Dominikanska Republika, ostrvo iz mašte

0
plaža-palme
Foto: Unsplash.com

Dominikanska Republika sinonim je za ples i “nepodnošljivu lakoću postojanja”. Prozirno more, sunce koje vas miluje tokom cele godine i srdačni i ljupki domaćini su nešto što će vašu posetu ovoj bajkovitoj zemlji učiniti nezaboravnom. Ukoliko želite da saznate kako izgleda život kao iz bajke, obavezno posetite ovu egzotičnu zemlju. Ako je davnih vekova uspela da opčini Kolumba, sigurno je da će opčiniti i vas.

Dominikanska Republika se nalazi na karipskom ostrvu Hispanjola, koje je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila. Pozicionirano je zapadno od Portorika a istočno od Jamajke i Kube. Ova neverovatno lepa država na Karibima na severu izlazi na Atlanski okean, a na jugu na Karipsko more.

more
Foto: Unsplash.com

U geografskom pogledu, Dominikanska Republika je izuzetno raznovrsna zemlja koja ima očaravajuće plaže, kišne tropske šume, pustinje i močvare. Glavni grad je Santo Domingo.

Santo Domingo, glavni grad Dominikanske Republike

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike, a osnovao ga je Bartolomej, brat Kristifora Kolumba 1496. godine. Ovaj grad krase bogato kulturno i istorijsko nasleđe, što ga istovremeno svrstava u poželjne destinacije.  Ovo je istovremeno i najnaseljeniji grad Kariba i kao takav predstavlja glavni trgovinski i ekonomski centar regiona.

Reka Ozama grad deli na istočni i zapadni deo. Kolonijalna zona se smatra najvažnijim delom grada i nalazi se na zapadnoj obali reke, a gleda na Karipsko more. Zapadno od Kolonijalne zone se nalazi Gazcue, koje predstavlja najstarije naselje sa viktorijanskim kućama. Ukoliko vas put nanese u ovaj čaroban grad obavezno posetite Narodno pozorište, Narodnu palatu, kao i muzej na Trgu kulture. Poligono Central predstavlja ekonomsko i trgovačko srce grada i nalazi se u zapadnom delu glavnog grada. U blizini je poznata Botanička bašta, a u istočnom delu grada ćete imati prilike da vidite Kolumbov svetionik, koji predstavlja značajan spomenik.

more-dok-obala
Foto: Unsplash.com

Ono što je sigurno, prestonica Dominikanske Republike će vas očarati veličanstvenom arhitekturom, uskim ulicama kao i nezaboravnim noćnim provodom.

Stanovništvo Dominikanske Republike

Životni moto ovih veselih ljudi je „manje stresa, više plesa“. I zaista jeste tako. Stanovnici ove egzotične zemlje se smatraju najveselijom nacijom, jer su uvek raspoloženi za ples i dobru zabavu, i ne skidaju osmeh sa lica. 

Najveći broj stanovnika čine melezi i belci, a njihov vedar duh se oseća na svakom koraku. Veći broj stanovništva živi u ruralnim naseljima, na ivici siromaštva, ali ih to ne sprečava da budu opušteni, srećni i zadovoljni. Bez obzira na socijalne probleme, čini se da njihov vedar duh ništa ne može pomutiti. Ono što će vas zasigurno očarati su njihova ljubaznost, vedrina i gostoprimljivost.

Dominikanska Republika, zemlja okupana suncem

Ova prekrasna zemlja ima oko 360 sunčanih dana tokom godine sa prosečnom temperaturom između 20 i 30 stepeni. Razlikuje se suva i vlažna sezona. Suva sezona traje u periodu od decembra do aprila i smatra se najboljim periodom za putovanje. Vlažna sezona je u periodu od maja do novembra. Bilo kada da se uputite u ovu zemlju, nećete pogrešiti. Ukoliko želite da izbegnete gužvu naš predlog je da ne putujete u periodu oko Božića. 

Foto: Unsplash.com

Bilo koje godišnje doba da odaberete za putovanje, preporuka je da ponesete i neki komad odeće dugih rukava, jer se nekad može desiti da su noći sveže. Klima ovog podneblja je tropska, a nivo vlage u vazduhu prilično visok. Ovakvi klimatski uslovi doprinose očaravajućoj vegetaciji zahvaljujući kojoj ćete imati prilike da vidite razne životinje i insekte u znatno većoj veličini nego u drugim delovima sveta.

Dominikanska Republika je idealno mesto za odmor za sve generacije

Ukoliko se dvoumite da li da putujete sa decom u Dominikansku Republiku, naš savet je da to obavezno učinite! Ovo je čak idealna destinacija ukoliko planirate porodični odmor. Veliki broj hotela je all inclusive i trude se da prilagode sadržaj najmlađim gostima, počev od zanimljivih igraonica, preko animacija, do dečjeg menija. Za nešto stariju decu postoji široka lepeza vodenih sportova. U poslednje vreme je vidljivo maksimalno angažovanje kako bi se poboljšala ponuda za decu. A s obzirom na to da deci jezičke barijere ne predstavljaju prepreku brzo će naći društvo i uživaće u igri. 

Zemlja plesa i dobrog raspoloženja

Čak i ako vam nije do igre, ovde nećete odoleti iskušenju da zaigrate. I ne samo to, posmatrajući ovaj veseli narod imaćete priliku da malo dublje razmislite o svom životu i naučite kako eliminisati stres sa kojim se gotovo svi suočavamo. Dominikanska Republika je puna izazova, tako da nećete odoleti da im se pridružite, jer  će vas poneti fantastičan ritam muzike.

Foto: Unsplash.com

Njihov nacionalni ples merenge je svuda prisutan. Nemojte se iznenaditi ako vidite sobaricu kako igra dok presvlači posteljinu, barmena dok sprema piće, ili konobara koji korača ka vama u ritmu muzike. 

Hrana i piće, čista egzotika 

Ukoliko odaberete all inclusive, hrana i piće su vam na raspolaganju tokom čitavog dana. Švedski sto je bogat kako njihovim specijalitetima tako i specijalitetima italijanske, meksičke i mediteranske kuhinje. A što se tiče slatkih poslastica, gotovo da nećete znati za šta biste se pre odlučili. Ne propustite da probate razne vrste egzotičnog voća koje možete naći samo na ovom podneblju. Svakodnevno na meniju ćete naći avokado, koji je sastavni deo kako slatkih tako i slanih specijaliteta. Omiljeno piće gotovo svim turistima su kokteli koji se prave sa veoma slatkim sirupom.

Obilje sadržaja za svačiji ukus

S obzirom na to da postoji bogat sadržaj raznih aktivnosti, svako može pronaći nešto za sebe. Na plaži ili bazenu se organizuju razne igre poput plesa i joge. Takođe je neizostavno vežbanje u vodi uz veselu atmosferu i nezaobilazne zvuke latino muzike. Sve je stvoreno za čist hedonizam. Osim raznih sportova na vodi i ronjenja, možete se opustiti uz masažu, saunu ili džakuzi, koji uglavnom ulaze u cenu all inclusive ponude. U kasnim popodnevnim satima možete prošetati peščanom plažom uživajući u prizoru zalaska sunca. Večeri su bogate raznim sadržajima, tako da ćete imati prilike da uživate u muzičkom programu, karaokama ili maskenbalu.

Ukoliko vaša sledeća destinacija bude Dominikanska Republika, sigurni smo da ćete doživeti kompletan užitak za sva čula.