Kako da negujte svoju kožu u zimskim danima?

0
nega-lice-krastavac
Foto: Unsplash.com

Nega lica u zimskim danima posebno je zahtevna, naročito ukoliko je reč o osetljivom ili suvom tipu kože. Zima je najmanje pogodno godišnje doba za zdravlje i lepotu kože, budući da su vetar i hladnoća faktori koji najviše utiču na njen kvalitet. Koža lica je najviše izložena ovim vremenskim prilikama, za razliku od ostalih delova tela  koje štiti odeća.

Svi pomenuti spoljašnji faktori predstavljaju ogroman stres za kožu, koji se ispoljava kroz njenu suvoću, zategnutost, crvenilo ili naposletku – ispucalost. Sve pomenuto dešava se jer koža gubi vlažnost, a samim tim i elastičnost, pa je dodatna hidratacija putem intenzivne nege i više nego potrebna.

Zima je takođe, najnepovoljnije vreme za kožu, iz razloga što veći deo dana provedemo u zatvorenom  prostoru, te smo u kontaktu sa toplim, suvim  i ustajalim vazduhom, što takođe može imati  negativan efekat na  kožu lica. 

Ipak, ostoje  stvari koje možete uraditi  tako da negujete svoju kožu pravilno  u zimskim danima i izbegnete njeno dalje oštećenje. U nastavku teksta pročitajte kako da održite kožu lica u optimalnom stanju, čak i u nepogodnim zimskim danima.

#1 Primenite adekvatnu negu – kreme i serumi su neizostavni deo rutine u zimskim danima

Nega lica podrazumeva se tokom cele godine, ali u zimskom periodu, koža zahteva intenzivniji tretman, koji će dubinski nahraniti i hidrirati kožu. Standardna nega kože lica podrazumeva obavezno čišćenje i toniranje, nakon čega se po pravilu preporučuje korišćenje kreme, i po potrebi dodatna nega u vidu seruma.

Serumi su koncentrovaniji tretmani koji sadrže aktivne sastojke i nanose se često kao noćna nega, budući da su po svom sastavu masniji, i treba im vremena da deluju.

Kreme su jedna od osnovnih koraka svakodnevne dodatne nege, međutim u zimskom periodu dajte prednost onim sa masnijom teksturom, kao i aktivnim sastojcima koji prodiru u kožu. 

U ovom periodu, kreme za osetljivu i suvu kožu biće najbolji prijatelj vaše kože, budući da su po pravilu one bogatije formulacije, pa dubinski neguju i intenzivno hidriraju i obnavljaju kožu. Ovakav tretman biće idealan i za negu zrelije kože lica, koja je godinama sklonija dodatnom isušivanju.

#2 Radite na sistemskoj promeni – zdrava ishrana je ključ dobre kože

zdrava-ishrana
Foto: Unsplash.com

Rešenje svakog problema, pa i isušene, osetljive kože u zimskom periodu počinje od rada na uzroku neugodnosti. Izbegavanje direktnog vetra i hladnoće je logičan i preporučen korak, međutim nerealno je očekivati da nikada ne dođete u kontakt sa ovim atmosferskim prilikama. 

Ono na čemu možete raditi, s druge strane, jeste vaš imunitet, koji će vam obezbediti zdravu bazu i osnovu za periode godine kada će se vaša koža susresti sa posebnim izazovima. Ne smemo zaboraviti da je koža zapravo najveći organ na telu, i prirodna fizička barijera koja nas štiti od napada nepoželjnih stranih tela.

Kao takva, ona predstavlja jednu od osnovnih karika u imunom sistemu, te će jak i zdrav organizam biti od velikog značaja, onda kada je potrebno da se očuva optimalno stanje kože. Adekvatan dnevni unos tečnosti i vode biće od presudnog značaja za hidriranost kože. 

Trudite se da pijete dosta vode i ostalih tečnosti, a smutiji i šejkovi mogu biti odličan način da kroz tečnost unesete ukusan obrok pun vitamina. Pogodni su i jer se u njih mogu umešati visoko nutritivne namirnice kakav je konopljin protein, prah koji može značajno pomoći vašem imunitetu koji je garant dobrog zdravlja, a samim tim i kože.

#3 Koristite maske za lice – možete ih napraviti u kućnoj radinosti

Maske za lice su takođe deo dodatne nege, a danas se na tržištu pojavljuju u mnogobrojnim oblicima, od takozvanih sheet maski, preko maski od gline, pa sve do crnih maski za detoksikaciju – izbor je beskrajan. Ipak, maske za lice možete napraviti i u kućnoj radinosti, od stvari koje već verovatno imate u svom frižideru!

Prirodne maske za lice, predstavljaju jednokratan, intenzivan tretman koji će nahraniti vašu kožu i vratiti joj sjaj. U izradi maski za hidrataciju kože, najčešće se koriste namirnice poput banane, belanca, meda, avokada, prirodnih ulja, ali čak i jogurta! 

Sve ove pomenute namirnice poznate su po visokom sadržaju hranljivih materija, vitamina i minerala, idealnih za jačanje imuniteta, ali mogu imati odličan efekat čak i ukoliko se koriste u kombinaciji eksterno, direktno naneti na kožu. 

Jedna šaka ovsenih pahuljica, u kombinaciji sa kašičicom kokosovog ulja i belancetom, čini učinkovitu masku iz kućne radinosti koja će vam pomoći da vratite mekoću i sjaj vašem licu, koje će biti dubinski nahranjeno i zahvalno na ovakvom tretmanu!

Naravno, najviše efekta i vidne razlike uočićete ukoliko se pridržavate svih saveta u kombinaciji. Maske i kreme, neće imati pun efekat ukoliko se ne pozabavite sistemskim promenama i ne hidrirate svoje telo iznutra. S druge strane, ukoliko se brinete o zdravlju, optimalno stanje i izgled kože postići ćete upravo pravilnom negom.

Isprobajte naše savete, i nemamo sumnje da ćete vrlo brzo primetiti značajnu razliku i promene na vašoj koži! Srećno!