Tamjan kao lek za bubrege

0

Tamjan ili olibanum smola koja se bere sa nekoliko različitih stabala je zapravo aromatična smola dobijena od drveća roda Bosvellia. Reč tamjan izvedena je od drevnog francuskog naziva „frankincense“  što znači „čisti tamjan“.

Tamjan je u arapskom jeziku poznat i kao „luban“. Odavno je poznato  da Luban deluje protivupalno, sedativno, antibakterijski i protiv raka, no ovde ćemo razmotriti manje poznatu činjenicu koja se tiče efikasnosti tamjana u terapiji bubrežnih bolesti.

ŠTA SU NEKAD SAVETOVALI NARODNI LEKARI ZA IZBACIVANJE KAMENA U BUBREGU?

Tamjan se koristio kao stari narodni lek za topljenje kamena i peska u bubregu. Pripremao se na dva načina; dok su jedni savetovali topljenje /kuvanje/ smole belog tamjana u malo vode drugi su preporučivali gutanje  grumena tamjana uz dodatak limuna, izjutra natašte. U oba slučaja bilo je važno da tamjan ne dođe u kontakt sa zubima kako se ne bi oštetila gleđ.

Ovaj vid lečenja bilo je lakše sprovesti u Indiji gde biljka Boswelia inače raste,  jer je tamo  bilo moguće “ubrati” čist tamjan (bele boje – jer on ne sadrži primese kore i prašine), dok ga je u čistom obliku bilo znatno teže naći u ostalim delovima sveta jer se često mešao sa etarskim uljima da bi se postigla raznolikost mirisa.

Upravo je oštećenje gleđi  jedan od razloga zbog koga se  tamjan sve češće primenjuje kao suplement i u formi kapsula, dok se etarska ulja upotrebljavaju  za tretiranje zglobova kod reumatoidnog artritisa.

ŠTA JE POKAZALA ZVANIČNA MEDICINA?

Procenjuje se da od  bubrežnih bolesti boluje preko 850 miliona ljudi, a da gotovo svaka deseta osoba boluje od hronične bolesti bubrega. Problem leži u činjenici da je ova bolest “tiha” dugo asimptomatska, ali brzo poprima progresivni tok i nosi veoma veliki rizik za razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Sa napredovanjem bolesti, teško se nose i medicina i sami pacijenti te su mnoge studije koje podrazumevaju primenu prirodnih suplemenata urađene kako bi moglo da se pronađe neko alternativno rešenje kako bi se sprečio rapidni tok, napredovanje bolesti i komplikacije koje mogu uslediti.

Da je tamjan privukao pažnju kliničara, govori i studija iz 2019. godine koja obuhvata I i II fazu kliničkog ispitivanja u kojoj se ispituju bezbednost i efikasnost terapije. Naime, u pitanju je dvostruko slepo  jednostavno randomizirano kontrolisano ispitivanje lečenja indijskim tamjanom kome je  podvrgnuto 100 učesnika sa bubrežnim kamenjem (50 koji su imali kalcijum oksalatni i 50 uratnih kamenaca).

Studija je obuhvatala dve grupe lečenja: standardni tretman (Uralit-U) i novi tretman (Indijski tamjan). U studiju su bili uključeni pacijenti čija je veličina kamena manja od 10 mm. Studija je još uvek u toku i ima za cilj da dokaže da se upotrebom indijskog tamjana veličina kamenaca može smanjiti za 50% ili u potpunosti nestati nakon godinu dana lečenja bez ikakvih neželjenih reakcija.

S obzirom na invazivnost procedure razbijanja kamena i čestih komplikacija koje mogu nastati kao posledica dugotrajnog prisustva kamenaca u bubrezima, upotreba indijskog tamjana bila bi jednostavna, bezopasna,prirodna i lako dostupna metoda lečenja zbog čega je i razmatrana kao vid terapije koja budi novu nadu za lečenje pacijenata kod kojih klasične metode nisu dale adekvatne rezultate.

Jedna studija iz 2017. godine pokušala je da opravda korišćenje kurkumina i Bosvelije serrate kod hronične bubrežne bolesti, jer ove biljke i njihovi aktivni sastojci imaju  antiinflamatorno dejstvo na puteve ciklooksigenaze /proizvodi prostaglandine/ i lipoksigenaze /proizvodi leukotrijene/ koji su odgovorni za nastanak mnogih upalnih bolesti.

Svrha ove studije bila je da se  prouče efekti koje i sadrže kurkuma i B. serrata na derivate eikozanoida kod pacijenata sa hroničnoj bubrežnoj bolesti u ranoj fazi koji nisu započeli hemodijalizu.

Studija je pokazala da kombinacijom ove dve biljke dolazi do značajnog smanjenja PGE2 u ranoj fazi bubrežne bolesti zbog čega se smatra da ovo može biti efikasan tretman za smanjenje upale kod pacijenata obolelih od hronične bolesti bubrega.

Još jedan benefit kombinovane primene kurkume i tamjana dokazala je studija iz 2013. godine, u kojoj je pokazanao da ove dve biljke pored toga što su bezbedne za koripćenje i pacijenti je dobro podnose takođe može biti efikasna jer povećava nivo IL-6 koji posreduje u reakcijama pojačane produkcije antitela. IL-6 poput alarma šalje signal celom organizmu da je aktivan upalni proces kako bi se sprečilo zapaljenje i oštećenje tkiva.

Istraživanja o efektima tamjana i kurkume još uvek su u toku, ali dosadašnja saznanja pružaju nove nade u prevenciji i lečenju bubrežnih bolesti koje zbog sve lošijeg kvaliteta pijaće vode prete da ugroze čovečanstvo.