Dijete i bubuljice – problemi puberteta i šta znači biti lep

0
dijete-i-bubuljice-knjiga
Foto: Arete

Izdavačka kuća Arete objavila je roman za mlade pod nazivom Dijete i bubuljice.

Ova snažna knjiga koju treba da pročita svaki tinejdžer govori o problemima na koje mladi nailaze u procesu odrastanja i razvoja – od preterano kritičkog pogleda na svoje telo i vršnjačkog nasilja, preko poremećaja u ishrani i psihičkih problema.

Slika idealnog tela koja nam je nametnuta kroz medije često utiče na devojčice u tinejdžerskom i adolescentskom periodu, pa se zbog toga podvrgavaju ekstremnim dijetama koje mogu da ugroze njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Autorka ove knjige Marija Tereza Maja Gonsales je istaknuta portugalska spisateljica. Petnaest godina je radila kao nastavnica portugalskog jezika, pa je i sama imala prilike da se upozna sa problemima današnjih tinejdžera. Napisala je veliki broj knjiga za decu i mlade koje se bave problemima puberteta i adolescencije. Njene knjige su prevedene na nemački, španski, kineski, bugarski i mnoge druge jezike, a neke su pretvorene u dramske tekstove i izvođene na sceni.

Kroz priču o petnaestogodišnjakinji Katarini koja se bori sa visškom kilograma i njenom prijatelju Afonsu, povučenom dečaku sa bubuljičavim licem zbog kojeg je diskriminisan u školi, Marija Tereza Maja Gonsales suočava nas sa surovošću sveta u kojem živimo i navodi nas da preispitamo šta znači biti lep.

dijete-i-bubuljice-knjiga
Foto: Arete

Sa početkom puberteta Katarina počinje da se goji, zbog čega trpi ismevanje vršnjaka i svoje sestre Sare. Komplikovan odnos sa sestrom nastaje pre svega zbog Sarinog podrugivanja Katarininom izgledu, a produbljuje se kada Katarinu prvi dečko ostavlja zbog Sare.

Ovakav odnos sa sestrom i okolinom dovodi do toga da Katarina gubi samopouzdanje i čini sve kako bi smršala – povraća nakon obroka, počne da puši, pije tablete za mršavljenje na koje troši čitav džeparac i zbog kojih postaje sve slabija, sve dok se ne onesvesti na času fizičkog.

U isto vreme, njen najbolji prijatelj Afonso bije sopstvenu bitku. Pošto od puberteta ima problem sa bubuljicama i on je suočen sa surovim dečacima iz škole koji ga ismevaju na svakom koraku. Zbog toga koristi najskuplje kreme za lice i povlači se u sebe toliko da niko oko njega ne zna veliku i tužnu tajnu koju krije.

Katarina i Afonso će zajedno shvatiti da je sreća mnogo više od broja na vagi i savršenog lica tek onda kada se suoče sa velikom tragedijom.

Realistični i skoro potpuno ogoljeni stil kojim je ova knjiga napisana doprinosi snažnom utisku koji ostavlja na mlade čitaoce. Knjiga je najvećim delom napisana u dijalozima, punim savremenog žargona i čitalac se često oseća kao da sam u njima učestvuje. Likovi iz ove knjige su životni i stvarni i samim tim bliski mladom čitaocu.

– U redu, znam da je ovo smešno, ali u mom snu, u stvari, kit je na sebi imao pocepane farmerke, koje su bile moje…

– I onda?

– Nije smešno?!

– Čuo sam već mnogo takvih neobičnih snova, Katarina.

Nije joj se dopala njegova primedba. Bilo bi joj draže da je njen košmar barem bio najbolji od svih, najneverovatniji, kao neki film koji uspe da pokupi sve Oskare.

– U redu, kao što sam rekla, debilni kit je na sebi imao moje farmerke, ali nije mogao da ih zakopča, bile su mu previše uske u… struku, ili šta već kitovi imaju.

– Verujem.

– Posle se dogodilo ono najgore: kad sam viknula na njega da odmah skine moje farmerke, kit se nasmejao. Meni u lice! Prislonio je glavu uz staklo akvarijuma i grohotom se nasmejao!

– Hoćeš da kažeš da se kit nasmejao pred tvojim očima.

– Ne. Smejao se MENI.

 

(citat iz knjige Dijete i bubuljice)