poistovećuju se sa glavnim ulogama. Odraslima uvek fali malo vremena koje će provesti samo sa partnerom, uživajući u čarima ljubavi. Tako nešto je izvodljivo na putovanjima, a preporuka za zaljubljene parove su pet najromantičnijih gradova Evrope.

U nastavku teksta otkrićemo vam tajne gradova koje možete posetiti sa svojim partnerom i koji će možda probuditi onu uspavanu iskru između vas.

Pariz – poljubac ispred Ajfelove kule

Prvi je od pet najromantičnijih gradova Evrope po našem izboru, a prvi i po ukusima ogromne većine ljudi koji su ga posetili. Pariz – grad koji je oduvek bio inspiracija za umetnike i romantike. Dobio je nadimak „grad svetlosti“ zbog velikog broja intelektualaca koji su ga naseljavali. Prestonica Francuske je sinonim za ljubav, šetnje zaljubljenih parova pored Sene, osmehe koji se protežu Jelisejskim poljima i poljupce ispred Ajfelove kule. Ako ste gledali Ameliju Pulen ili slušali Zaz, po dolasku u Pariz najpre ćete posetiti boemsku četvrt Monmartr. Dok se penjete stepenicama do bazilike Sakre Ker, pozirate slikarima u kaldrmisanim ulicama ili kupujete kartu za kabare Mulen Ruž, znaćete da ste svom paru probudili, možda zaboravljene, leptiriće u stomaku.

Odvedite voljenu osobu do „Zida ljubavi“, skrivenog na trgu Žan Riktu, na kome je 311 puta na 250 različitih jezika napisano „Volim te“. Krstarite Senom ili se samo prošetajte njenim obalama. Prelazite magične mostove, a nikako nemojte zaobići Most umetnosti i Most Aleksandra III.

Tajni raj za sve umetničke duše je bašta Muzeja romantičnog života, a ono što niko ne može zaobići su glavne atrakcije grada: muzej Luvr,palata Invalidi, avenija Jelisejska polja i Ajfelova kula. Ne morate trošiti mnogo novca sa skupe poklone u brendiranim Diorovim ili Šanelovim radnjama, dovoljno je samo da prošetate ulicama ovog nestvarnog grada i srca će vam ponovo kucati jako kao prvog dana.

Venecija – čarobna vožnja gondolama

venecija-gondola
Foto: Unsplash.com

Venecija je definitivno, u izuzetno jakoj konkurenciji, najromantičniji grad Italije i sasvim sigurno, jedan od pet najromantičnijih gradova Evrope. Izgrađena na 118 ostrva, ispresecana je kanalima iznad kojih se nadvijaju romanični mostovi.

Ako ste zamislili da baš ovde zaprosite devojku, možete to učiniti ispred Rialto mosta ili Mosta uzdaha. Za one sa malo dubljim džepom, idealna lokacija za ovaj čin je vožnja gondolom. Ništa manje čarobno mesto je i čuvena bela bazilika Santa Maria dela Salute, svima poznata iz pesme Laze Kostića ili Bazilika Svetog Marka, koja se „naslanja“ na Duždevu palatu. Za one koji su avanturističkog duha i vole visinu, mogu se popeti na Kampanil, toranj na glavnom gradskom trgu, Trgu Svetog Marka. Inače ovaj trg je, po lokalnoj nomenklaturi, jedini u celoj Veneciji koji nosi tu titulu (Piazza) dok su svi ostali polja (campi). Ako je za njega Napoleon rekao da je „najlepši salon Evrope“, znaćete da nije pogrešio.

Ponekad je dovoljno romantično kupiti uličnu hranu na pijaci ili picu debelog testa kod mosta Rialto, pa se uputiti ka četvrti Dorsoduro. Osvežite se sladoledom (gelato) i linijskim brodom obiđite ostrva Murano i Burano. Čipka, neobične kreacije od stakla i šarene fasade ova dva ostrva, učiniće vašu posetu Veneciji još inspirativnijom za ljubav. Ne zaboravite da napravite fotografije koje će krasiti vaše zajedničke albume.

Rim – večna ljubav u večnom gradu

rim-romansa-trg
Foto: Unsplash.com

Ekstremno je teško preporučiti pet gradova u kojima ćete provoditi najromantičnije trenutke sa voljenom osobom. Nismo želeli da jedna država zauzima dva mesta, ali Italija je simbol šarma i ljubavi. Svima su poznate zavodničke priče njenih stanovnika. Međutim, kada ste sa svojim parom, nećete biti u iskušenju da se odupirete njihovom zavođenju. Zavešće vas prelepi gradovi, a jedan od najlepših je svakako Rim.

Kao turista pohitaćete u Baziliku Svetog Petra, u Koloseum ili na Fontanu di Trevi, ali kada ste sa svojom voljenom osobom i želite malo više privatnosti, trebalo bi da izbegavate mesta sa tolikom frekvencijom ljudi. U Rimu postoje manje popularna, a čarobna mesta za ljubavne parove.

Večerajte u četvrti Trastevere uz čašu vina, prošetajte Baštom narandži (Giardino Degli Aranci), provirite zajedno kroz ključaonicu malteških vitezova, uživajte u cveću Vile Borgeze ili Pinćio bašta i grlite se uživajući u pogledu sa Đanikolo brda. Verujte, Rim nije samo svaki kamen ispunjen istorijom, Rim je čista ljubav. Večna. Baš kao i on.

Kolmar –  romantična šetnja kroz bajku

kolmar
Foto: Unsplash.com

Možda nikada niste čuli za mali grad Kolmar, u francuskoj pokrajini Alzas. Međutim, sigurno ste čuli za njegovog starijeg brata, podjednako romantičnog, Strazbur. Zbog ušuškanosti i šarma kojim očarava svoje posetioce, izabrali smo Kolmar za predstavnika pet najromantičnijih gradova Evrope. Kolmar je rodno mesto skulptora čuvenog Kipa slobode, Frederika Bartoldija. Ukoliko imate želju da vidite ovu statuu, a niste u prilici da preletite okean i obiđete Njujork, možete u ovom malom alzaškom gradu videti njenu repliku.

Ipak, ima mnogo romantičnijih mesta u ovom gradiću. Ceo stari grad je put kroz bajku. Najživlji je oko božićnih i novogodišnjih praznika, kada se održava vašar. Arhitektura pan de bois, sa drvenom građom okićena plišanim medama i zekama, mamiće vam osmehe i učiniti putovanje nezaboravnim. Mala Venecija zauzima prvo mesto na listi mesta koja morate obići sa voljenom osobom. Zauzmite sto u nekom od restorančića, naručite alzašku picu poznatu kao Tarte flambée i šampanjac. Ti trenuci ostaće vam večno u sećanju. Jeste Kolmar mali, ali je toliko romantičan da će razoružati i najhladnija srca.

Sankt Petersburg –  ljubav okupana zlatom

sankt-petersburg
Foto: Unsplash.com

Nekadašnji Lenjingrad i Petrograd, prestonica Ruskog carstva, na ušću Neve u Baltičko more (preciznije Finski zaliv), jedan je od najlepših, ali i najromatičnijih gradova Evrope. Osnovao ga je Petar Veliki u 18. veku, po ugledu na Amsterdam. Nije ga nazvao po sebi, kao što mnogi misle, već po svecu-zaštitniku Simonu Petru.

Okupan zlatom, ovaj grad budi emocije na svakom koraku. Najbolji period za posetu Sankt Petersburgu je jun, vreme belih noći. Kako noći skoro da nema, u sumraku oko 2 posle ponoći možete prošetati gradom da zajedno prisustvujete jednom od najmoćnijih događaja u gradu, podizanju mostova na Nevi.

Kolonada crkve Svetog Isaka, Letnja bašta koju su opisivali slavni ruski pisci, Most poljubaca, kanal ispred Zimske palate, raskošni muzej Ermitaž,Crkva spasa na krvi neka su od najromantičnijih mesta u gradu. Preporučljivo je da sa svojim parom obiđete Peterhof i Carsko selo (Puškin), jer će vam probuditi inspiraciju za romantične gestove. Možda i onaj najuzbudljiviji u životu – prosidbu. I ne zaboravite, koliko god da imate godina, nikad nije kasno obići ovih pet najromatničnijih gradova Evrope.