Pravilno čuvanje namirnica uz idealnu temperaturu frižidera i zamrzivača

0
Foto: Pexels.com

Da li znate kako da pravilno čuvate namirnice u frižideru i zamrzivaču da vam što duže traju? Postoje specifična pravila koja morate poštovati da ne bi došlo do kvarenja namirnica i opasnih posledica poput trovanja, ako se desi da pojedete neispravnu hranu.

Da biste sačuvali svežinu namirnica, najvažnije je da čuvate hranu na pravoj temperaturi i odgovarajućoj vlažnosti vazduha. Na kojoj polici se čuva kuvano jelo, a gde je mesto za sir i povrće?

Moderni rashladni uređaji dizajnirani su tako da se u svakom odeljku namirnice čuvaju u idealnim uslovima, koji omogućavaju da se proces razvoja bakterija uspori a hrana što duže traje.

Koja je optimalna temperatura unutar frižidera?

Prema preporuci svetskih zdravstvenih organizacija, idealna temperatura unutar frižidera treba da bude niža od 4°C. Po pravilu, unutrašnja temperatura rashladnih aparata varira između 3°C i 5°C. Međutim, pored podešavanja temperature hlađenja, postoji još nekoliko bitnih koraka koje vredi ispoštovati da bi se proces stvaranja bakterija usporio, a hrana što duže ostala sveža.

Najpre, važno je znati da temperatura u frižideru nije ista na svim nivoima. Najhladniji je donji deo, pa je na najnižim policama temperatura oko 2°C. Temperatura postepeno raste kako se ide naviše, te je na gornjim polocama oko 5°C. Upravo zbog toga treba različite vrste hrane držati na različitim nivoima u frižideru.

Kako se pravilno skladišti hrana?

Fioke koje se nalaze u donjem delu uređaja idealne su za čuvanje povrća. Meso i svežu ribu takođe treba držati na najnižim policama. Na sledećoj polici držite mlečne proizvode. Gornje police su savršene za čuvanje gotovih jela. Zbog velike verovatnoće da temperatura više varira u policama na vratima, izbegavajte čuvanje osetljive hrane u tom delu frižidera.

Za bolje i bezbednije čuvanje namirnica postoje modeli frižidera sa specijalnim fiokama i odeljcima. Na tržištu su dostupni rashladni aparati kao što su Liebherr frižideri, u čijim fiokama se održava optimalna temperatura i vlažnost vazduha za određenu vrstu hrane.

Temperatura zamrzivača i pravilno zamrzavanje hrane

Većina savremenih modela zamrzivača dolazi sa automatski podešenom temperaturom. Međutim, ukoliko to nije slučaj, najbolje je podesiti temperaturu zamrzavanja na -18°C. Naime, na ovoj temperaturi sj proces razvijanja bakterija i kvarenja hrane maksimalno usporen u zamrzivaču.

Dok su neke namirnice pogodne za zamrzavanje, poput testa za kolače i mesa, postoje i neke manje pogodne, kao i hrana koju ne treba zamrzavati. Na listi namirnica koje se ne čuvaju u zamrzivaču su one bogate vodom poput dinja, jabuka, krušaka, zelene salate, rotkvica, krompira, plavog patlidžana, tikvica itd.

Foto: Pixabay.com

Važno je znati da čak i kada ih zamrznete, namirnice imaju rok trajanja. Primera radi, određeno povrće i voće možete držati zamrznuto od 6 do 12 meseci. Isti rok će imati i sokovi i koncentrati sokova, dok se pripremljeni smuti može čuvati u zamrzivaču samo mesec dana.

Da biste svom zamrzivaču produžili radni vek, a vaša zamrznuta hrana bila bezbedna za jelo, pored temperature unutar rashladnog aparata treba se držati jiš nekih pravila:

  • Pre nego što zamrznete hranu na pakovanju/kutiji zapišite datum zamrzavanja i sadržaj.
  • Uklonite što više vazduha iz kesica u kojima se nalazi hrana, kako bi se izbeglo kvarenje hrane.
  • Odmrzavajte vaš uređaj, prema uputstvima proizvođača najmanje dva puta godišnje.
  • Ako sumnjate da neka hrana predugo stoji i niste sigurni da li je još uvek dobra, nemojte rizikovati, već je bacite.
  • Hranu koju ćete prvo upotrebite stavite na vrh (ako je u pitanju zamrzivač sandučar), tj. na prednjem delu polica uspravnog zamrzivača.
  • Nemojte prepuniti zamrzivač.

Ne treba zaboraviti da se zamrzavanjem hrane bakterije ne eliminišu, već da se samo stopira njihov razvoj. Čim se hrana otopi, razmožavanje bakterija ponovo počinje. To je, između ostalog, jedan od glavnih razloga zbog kojih jednom odmrznutu hranu ne treba ponovo zamrzavati.

Čuvajte hranu i uštedite struju

Frižider i zamrzivač su veliki porošači električne energije, ali to ne znači da ne možete pravilnim korišćenjem i uz izvesna podešavanja uštedeti struju i smanjiti svoje mesečne račune. Ukoliko tačno odredite temperaturu na kojoj ćete čuvati namirnice svežim, odnosno zamrznutim, izbeći ćete bacanje hrane i prekomernu potrošnju. Imajte u vidu da opšta pravila čuvanja hrane ostaju ista, bez obzira na to koliki je kapacitet vašeg frižidera, odnosno zamrzivača.

Prilikom kupovine, uporedite specifikacije rashladnih aparata, naročito onih koje se tiču energetske klase i birajte modele sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Modeli sa A, A+, A++, A++ oznakom energetskog razreda su najisplativija investicija za domaćinstvo.