Sitnice koje svaka poslovna žena treba da ima

0
poslovna-žena
Foto: Pexels.com

Iza svake moćne i motivisane poslovne žene koja je stalno u pokretu stoji dobra organizacija i nekoliko važnih detalja. Premda žene danas imaju mnogo više prilika da se istaknu u poslovnom svetu, ponekad ume da bude teško izbalansirati sve obaveze.

Da li je važan sastanak sa klijentom u sredu ili četvrtak? Imaju li deca sve što im je potrebno za školu? Da li pijem dovoljno vode? Svakodnevni pritisak i stres se samo povećavaju i stoga je svakoj poslovnoj ženi koja želi da ostvari svoje ciljeve potrebna pomoć – u vidu digitalnih alata, praktičnih rokovnika, vizit kartica i kompleta za „hitne slučajeve“.

Topličanka vam otkriva gde uspešne žene od karijere pronalaze motivaciju i radni elan i koje sitnice uvek imaju uz sebe.

Odevna kombinacija koja podiže samopouzdanje

Žene se osećaju sigurnije pred ljudima kada znaju da izgledaju lepo. Ako ste odlučni da osvojite poslovni svet svojom stručnošću, ali i harizmom, onda nabavite odeću koja će vam povećati samopouzdanje.

Obučena da impresionira, svaka poslovna žena u svom ormaru treba da ima odelo – sako i pantalone ili blejzer i suknju, otmenu haljinu jednostavnog kroja i bele košulje. U kreiranju dobrog imidža mogu pomoći i proizvodi od tekstila sa promo natpisom, poput majice ili bluze koja služi kao radna uniforma. Skrojene po meri, sa odštampanim logom firme, kvalitetne uniforme doprinose tome da žena izgleda profesionalnije, urednije i ozbiljnije.

poslovna-žena-auto
Foto: Pexels.com

Ukoliko je žena zadovoljna svojim izgledom i ima samouveren stav, to će bez svake sumnje ostaviti jak uticaj na saradnike, klijente i poslovne partnere.

Treba napomenuti da na se ovaj način, pored izvrsnog izgleda postiže i povećana vidljivost brenda i ostvaruje jedinstvena promocija kompanije.

Vizitar i vizit karte – za ostavljanje sjajnog prvog utiska

Umrežavanje i povezivanje sa pravim ljudima u poslovnom svetu je ključno za razvoj karijere. Da bi u svakoj prilici mogla da ostvari vredne kontakte, poslovna žena uz sebe treba da ima vizitar sa dobro dizajniranim vizit karticama. Uz pomoć ovog jednostavnog promo alata vrlo lako se ostavlja dobar prvi utisak, koji je izuzetno važan u biznisu.

Postarajte se da poslovna kartica sadrži sve relevantne podatke – pored imena i prezimena, te pozicije u kompaniji, ostavite broj telefona, imejl adresu, kao i linkove do profila na Linkedinu, zvaničnoj Fejsbuk ili Instagram stranici i naravno tačnu adresu web lokacije firme.

Planer i olovka – ključ dobre organizacije i produktivnosti

Nikada ne možete znati kada ćete smisliti svoju sledeću sjajnu ideju ili da prisustvujete hitnom sastanku. Zbog toga je važno da uvek uz sebe imate svoj planer i olovku. Profesionalne i uspešne žene vode urednu evidenciju svih sastanaka i obaveza, prate zadate rokove i mogu se lako prilagoditi svakoj iznenadnoj situaciji.

planer-olovka
Foto: Pexels.com

Rokovnik, agenda ili bullet journal su sjajno sredstvo za organizaciju. Izaberite kvalitetnu hemijsku olovku i beležnicu tvrdih korica, konzervativnog obrasca u jednoj boji. Poželjno je da poslovni planeri nemaju „neozbiljne“ korice, pa izbegavajte rokovnike sa životinjskim printom ili u pink boji.

Pored „old school“ organizacije, sasvim je izvesno da će vam za bolje snalaženje biti potrebni i digitalni organizatori i mobilne aplikacije kao što je Trello ili Goodday.work. Ovi alati su praktični i korisni, jer pored organizacije pružaju mogućnost dodatnog umrežavanja sa kolegama i pomažu da ispratite tok svakog projekta na kom radite.

Sci-tech sitnice – za snalaženje u digitalnom svetu

Usb memorija, pametni telefon (i punjač!) i laptop su gedžeti koje žena od karijere mora da poseduje. Značajan deo poslovne komunikacije obavlja se preko mobilnog telefona, zbog toga je važno da ne dopustite da baterija bude „na izdisaju“. Da biste sebe poštedeli glavobolje u potrazi za punjačem, u torbi ili na radnom stolu uvek imajte rezervni punjač. U krajnjem slučaju, u istu svrhu vam može poslužiti USB kabl priključen na računar.

Ukoliko radite u bučnoj kancelariji ili volite da slušate muziku dok smišljate ideje za sledeći projekat, obezbedite i par slušalica. Osim na radnom mestu, mogu biti korisne i za slušanje audio knjiga ili praćenje nekog vebinara u gradskom prevozu na putu do posla ili kuće.

slušalica-poslovna-žena
Foto: Pexels.com

Poslovne žene koje gledaju korak napred koriste personalizovane maske ili magnetne držače za mobilni telefon, kao i reklamne USB memorije. Tako su adekvatno pripremljene za svaki poslovni susret i ujedno promovišu kompaniju za koju rade.

Za one koje su stalno u pokretu, kvalitetna torba za laptop je takođe must-have. Izaberite model sa dovoljno pregrada i džepova u koje ćete smestiti sve gedžete, a možda i manji dnevni planer i olovke.

Pribor za “hitne slučajeve”

Zamislite scenario: na putu ste do kancelarije, imate sastanak sa poslovnim partnerima i treba da vodite važnu prezentaciju kad vas uhvati jaka kiša ili vreo dan u gradskom prevozu. U ovakvim slučajevima od vitalnog značaja će biti da imate lični paket „za preživljavanje“.

Spakujte u neseser neophodnu šminku, gumice i šnale za kosu, ogledalce, vlažne maramice, dezodorans – sve ono što vam je potrebno za negu. Ovakav pribor mogao bi da sadrži i neko sredstvo za uklanjanje fleka, pa čak i iglu i konac i rezervnu dugmad za košulje.

Uz sve ove sitne, ali veoma važne stvari možete da izbegnete nepotreban stres zbog neurednog izgleda i sačuvate energiju za ostvarivanje svojih ciljeva. Ugrabite priliku da se osvežite pre početka sastanka i ponovo izgledate blistavo i profesionalno.

Za ženu u poslovnom svetu je od vitalnog značaja da razvije veštinu rezilijentnosti i da ume da se prilagodi nepredviđenim okolnostima. Uostalom, poslovni partneri će imati više poverenja u ženu koja drži do svog izgleda i koja je spremna da u svakom trenutku pokaže svoje znanje i stručnost.