25 stvari koje nikako ne treba reći trudnicama!

0
trudnica
Foto: Pixabay.com

Kada je žena trudna, postoje neke stvari koje im nikako ne treba govoriti. Neke ne žele da čuju, a neke nisu baš ni pristojne! Saznajte šta je najbolje izbegavati u razgovoru, jer kako verovanja kažu – trudnicama se ne treba zamerati!

Malo zdrovorazumskog razmišljanja i ljubaznosti nije naodmet! Zamislite samo, trudnica u 6. mesecu trudnoće, (ili bilo kom) već izmorena od svih simptoma trudnoće i pod debelim uticajem hormona, sigurno ne želi da čuje sledeće primere:

  • “Jao ,ti si trudna, koliki ti je stomak (?!)”

Iznenađenje zbog trudnoće kao da je to nešto najgore na svetu što je moglo da zadesi jednu ženu, a onda dodatno iščuđavanje velikom stomaku? Zaista nije teško shvatiti zašto ovo nikako nije poželjna stvar za reći jednoj lako razdražljivoj trudnici.

  • “Stomak ti je ogroman, da ne nosiš blizance? Moj nije bio ni upola te veličine!”

Verujte da će svaka trudnica kojoj ste se obratile sa ovakvom rečenicom i ovakvim zaključkom biti uvređena, čak i ako to ne pokaže. Promene na telu trudnice su svakako vidljive i nije potrebno dodatno ih naglašavati ili naruživati. Koliki je čiji stomak je samo njegova lična stvar (i u trudnoći i van nje!)

  • “Pa, zdravo MAMIKA, kad je termin?”

Ovde nije problem pitanje termina, već samo nazivanje žene mamom i to još mamikom. Ne zato što je pogrdno, već jednostavno, zašto bilo ko, ko nije dete te žene ima potrebu da je naziva mamom?

  • “AAA bili ste zauzeti golupčići! Ako ako, samo nek se rađaju deca!”

Da li ima potrebe posebno naglašavati koliko ovakva šala nije na mestu? Javno izrugivanje kroz spominjanje intimnog čina između muškarca i žene nikada nije dobra ideja, čak ni kao šala.

Foto: Unsplash.com
  • “Jao, moj porođaj je bio grozan, jedva izvukoh živu glavu, valjda neće i tebi biti tako”

Istina je da mnoge žene, nažalost, budu traumatizovane nakon porođaja. Nekima je to stvarno životno ugrožavajuće iskustvo, ali nema potrebe plašiti trudnicu dodatno. Mnoge trudne žene su već uplašene i jako zabrinute i bez strašnih doživljaja koji ćete im ispričati do detalja.

Ponekad ovaj strah poprimi ozbiljne razmere i ispolji se nakon porođaja u vidu postporođajne depresije. Plač, umor, ravnodušnost, osećanje nemoći, očaja i krivice prate ovo stanje, pa je majka konstantno rastrzana između brige za bebu i osećaja da ne voli svoju bebu dovoljno. Iako su uzroci nastanka postoporođajne depresije mnogo dublji i ozbiljniji od usputnih komentara poznanika, svakako se suzdržite od neprimerenih zapažanja.

Ovo su neke standardne konverzacije koje bi svako trebalo da izbegne i prećuti u razgovoru sa trudnicom. Pored ovih, spremili smo i neke ne baš svakidašnje izjave, koji su takođe vrlo škakljive i treba ih zaobilaziti u širokom luku! Pročitajte.

Težina i izgled trudnice – veliko “NE-NE”

Svaka trudnica se ugoji u trudnoći, neke više, neke manje i to je apsolutno samo njihova stvar. Ako se već težina i gojenje u trudnoći spominju, onda treba da bude vezano za rizike koji mogu povećati i negativan uticaj na plod ili sam tok trudnoće. Prekomerno gojenje može biti uzrok preeklampsije, trudničkog dijabetesa, kao i prevremenog porođaja. Čak i u ovim slučajevima, najbolje je da to spominje doktor, a ne vi.

  • “Jao baš si se ugojila, ja sam nabacila samo 5 kg u trudnoći!”

Pa bravo za tebe, ali veruj da to buduća mama stvarno nema potrebu da čuje. Svesna je dobro kilaže koju je „nabacila“ i teško joj je zbog toga i bez dolivanja ulja na vatru.

  • “Dijeta ti ne gine nakon porođaja, trebaće ti puno vremena da skineš sve te kilograme!”

Koliko god da je to kila, one nisu vaša briga, kao ni njihovo skidanje. Zaobiđite ovakve konstatacije, jer pored toga što nemaju baš nikakav značaj, nisu baš ni pristojne.

medicinska-dijeta
Foto: Pixabay.com

Debljina, gojaznost pa i kile dobijene u trudnoći su veliki izvor nesigurnosti za ženu, a za trudnicu pogotovo. Takve osobe su svesne svojih grešaka, a nekada su problemi mnogo dublji. U svakom slučaju, kao što je vaše telo vaša stvar, tako je i telo buduće mame njena stvar – bez suvišnih komentara.

Povraćanje i mučnina nisu tema za razgovor

Neke trudnice od samog početka trudnoće imaju nesnosne trudničke mučnine praćene povraćanjem. Složićete se, neki prvi znaci trudnoće nisu baš prijatni, i kao takvi sigurno nisu povod za razgovor. Neki ljudi ipak reše da ih spomenu i to na sledeći način:

  • “Ma, šta si se skiselila, kažu da ko ima mučnine sigurno rađa devojčicu!”

Kao da je jednoj ženi koja ne može ništa da pojede ili popije bez nadražaja želuca stvarno važno da li će roditi dečaka ili devojčicu! Na kraju krajeva, to verovanje nema naučnu osnovu, i često se negde čuje i da mučnina znači muški pol. Zadržite te reči za sebe, i bolje upitajte: “Mogu li ti nekako pomoći?”

  • “Baš super, kažu da se žene koje povraćaju skoro uopšte ne ugoje u trudnoći!”

Ima li potrebe dodatno komentarisati ovakve izjave? Nema. Ne koristite ih.

Horor iskustva sa porođaja ili zbog dojenja

Trudnica pred kojom su porođaj i dojenje je već zbunjena i istraumirana i bez dodatnih priča o strašnim porođajima i upaljenim grudima. Uvek imajte to na umu, čak i kada nešto govorite u dobroj nameri!

  • “Mučili su me 10 sati i skakali mi po stomaku, ali kada je moja anđeo stigao, sve sam zaboravila!”

Čisto sumnjamo da ste zaboravili takvo iskustvo, a još gore zvuči to skakanje po stomaku! Jasno je da neki porođaji idu teže i traju duže, ali računajte da se trudnica stvarno nada brzom i kratkom porođaju. Zato zaobiđite ovakve izjave.

  • “Čula sam da neke žene pri porođaju izvrše veliku nuždu.”

Zaprepastili bi ste se kada bih vam rekli da je ovo možda najčešća “zanimljivost” koja se deli sa trudnicama. Da li je to stvarno nešto što moraju da znaju? I mi mislimo da nije!

  • “Dojenje je najbolja stvar za tvoju bebu! Ali kad ti se upale grudi, vrištiš od bolova!”

Ako je namera da kažete da porodilja mora da vodi računa o grudima, da ih masira, izmlaza i čini sve što se savetuje da se izbegne upala grudi, u redu je, ali recite to na drugačiji način. Plašenje mame koja treba da doji nije način podsticanja na dojenje.

Draga saveta često iritira trudnice

Svi znamo ko su drage savete u našem okruženju. One osobe koje uvek imaju da podele neko verovanje, mišljenje nešto što su čule, ali nikada bez neke skrivene namere. Ipak, nekada osobe koje nas vole, podele neki savet ili popularno mišljenje da bi pomogle, ali time samo izazovu negativne osećaje kod budućih mama.

  • “Nemoj stalno da maziš stomak, pokrenućeš porođaj.”

Jasno da će ovo izgovoriti neko ko se brine, a sklon je verovanju u razne priče. Nema potvrde da će se pokrenuti porođaj od maženja stomaka, ali ima potvrde da će se trudnica iznervirati. Zato je najbolje ne spominjati ovakve stvari.

  • “Ne šetaj po mraku, nije dobro za trudnicu da bude napolju u to doba!”
  • “Ne kupuj stvari za bebu pre nego što se rodi, ne valja.”
  • “Ne valja prati i sušiti dečiju odeću po noći.”
  • “Ne idi na groblje, ne valja se.”
  • “Ne pij puno kafe, beba će ti biti tamnog tena.”
  • “Ne jedi i ne pij crvenu hranu ili pića, beba će imati crveni beleg.”
  • “Ne valja prelaziti preko kablova, bebi će se omotati pupčana vrpca oko glave.“
  • A tu su još i opštepoznate rečenice koje pored toga što su izuzetno nepristojne i zvuče ružno, i svakako nisu nešto što bi trudnica želela da čuje:
  • “Kada je trudnica ružna, beba će biti lepa!”
  • “Špicast ti je stomak, sigurno će biti muško, čestitam!”
  • “Čujem rodiće se devojčica, nema veze, sledeće će biti naslednik, mali fudbaler, sigurno!”
  • “Jao dečak, divno, ima ko da nastavi prezime!”
  • “Ja kada sam se udavala nisam bila trudna!”
  • “Ma šta se žališ, tek kad se porodiš kreću muke!”
  • Ima ovakvih primera još puno, a nakon porođaja obično vas dočeka neka čestitka sa dodatnim pitanjem – “Kada će drugo (treće)?”

A ako je slučajno više od tri, onda je obično – “koliko dece još planirate, fudbalski tim?”

Umesto ovakvih komentara i opterećujućih rečenica, mnogo je bolje da se na trenutak stavite u situaciju trudnice kojoj se obraćate. Zamislite na trenutak da vi imate stomak do zuba, otečene zglobove i mučnine koje ne prestaju. Pomislite na zabrinutost trudnice koja je pred porođajem i umesto nepromišljenog pitanja ili komentara, uputite jedno jednostavno: Kako si? Pokažite saosećanje i brigu i ulepšajte trudnici dan.