Mozaici od plastičnih čepova – kreativna ekologija

0
čepovi
Foto: Jelena Đorđević

Učenici OŠ ,,Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, IO u Bajčincu zajedno sa učiteljicom Jelenom Đorđević  od čepova različitih veličina i boja stvaraju umetnička dela sa ekološkom porukom. Oni su odlučili da hol škole promene i prekriju ga neobičnim slikama.

Učiteljica Jelena Đorđević  počela je sa  sakupljanjem  čepova 2019. godine kako bi sakupila dovoljan broj čepova i realizovala  svoju ideju, a to je   eko-kutak u pomoćnoj prostoriji škole ili drugoj  učionici  koja se ređe koristi. U ovoj školskoj godini  u akciji sakupljanja su se pridružili i njeni učenici.

Eko kutak u povoju

Sa realizacijom  ovog umetničko-ekološkog projekta učiteljica Jelena Đorđević je zvanično započela u toku drugog  polugodišta  školske 2020/21. godine kada su se stvorili uslovi za to i kada je  u školi prikupljeno  oko hiljadu očišćenih čepova. Zadatak učenika je bio da ih na ČOS-u razvrstaju po bojama i odlože u posebne kutije. 

Foto: Jelena Đorđević

– Cilj ovog projekta je da učenici postanu svesniji važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine. Ovakav nastavni pristup ima za cilj jačanje ekološke svesti učenika, njihovog samopouzdanja, motivacije, kreativnosti, mašte i logike. Krajnje je vreme da počnemo da mislimo na našu planetu i zaštitu životne sredine. Da probudimo svest o reciklaži i sortiranju otpada.

Foto: Jelena Đorđević

Učenici su bili presrećni kada smo počeli sa radom. Na samom početku planirala sam da sa učenicima uradim samo nekoliko mozaika. Međutim, kada sam videla da učenici uživaju u radu, da sa nestrpljenjem iščekuju određene časove na kojima će pokazati svoje umeće, svoje nove ideje, svoju viziju nekog teksta, pesme, način na koji će predstaviti neku svoju zamisao, odlučila sam da ih podržim u tome, reči su učiteljice Đorđević.

Raznovrsne teme – kreativnost i mašta na delu

Teme su bile raznovrsne, od ilustracija pesama, priča do  motiva prirode: drveće, cveće, insekti, morski svet, prevozna sredstva, kućni ljubimci, tepisi itd. Učenici su uložili veliki trud kako bi dobili ova umetnička dela koja će kada se urame krasiti hol njihove škole. Svoju kreativnost, maštovitost i motivisanost za radom učenici su pokazali na časovima  Likovne kulture, na likovnoj sekciji, na časovima Projektne nastave, kao i na ČOS-u.

Foto: Jelena Đorđević

Period prikupljanja različitih čepova je trajao više od dve godine. Čepove je trebalo zalepiti na obojenim čvrstim površinama, drvenim tablama i stiroporima kako bi se dobila željena slika. U lepljenju čepova na samom početku projekta i bojenju površina tonerima pomogao je i pomoćni radnik na zameni, Marko Petrović. Sa istim aktivnostima učenici zajedno sa učiteljicom nastaviće i u narednoj školskoj godini  dok ne utroše sve čepove koje su  zajednički sakupili.

Za vreme trajanja projekta nastavnica Engleskog jezika A. Joksimović je pozvana da se pridruži u  radu. Pozvala ju je učiteljica Jelena Đorđević i one imaju dva zajednička rada, robota (koji je nastao na osnovu učeničke izmišljene priče na osnovu datih reči na zajedničkoj radionici)  i sliku mozaik na kojoj  je predstavljen morski svet.

Foto: Jelena Đorđević

-Dobro je kad smo u mogućnosti da neke velike i ozbiljne teme, kao što je zaštita životne sredine i reciklaža, predstavimo učenicima  kroz igru i kreativne radionice.  Mislim da su se i sama deca iznenadila kad su uvidela šta sve može da se izmašta od otpada koji nažalost često „krasi“ naše ulice i parkove, pa čak i seoske livade, rekla je nastavnica Joksimović.

Foto: Jelena Đorđević

Eko azbuka Dobrice Erića kao inspiracija

-Na jednom od časova Sveta oko nas, učiteljica nam je pročitala Eko azbuku Dobrice Erića. Veoma nam  se dopala. Predložili smo učiteljici da nam pomogne u osmišljavanju naše Eko azbuke. Ideja joj se dopala i tako je nastala naša azbuka, rekli su učenici ove škole.

Foto: Jelena Đorđević

-U toku ove školske godine u potpunosti je završeno 12 likovnih radova. Slike će u narednom periodu biti ojačane letvicama i naći će svoje mesto u holu škole. U narednoj školskoj godini biće realizovana i izložba ekoloških slika.  A cela realizacija ne bi bila moguće bez pune podrške direktora škole Saše Jovovića  koji nam je odobrio sredstva za rad i kontinuirano pružao podršku, rekla je učiteljica Đorđević.

NAŠA EKO AZBUKA

Ako svako od nas učini malo, to će za prirodu značiti mnogo!

Budimo čuvari prirode! Budimo ekološki odgovorni!

Voli boravak na čistom vazduhu!

Gledaj prirodu i uživaj!

Deli sa prirodom! Doniraj staru odeću!

Đaci su mali ekolozi!

Ekološki svesno kupuj! Ekološki si pismen!

Želi da pomogneš prirodi!

Zasadi drvo! Zaštiti svoju planetu!

I ptice su važne! Imaj razumevanja za prirodu!

Jedi voće i povrće!

Kupuj pametno! Koristi staklene flašice za vodu! Koristi platnene maramice! Kupaj se u šumskom vazduhu!

Lek je u prirodi!
LJubav je svuda oko nas!

Misli o otpadu! Modna industruja zagađuje prirodu!

Ne zagađuj prirodu! Nabavi platnenu kesu!

NJive su naše bogatstvo! Njih priroda voli, leči i čuva!

Oslušni glas prirode! Obeleži Dan planete Zemlje!

Pravi svoj obrok! Pakuj poklon ukrasnom salvetom! Ponovo koristi! Priroda leči!

Razvrstavaj i recikliraj kućni otpad! Reši se navike nepotrebnog šopinga!

Smanji otpad! Sirće je najbolja hemikalija!

Ti možeš sve!

Ćuti, maštaj i sanjaj!

U navici je sve!

Forsiraj voće i povrće!

Hoću sve što mogu!

Ceni ono što imaš!

Čuvaj životnu sredinu!

empere zimi nosi!

Štedi vodu!