25 ствари које никако не треба рећи трудницама!

0
трудница
Фото: Pixabay.com

Када је жена трудна, постоје неке ствари које им никако не треба говорити. Неке не желе да чују, а неке нису баш ни пристојне! Сазнајте шта је најбоље избегавати у разговору, јер како веровања кажу – трудницама се не треба замерати!

Мало здроворазумског размишљања и љубазности није наодмет! Замислите само, трудница у 6. месецу трудноће, (или било ком) већ изморена од свих симптома трудноће и под дебелим утицајем хормона, сигурно не жели да чује следеће примере:

  • “Јао ,ти си трудна, колики ти је стомак (?!)”

Изненађење због трудноће као да је то нешто најгоре на свету што је могло да задеси једну жену, а онда додатно ишчуђавање великом стомаку? Заиста није тешко схватити зашто ово никако није пожељна ствар за рећи једној лако раздражљивој трудници.

  • “Стомак ти је огроман, да не носиш близанце? Мој није био ни упола те величине!”

Верујте да ће свака трудница којој сте се обратиле са оваквом реченицом и оваквим закључком бити увређена, чак и ако то не покаже. Промене на телу труднице су свакако видљиве и није потребно додатно их наглашавати или наруживати. Колики је чији стомак је само његова лична ствар (и у трудноћи и ван ње!)

  • “Па, здраво МАМИКА, кад је термин?”

Овде није проблем питање термина, већ само називање жене мамом и то још мамиком. Не зато што је погрдно, већ једноставно, зашто било ко, ко није дете те жене има потребу да је назива мамом?

  • “ААА били сте заузети голупчићи! Ако ако, само нек се рађају деца!”

Да ли има потребе посебно наглашавати колико оваква шала није на месту? Јавно изругивање кроз спомињање интимног чина између мушкарца и жене никада није добра идеја, чак ни као шала.

Фото: Unsplash.com
  • “Јао, мој порођај је био грозан, једва извукох живу главу, ваљда неће и теби бити тако”

Истина је да многе жене, нажалост, буду трауматизоване након порођаја. Некима је то стварно животно угрожавајуће искуство, aли нема потребе плашити трудницу додатно. Многе трудне жене су већ уплашене и јако забринуте и без страшних доживљаја који ћете им испричати до детаља.

Понекад овај страх поприми озбиљне размере и испољи се након порођаја у виду постпорођајне депресије. Плач, умор, равнодушност, осећање немоћи, очаја и кривице прате ово стање, па је мајка константно растрзана између бриге за бебу и осећаја да не воли своју бебу довољно. Иако су узроци настанка постопорођајне депресије много дубљи и озбиљнији од успутних коментара познаника, свакако се суздржите од непримерених запажања.

Ово су неке стандардне конверзације које би свако требало да избегне и прећути у разговору са трудницом. Поред ових, спремили смо и неке не баш свакидашње изјаве, који су такође врло шкакљиве и треба их заобилазити у широком луку! Прочитајте.

Тежина и изглед труднице – велико “НЕ-НЕ”

Свака трудница се угоји у трудноћи, неке више, неке мање и то је апсолутно само њихова ствар. Ако се већ тежина и гојење у трудноћи спомињу, онда треба да буде везано за ризике који могу повећати и негативан утицај на плод или сам ток трудноће. Прекомерно гојење може бити узрок прееклампсије, трудничког дијабетеса, као и превременог порођаја. Чак и у овим случајевима, најбоље је да то спомиње доктор, а не ви.

  • “Јао баш си се угојила, ја сам набацила само 5 кг у трудноћи!”

Па браво за тебе, али веруј да то будућа мама стварно нема потребу да чује. Свесна је добро килаже коју је „набацила“ и тешко јој је због тога и без доливања уља на ватру.

  • “Дијета ти не гине након порођаја, требаће ти пуно времена да скинеш све те килограме!”

Колико год да је то кила, оне нису ваша брига, као ни њихово скидање. Заобиђите овакве констатације, јер поред тога што немају баш никакав значај, нису баш ни пристојне.

медицинска-дијета
Фото: Pixabay.com

Дебљина, гојазност па и киле добијене у трудноћи су велики извор несигурности за жену, а за трудницу поготово. Такве особе су свесне својих грешака, а некада су проблеми много дубљи. У сваком случају, као што је ваше тело ваша ствар, тако је и тело будуће маме њена ствар – без сувишних коментара.

Повраћање и мучнина нису тема за разговор

Неке труднице од самог почетка трудноће имају несносне трудничке мучнине праћене повраћањем. Сложићете се, неки први знаци трудноће нису баш пријатни, и као такви сигурно нису повод за разговор. Неки људи ипак реше да их спомену и то на следећи начин:

  • “Ма, шта си се скиселила, кажу да ко има мучнине сигурно рађа девојчицу!”

Као да је једној жени која не може ништа да поједе или попије без надражаја желуца стварно важно да ли ће родити дечака или девојчицу! На крају крајева, то веровање нема научну основу, и често се негде чује и да мучнина значи мушки пол. Задржите те речи за себе, и боље упитајте: “Могу ли ти некако помоћи?”

  • “Баш супер, кажу да се жене које повраћају скоро уопште не угоје у трудноћи!”

Има ли потребе додатно коментарисати овакве изјаве? Нема. Не користите их.

Хорор искуства са порођаја или због дојења

Трудница пред којом су порођај и дојење је већ збуњена и истраумирана и без додатних прича о страшним порођајима и упаљеним грудима. Увек имајте то на уму, чак и када нешто говорите у доброј намери!

  • “Мучили су ме 10 сати и скакали ми по стомаку, али када је моја анђео стигао, све сам заборавила!”

Чисто сумњамо да сте заборавили такво искуство, а још горе звучи то скакање по стомаку! Јасно је да неки порођаји иду теже и трају дуже, али рачунајте да се трудница стварно нада брзом и кратком порођају. Зато заобиђите овакве изјаве.

  • “Чула сам да неке жене при порођају изврше велику нужду.”

Запрепастили би сте се када бих вам рекли да је ово можда најчешћа “занимљивост” која се дели са трудницама. Да ли је то стварно нешто што морају да знају? И ми мислимо да није!

  • “Дојење је најбоља ствар за твоју бебу! Али кад ти се упале груди, вриштиш од болова!”

Ако је намера да кажете да породиља мора да води рачуна о грудима, да их масира, измлаза и чини све што се саветује да се избегне упала груди, у реду је, али реците то на другачији начин. Плашење маме која треба да доји није начин подстицања на дојење.

Драга савета често иритира труднице

Сви знамо ко су драге савете у нашем окружењу. Оне особе које увек имају да поделе неко веровање, мишљење нешто што су чуле, али никада без неке скривене намере. Ипак, некада особе које нас воле, поделе неки савет или популарно мишљење да би помогле, али тиме само изазову негативне осећаје код будућих мама.

  • “Немој стално да мазиш стомак, покренућеш порођај.”

Јасно да ће ово изговорити неко ко се брине, а склон је веровању у разне приче. Нема потврде да ће се покренути порођај од мажења стомака, али има потврде да ће се трудница изнервирати. Зато је најбоље не спомињати овакве ствари.

  • “Не шетај по мраку, није добро за трудницу да буде напољу у то доба!”
  • “Не купуј ствари за бебу пре него што се роди, не ваља.”
  • “Не ваља прати и сушити дечију одећу по ноћи.”
  • “Не иди на гробље, не ваља се.”
  • “Не пиј пуно кафе, беба ће ти бити тамног тена.”
  • “Не једи и не пиј црвену храну или пића, беба ће имати црвени белег.”
  • “Не ваља прелазити преко каблова, беби ће се омотати пупчана врпца око главе.“
  • А ту су још и општепознате реченице које поред тога што су изузетно непристојне и звуче ружно, и свакако нису нешто што би трудница желела да чује:
  • “Када је трудница ружна, беба ће бити лепа!”
  • “Шпицаст ти је стомак, сигурно ће бити мушко, честитам!”
  • “Чујем родиће се девојчица, нема везе, следеће ће бити наследник, мали фудбалер, сигурно!”
  • “Јао дечак, дивно, има ко да настави презиме!”
  • “Ја када сам се удавала нисам била трудна!”
  • “Ма шта се жалиш, тек кад се породиш крећу муке!”
  • Има оваквих примера још пуно, а након порођаја обично вас дочека нека честитка са додатним питањем – “Када ће друго (треће)?”

А ако је случајно више од три, онда је обично – “колико деце још планирате, фудбалски тим?”

Уместо оваквих коментара и оптерећујућих реченица, много је боље да се на тренутак ставите у ситуацију труднице којој се обраћате. Замислите на тренутак да ви имате стомак до зуба, отечене зглобове и мучнине које не престају. Помислите на забринутост труднице која је пред порођајем и уместо непромишљеног питања или коментара, упутите једно једноставно: Како си? Покажите саосећање и бригу и улепшајте трудници дан.