Kako da deca zavole kupanje?

0
kupanje-beba
Foto: Unsplash.com

Mnoga deca od malih nogu pokazuju averziju prema nekim od aktivnosti koje su sastavni deo života, pa tako roditelji često nailaze na problem kada žele da svom mališanu uvrste u ishranu određenu namirnicu, ili da ga – okupaju!

Izgleda da postoji nešto u vodi, što decu zastrašuje, s obzirom na to da se neretko opiru kupanju i srodnim radnjama održavanja higijene – poput pranja zuba! Dobre vesti su da je ovo najčešće prolazna faza koju vaše dete brzo može prevazići uz nekoliko malih trikova kojima ćete ubrzati ovaj proces!

U nastavku teksta, saznajte koje sve metode možete upotrebiti tako da pomognete vašem detetu da zavoli kupanje i dobije novu omiljenu aktivnost u kojoj će uživati!

#1 Odaberite veselu garderobicu koja će upotpuniti doživljaj kupanja

Najveći saveznik u nameri da vaša deca zavole kupanje biće adekvatni dodaci kojima ćete oplemeniti ceo proces pre i posle kupanja! Pokažite vašem mališanu pre kupanja nežni peškir i bademantil koji će ga utopliti nakon prijatne kupke, i vidite kako se njegova percepcija menja!

Bademantili za dečake predstavljaju upravo ovakve dodatke, iskrojene od najfinijeg pamuka koji će vašem mališanu predstavljati udobno sklonište nakon provođenja vremena u vodi.

belo-korito-beba
Foto: Unsplash.com

Ukoliko bademantil ima džepove, vašem mališanu u njih možete zadenuti omiljeni slatkiš kao dodatnu motivaciju, a činjenica da ga ista nagrada čeka u džepu nakon svakog narednog kupanja, učiniće bademantil omiljenim odevnim predmetom vašeg deteta!

#2 Igra u kadi i koritu – prečica do srećnog deteta!

Svi znamo da je igra omiljena aktivnost svakog mališana! S tim u vezi, logičan sled okolnosti jeste da od kupanja – napravite igru! U tome vam mogu pomoći razne gumene igračke, koje su idealne za ovu priliku, jer zbog svoje teksture neće promeniti oblik u vodi.

Kao opcija, tu su neizostavne gumene patkice, zvečke, kocke i gumene slikovnice, koje će omogućiti priliku vašem detetu da svoju svakodnevnu igru i zabavu prenese u korito ili kadu!

Igračkama ćete skrenuti fokus vašeg deteta, sa, njemu, traumatičnog okruženja, i podstaknuti ga da obrati pažnju na druge delove celog doživljaja, a ne samu vodu. U početku, možete animirati dete, tražeći od njega da pobroji sve igračke oko njega, ili mu ispričati priču o gumenoj patkici koju ćete tom prilikom imenovati.

dete-kadica-kupanje
Foto: Unsplash.com

Sve ovo bi trebalo da uspešno skrene fokus sa negativnih emocija koje dete ima prema kupanju, koje će polako zamenjivati novim, pozitivnim osećanjima razdraganosti i animiranosti.

#3 Ispričajte dobru priču i posmatrajte kako dete počinje da voli kupanje!

Same igračke, doprineće značajno promeni odnosa vašeg deteta prema kupanju, ali ukoliko i celu atmosferu prati i priča – ekspresni uspeh je zagarantovan! Ispričajte priču detetu o patkici koja dane provodi u svom jezeru, gde sreće druge prijatelje patke, te avanture koje zajedno proživljavaju!

Možda baš te patkice imaju i orkestar, te uz pomoć zvečki prave koncert za svoje prijatelje! Upotrebite svoju maštu i vidite kako se narativno klupko razmotava, a vaše dete razvija sve veću zainteresovanost za aktivnosti u kadi!

Možete iskoristiti priliku da priču pred spavanje, poput one o pačetu koje je pokušalo da ulovi mesec u odrazu jezera, povežete sa aktivnošću kupanja, te da dete počne da vodu doživljava kao prijateljsko mesto za provođenje vremena – ako mogu njegovi omiljeni likovi iz priča, zašto ne bi i on!

Ne propustite priliku, da svaki put, kada vidite da se omiljeni lik iz crtanog filma, ili knjige kupa, podsetite vaše dete da je kupanje nešto pozitivno, i da ga upravo zbog toga praktikuju i svi ti karakteri koje tako voli! Na ovaj način, objasnićete detetu da je kupanje svakodnevna stvar koju svi rade, te da ne predstavlja opasnost.

Kroz ove suptilne napomene, dete bi trebalo da polako razvija pozitivne emocije i kreira sinapse koje povezuju kupanje, vodu i aktivnosti u njoj sa lepim osećanjima i uspomenama. Nakon nekog vremena, ova taktika urodiće plodom, pa vaš mališan možda i sam zatraži toplu kupku kod kuće!

Deca, ponekad, zaista mogu izraziti nezadovoljstvo prema stvarima za koje zrele osobe nemaju adekvatno objašnjenje. Ono što je bitno, jeste, da u tim situacijama, ostanete mirni, te prihvatite postojeće stanje kao privremeno. Primenite neku od ovih metoda, te eksperimentalno proverite koja od njih najviše odgovara vašem detetu.

Nemamo sumnje da će, na kraju, ishod biti povoljan, te da ćete svaki naredni put kada vidite da vaše dete s uživanjem provodi vreme u vodi, i sami osetiti zadovoljstvo i  neizmernu sreću, vaspitavanjem dece vaspitavamo i sebe!