Nega lica žena širom sveta – čudesni trikovi lepote

0
Foto: Pexels.com

Svet je vrlo raznoliko mesto, ali ako postoji nešto zajedničko ženama širom sveta to je želja da izgledamo i osećamo se lepo. Međutim, definicija lepote je različita u svakoj kulturi, a žene svuda imaju svoje tajne i rituale za postizanje zanosnog izgleda. Dok su neke rutine nege kože lica univerzalne i opšte poznate, postoje i neki čudesni trikovi lepote, jedinstveni i specifični za određeno područje.

Ukoliko želite da vaša koža bude zdrava i meka posvetite joj dovoljno vremena i isprobajte neki od proverenih metoda negovanja koje žene iz različitih krajeva sveta primenjuju. Otkrivamo vam kako žene Skandinavije hidriraju kožu, a koje tajne o nezi kože lica znaju Egipćanke i Meksikanke. Pročitajte.

Dame iz Skandinavije imaju jednostavnu metodu za negu kože lica

Po mišljenju mnogih, Skandinavke se izdvajaju svojom nestvarnom i nežnom prirodnom lepotom. One su širom sveta poznate po besprekornom tenu. Žene iz skandinavskog podneblja ne praktikuju prekomernu upotrebu šminke i vole prirodne, proverene i kvalitetne preparate za negu kože lica i tela.

sauna-devojka
Foto: Unsplash.com

S obzirom na hladno i izuzetno vlažno klimatsko područje, Skandinavke znaju da je koži neophodna hidratacija da bi sačuvala svoj zdrav izgled i svežinu. One hidriraju lice hladnom vodom, a sauna je jedna od primarnih metoda za postizanje efekta uvek glatke i mekane kože.

Šta to Egipćanke i Marokanke znaju o negovanju kože lica?

Marokanke su jednostavan tretman nege kože pronašle u arganovom ulju. Hladnim presovanim organskim arganovim uljem one neguju kožu lica, ali i celog tela. Pogodno je za sve tipove kože. Ne zapušava pore i brzo se upija. Može se upotrebiti umesto kreme za lice posebno ako imate suvu kožu.

Egipćanke su poznate po savršenom tenu i blistavoj koži. Njihovi prirodni recepti za negu kože lica i tela postoje hiljadama godina. Jedan od onih koji se zadržao i koji je jednostavan za pripremu jeste recept za pravljenje maske za lice. Ono što vam je potrebno jeste malo brašna, jaje, kašičica bademovog ili maslinovog ulja, malo soli i kašika mleka. Sastojke treba pomešati i napraviti smesu koja nije ni previše gusta, ali ni retka. Nakon toga je treba držati na licu petnaestak minuta, pa dobro isprati vodom.

koža-lice-osmeh
Foto: Unsplash.com

Jedno je sigurno, žene iz Afrike se pored mnogih atributa koje poseduju, mogu se pohvaliti elastičnom i mladom kožom. Specifična metoda nege kože lica, koja se primenjuje u mnogim delovima Afrike podrazumeva upotrebu crnog afričkog sapuna. Ovo je prirodni proizvod na bazi palminog ulja i šea putera koji je bogat vitaminom E, koji zapravo osigurava elastičnost kože.

Crni afrički sapun ne sadrži veštačke boje i konzervanse i pogodan je za sve tipove kože. Dubinski čisti lice i zahvaljujući njemu koža je izuzetno mekana. Još jedna posebnost ovog preparata ogleda se u tome što se pravi po tradicionalnoj recepturi. S obzirom na to da ga ima i na domaćem tržištu, žene iz našeg podneblja mogu isprobati blagotvorno dejstvo afričkog sapuna.

Meksikanke koriste kaktus za negovanje kože

Možda će zvučati čudno, ali Meksikanke su otkrile čudesna svojstva kaktusa i dosledno ga koriste u svojim ritualima lepote. Kaktus deluje umirujuće na tkivo, hidrira kožu, a uz to je bogat vitaminima E i K koji ulepšavaju ten.

Proces pravljenja maske od kaktusa je jednostavan i sve što treba da radite je sledeće: presecite veliki list kaktusa na pola, istružite njegovu mekanu unutrašnjost u posudu i dodajte kašičicu meda. Prstima nanesite dobijenu smesu na čistu kožu pa ostavite da se osuši oko 20 minuta. Zatim isperite i nanesite hidratantnu kremu.

Kineskinje – u čemu je tajna njihovog mladalačkog izgleda?

Zahvaljujući negovanom i mladalačkom licu, nekada je jako teško proceniti koliko Kineskinje imaju godina. Često se čini da izgledaju čak 10 ili 20 godina mlađe. Naravno, genetika ovde igra veliku ulogu, ali je redovna nega kože lica od ključnog značaja za mladalački izgled žena iz ovog kraja sveta.

kineskinja-sunockreti
Foto: Unsplash.com

Žene u drevnoj Kini koristile su maske od kurkume kao sredstvo za smanjvanje bora na licu. Ovom metodom se možete poslužiti i kod kuće. Pored kurkume, potrebna vam je jedna kašika bademovog mleka koju ćete pomešati sa kašičicom meda. Mešavinu možete četkicom naneti na lice i ostaviti da deluje oko petnaestak minuta. Po završetku isperite lice vodom.

Kineskinje praktikuju i negu kože lica pomoću belanceta. Jednostavno, namažu lice belancetom i nakon dvadesetak minuta ga isperu mlakom vodom.

Japanke koriste masku za lice od pirinča, meda i mleka

Zahvaljujući pirinču, danas možete svuda i na jednostavan način napraviti masku za lice koja će vam pomoći da imate meku i sjajnu kožu poput žena iz Japana. Pored pirinča, biće vam potrebna samo po jedna kašika meda i mleka.

Skuvajte pirinač, procedite ga, a vodu u kojoj se kuvao ostavite po strani. Najbolji način da dobijete kompaktnu masku jeste da stavite pirinač u blender. Dodajte med i mlako mleko. Nakon dobrog mešanja, nanesite masku na lice i ostavite da odstoji oko pola sata. Na kraju, operite lice vodom koja je ostala nakon njegovog kuvanja.

Kako neguju kožu lica žene iz Indije?

Indijke su prepoznatljive po prirodnoj nezi kože i brojnim blagim receptima za maske i kreme za lice.

indijka-lepota
Foto: Unsplash.com

Šafran je jedan od mnogih prirodnih proizvoda koji se u ovom delu azijskog kontinenta koristi u negovanju kože lica. Uz samo nekoliko pramenova šafrana, malo mleka i kašičice sandalovine u prahu, dobićete tretman koji će vaše lice učiniti lepim i blistavim. Šafran stavite u melko i sačekajte tridesetak minuta da odstoji i onda dodajte sandalovinu. Ostavite da stoji na vašoj koži oko 20 minuta i zatim samo isperite.

Neke od žena iz Indije koriste i narandžinu koru kao hranljivu masku, jogurt i brašno od leblebija za blistavu kožu kao i žumance kako bi suzile pore.

Biljna ulja – nega lica dostupna svim ženama sveta

Biljna ulja poput maslinovog, kokosovog, arganovog, jojobe, bademovog, kao i od kantariona i  ricinusa, danas se mogu naći svuda u svetu. Dobra su za upotrebu jer ne sadrže nikakve hemijske i veštačke dodatke.

ulje-dlanovi
Foto: Unsplash.com

Čisto biljno ulje od jojobe je ono koje odgovara svim tipovima kože. U jojobinom ulju se mogu pronaći selen, hrom, jod, vitamin E i cink. Takođe, ne sadrži toksine i deluje kao prirodni antioksidans i štiti vašu kožu od spoljašnih uticaja. Može da se koristi protiv akni i bubuljica, pogodno je i za masnu kožu i odlično hidrira. Uz to štiti lice od bakterija i usporava proces starenja kože. Možete ga koristiti kao sredstvo za uklanjanje šminke, čišćenje kože kao i u borbi protiv bora. Samo par kapi ovog ulja, priuštiće vašoj koži negu kakvu zaslužuje.

Pored ulja jojobe, bademovo ulje je još jedno prirodno sredstvo za negu kože lica. Ono sadrži vitamine A, B, D i E, esencijalne masne kiseline kao i minerale. Posebno blagotvorno deluje na suvu i jako osetljivu kožu. Zahvaljujući njemu, koža će biti mekana i nežna.

Svakodnevna nega – univerzalni ritual koji je potreban svakoj ženi

Svaka žena, bez obzira na to odakle potiče, zna da je svakodnevno održavanje čistoće lica najbolji put do lepe i zdrave kože lica. Kontinuirano umivanje i detaljno čišćenje micelarnom vodom i preparatima na prirodnoj bazi su uvek dobra opcija.

Hidratacija je jako važna za očuvanje vode u ćelijama kao i u sprečavanju isušivanja kože. Do pojave suve kože dolazi upravo onda kada ona nema dovoljno vode.

nega-kože-sapun-sveća-peškir
Foto: Unsplash.com

Jedan od proizvoda koji je jako važan za svakodnevnu negu kože vašeg lica je svakako piling. Na ovim prostorima naročito se polaže na blagotvorna svojstva meda, kako za jačanje imuniteta i poboljšanje opšteg zdravlja, pa tako i u nezi kože.

Ukoliko volite da eksperimentišete, kod kuće možete napraviti jednostavan piling za lice od cimeta i meda. Kombinacija ova dva sastojka napraviće odlično sredstvo koje uklanjanja nečistoće, bakterije i mrtve ćelije sa lica. Pomešajte kašiku meda i kašiku cimeta u maloj posudi. Kada napravite smesu, nanesite je na lice. Ovo je odličan piling kojim se borimo protiv bubuljica.

Ukoliko nemate vremena da sami napravite piling ili biste radije koristili dermatološki ispitan i testiran proizvod, onda potražite masku za lice prema vašem tipu kože. Pogledajte široku ponudu kozmetičkih proizvoda na online prodavnici prodajakozmetike.com i izaberite odgovarajuće preparate za negu.

Nega kože lica jedan je od najvažnijih koraka u rutini lepote svake žene. Saveti i beauty trikovi ne znaju za granice, pa je najveći zadatak u postizanju negovanog i besprekornog tena da pronađete način nege koji vam odgovara i da ga redovno i pravilno sprovodite.