Šta je ultrazvučno snimanje dojke?

0

Ultrazvučno snimanje dojke je neinvazivni medicinski test koji pomaže lekarima da dijagnostikuju i leče medicinska stanja.

Bezbedan je i bezbolan. On proizvodi slike unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvučno snimanje dojki se takođe naziva sonografija.

Koristi malu sondu koja se zove transduktor i gel postavljen direktno na kožu. Zvučni talasi visoke frekvencije putuju od sonde kroz gel u telo. Sonda prikuplja zvukove koji se odbijaju. Računar koristi te zvučne talase da stvori sliku.

Ultrazvučni pregledi dojki ne koristi zračenje (rendgenski snimci). Pošto ultrazvuk snima slike u realnom vremenu, može pokazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa tela. Slike takođe mogu prikazati krv koja teče kroz krvne sudove.

Dopler ultrazvuk dojki je posebna ultrazvučna tehnika koja procenjuje kretanje materijala u telu. Omogućava lekaru da vidi i proceni protok krvi kroz arterije i vene u telu.

Ultrazvuk dojke daje sliku unutrašnjih struktura dojke.

Tokom ultrazvučnog pregleda dojke, sonograf ili lekar mogu koristiti dopler tehnike da procene protok krvi ili nedostatak protoka u bilo kojoj masi dojke. U nekim slučajevima, ovo može pružiti dodatne informacije o uzroku mase.

Zašto se radi ultrazvuk dojki?

Lekari koriste ultrazvuk dojke kako bi pomogli u dijagnosticiranju abnormalnosti dojke otkrivenih tokom fizičkog pregleda.

To može uključivati kvržice ili spontani krvavi/bistri iscedak iz bradavica. Oni takođe koriste ultrazvuk za karakterizaciju potencijalnih abnormalnosti uočenih na mamografiji ili magnetnoj rezonanciji dojke (MRI).

Ultrazvuk dojke može pomoći da se utvrdi da li je abnormalnost čvrsta (što može biti nekancerozna grudva tkiva ili kancerozni tumor), ispunjena tečnošću (kao što je benigna cista) ili i cistična i čvrsta.

Mamografija ili skrining raka dojke

Mamografija je jedini alat za skrining raka dojke za koji je poznato da smanjuje smrtnost od raka dojke ranim otkrivanjem. Čak i tako, mamografi ne otkrivaju sve vrste raka dojke.

Neke abnormalnosti dojke nisu vidljive ili ih je teško protumačiti na mamografima.

U grudima koje su guste – što znači da ima puno kanala, žlezda i vlaknastog tkiva i manje masti – mnogi karcinomi mogu biti teško vidljivi na mamografiji.

Mnoge studije su pokazale da ultrazvuk dojke i MRI mogu pomoći u dopuni mamografije otkrivanjem karcinoma koji možda nisu vidljivi mamografijom.

Skrining ultrazvukom dojke može da identifikuje abnormalnosti koje nisu vidljive mamografijom, uključujući neke koje mogu zahtevati biopsiju.

Mnoge abnormalnosti otkrivene ultrazvukom dojke nisu rak (lažno pozitivne). MRI je osetljiviji od ultrazvuka u prikazivanju raka dojke, ali MRI možda nije dostupan svim ženama.

Ultrazvuk dojke može se ponuditi kao alat za skrining za žene koje su:

  • pod visokim rizikom od raka dojke i ne mogu da se podvrgnu MRI pregledu.
  • trudne ili ne treba da se izlažu rendgenskim zracima (što je neophodno za mamografiju).
  • imaju povećanu gustinu grudi — kada dojke imaju mnogo žlezdanog i vezivnog tkiva, a malo masnog tkiva
  • radile biopsiju dojke pod kontrolom ultrazvuka

Kada ultrazvuk dojke otkrije sumnjivu abnormalnost, radiolog može preporučiti biopsiju pod nadzorom ultrazvuka. Pošto ultrazvuk pruža slike u realnom vremenu, lekari ga često koriste za vođenje postupaka biopsije.

Ultrazvučni pregled dojke će obično biti neophodan pre biopsije da bi se planirala procedura i utvrdilo da li se ova metoda može koristiti.

Kako se pripremiti i šta očekivati na ultrazvučnom pregledu dojki?

  • Ne morate da izbegavate da jedete ili pijete pre ultrazvuka dojke.
  • Trebali bi da vodite računa o tome šta nosite:
  • Izbegavajte nanošenje pudera, losiona ili kozmetike na dojku pre ultrazvuka. Ovi proizvodi mogu da ometaju tačnost testa.
  • Izbegavajte da nosite nakit, ako ga već nosite uverite se da možete lako da ga uklonite ako se to zatraži.
  • Nosite gornji deo koji možete lako da skinete tokom ultrazvučnog pregleda dojki. Od vas će se tražiti da se skinete od struka naviše.