Svetlana Ilić: Kreativan hobi kao borba za opstanak

0
torba
Foto: Svetlana Ilić

Vešte ženske ruke mogu napraviti sve, a najvrednije su kad prave unikate i vezu ljubav. Baš takvu jedinstvenu borbu za život kroz kreativno stvaranje vodi jedna Svetlana iz Tomaševca nadomak Zrenjanina.

Iako je po zanimanju kuvarica, Svetlana Ilić (50) već deset godina uživa u svom hobiju – šije unikatne tašne i rančeve. No kada je zbog pandemije korona virusa ostala bez posla, njen kreativni hobi postao je glavna delatnost i opstanak. Opčinjena Svetlaninom originalnošću, Topličanka sa vama deli njen rad i otkriva tajne iz njene radionice.

Da li je svaki model unikatan ili je moguće napraviti dve iste torbe?

torba-svetlana-vez
Foto: Svetlana Ilić

Kad biste pogledali pažljivo ja stvarno nikad nisam ponovila dve iste torbe. Nekad kad bih to htela, provlačila bih motiv ali skroz bi bilo drugačije: da li zbog nedostatka identičnog materijala ili ne znam čega to ne bi bilo isto.

Foto: Svetlana Ilić

I onda sam ja to negde shvatila da je to moj dar od Gospoda da u datom trenutku od tog sa čim raspolažem napravim i ispričam kroz rad moju zamisao. Ponekad je to samo par šarenih krpica, konac i igla.

Kako osmišljavate dizajn? Da li imate neki izvor inspiracije?

Ja nemam određen model. Prosto se prilagođavam. Inspiracija mi je cvet, leptir, boja, rečenica… neki dezen, nešto se prosto sa nečim složi u glavi i lepo je kad ga pogledam okom. To je prosto trenutak.

Foto: Svetlana Ilić

Koje materijale i tehnike koristite, koliko dugo traje pravljenje jednog modela?

Materijali koje koristim naradije su prirodni keper, lan, teksas platno. Sad trenutno radim sa ipregniranim platnom jer mi je cenom dostupan, ali ja ga preredim na svoj način.  Dodam malo veza, aplikaciju, neko slovo reč i tako snalazim se da bude ekonomično i meni i osobi koja kupi, da bude nosivo, da traje.

Posvetim vreme torbi, nemam određeno, prosto koliko koja ideja traži, traje izrada nekad i po deset i više sati. Ne mogu baš to tačno da odradim dok nešto u meni ne kaže to je to. Volim da je to što uradim lepo pedantno sašiveno, zato što i sama ne volim površno. Moje torbe se dugo nose. Mogu da se odlože i ponovo ponesu. Tad sam srećna.

Kakva je žena/devojka koja nosi vaše torbe?

Foto: Svetlana Ilić

Osobe, devojke i žene koje od mene kupuju su upravo odgovor na ovo što radim. Sa svojim stavom, u gomili prepoznatljive okom koji prepoznaje ljepotu… a nikako deo gomile… Negde žene sa srcem, osjećajem za vrednost, trenutak… Jer to je poklapanje energija istih. Zato su moji kupci reži, samim tim mi je teže… ali osećaj ponekad te težine svemu da vrednost.

Foto: Svetlana Ilić

Sjajne modele torbi koje Svetlana kreira možete videti na Fejsbuk stranici Pretty bag by Svetlana.

Foto: Svetlana Ilić