Patriotizam, Srbine

0
grafit
Foto: Kristina Milošević - ILI AKO MORA, ONDA OVAKO

-Vidi, brate, na levoj ruci istetoviran Ostrog, a na desnoj car Dušan. A pazi ovo, na leđima Nikola Tesla, Miloš Obilić, Marko Kraljević i Sveti Sava. Na torzou velika, debela i osenčena tetovaža 1999, jer mora da se zna kad sam rođen. Na butini desne noge krst, a na listu srpski grb.
-Je l’ te bolelo kad si se tetovirao?
-Mene da boli? Ja sam, bre, Srbin! Gde mene da boli? Mene srpska majka rodila. Ja sam srpski sin, balkanska muškarčina. Nisam k’o ove neke evropske pi*ke. Ja sam, što bi se reklo, mudonja. Ja sam patriota, volim Srbiju. SSSS – samo sloga Srbina spasava!
-Znaš li da nam kažeš nešto o tetovažama?
Mislim, da nam kažeš ko je šta bio, čime se bavio i zašto si baš njih istetovirao?
-Ovako, prva tetovaža je Ostrog. To je srpski manastir u Crnog Gori. Car Dušan je imao nadimak Silni i bio je srpski kralj. Marko Kraljević je srpski književni lik. Nikola Tesla je bio Srbin, koji je pronašao struju. Miloš Obilić je bio srpski vitez. A istetovirao sam ih, jer su svi oni moji Srbi!
(Krsti se, gleda u nebo i govori: „Hvala ti, Bože“. Nakon toga steže ruku i ljubi biceps)

Dve godine ranije

Mesto: stadion u Humskoj (Beograd)
Radnja: fudbalska utakmica Partizana i Crvene Zvezde
Nadrogiran i pijan skače na tribini. Kao veran fan Partizana, psuje Zvezdu i pali baklju.

grafit
Foto: Kristina Milošević,
Primer šta nije patriotizam

E, Srbine moj, da te vide ove ličnosti koje si istetovirao, odmah bi dobrovoljno izvršile samoubistvo. Patriota, reče? Voliš Srbiju, ha? Samo sloga Srbina spasava? Hajmo redom.

Patriotizam nije pijančenje i drogiranje. I Partizan i Zvezda su srpski klubovi i u njima igraju srpski igrači. Ako si patriota, podržaćeš ih oba. „Jebem ti mater“ zvuči baš onako srpski, nema šta. Nazivanje svake devojke kurvom nije patriotski. Neko tvoju sestru tako da nazove zube, nos, ma njega celog bi polomio. Eto, toliko te sloga spasava, Srbine. Patriotizam nije sve već navedeno i još: zagađenje i uništavanje prirode, uništavanje državne imovine, mržnja, omalovažavanje ljudi, vređanje i još mnogo toga.

Patriotizam je kada brineš o prirodi, državi, njenoj teritoriji, građanima. Kada ne parkiraš na mestima za invalide. Kada plaćaš redovno račune, poreze, parkinge. Kada poštuješ i ceniš.

Pa, srpski sinovi, balkanske muškarčine, mudonje i patriote, da vidim koliko vas ima?