Ljubaznost – osobina koja ne stari

0
Foto: Jelena Đorđević

Dokazano je da to kako se mi odnosimo prema drugima direktno utiče na našu sreću. Zato, posebno danas, a zašto ne bismo i svaki naredni  dan bili ljubazni kada nam se neko za nešto obrati ili potraži neku vrstu pomoći?

Svetski dan ljubaznosti se obeležava dvadeset dve godine, tačnije od 1998. godine, 13. novembra kada je održana Konferencija o ljubaznosti u Tokiju na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Primetno je da ljubaznost u današnje vreme i nije tako česta, jer su ljudi preopterećeni raznim stvarima koje ih okružuju i nije im baš prijatno kada na isto pitanje treba da odgovore više puta … ili su možda došli na posao nervozni, nisu raspoloženi za komunikaciju, boli ih glava i ko zna sa kakvim problemima se suočavaju …
Ali opet, sve to ne opravdava npr. šalterskog radnika da uvek ne bude ljubazan. Zar ne?

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva


-Šta mi možemo da uradimo barem danas i damo svoj doprinos ovom danu?


Možemo malim znacima pažnje, ljudima oko sebe da pokažemo da nam je stalo do njih i svojom pojavom i  ponašanjem popravimo i svoje i raspoloženje drugih. Zato, danas pomozimo komšiji, kolegi s posla, rođaku, zahvalimo se, osmehnimo se, pošaljimo lepe poruke dragim osobama, otvorimo vrata osobama starijim od nas, dozvolimo osobi koja je u žurbi ili sa malim detetom da preko reda završi posao u apoteci, prodavnici, pošti, poklonomo čokoladu kad već izbegavamo zagrljaj i poljubac zbog trenutne situacije  koja svakako utiče na sve nas.Lepo ponašanje prema drugima je poželjno svakoga dana, ne samo danas, zato barem danas budimo ljubazni prema svima koji nam se obrate, saslušajmo ih, poklonimo im pažnju i razumevanje, pokažimo empatiju jer nam je ona svima potrebna.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Da ljubaznost, lepo ponašanje, dobre manire mogu utkati u nastavu pokazale su učiteljica Jelena Đorđević i nastavnica engleskog jezika Amela Joksimović u okviru tematskog dana čiji je cilj negovanje ljubaznosti i  tolerancije  u međuljudskim odnosima.

U izdvojenom odeljenju OŠ „Milić Rakić Mirko“ na času srpskog i engleskog jezika, te na času likovne kulture učenici su „vežbali“ lepe manire. Uz pomoć učiteljice i nastavnice izveden je dan srećnog učenja koji je obuhvatio negovanje ljubaznosti i podizanje svesti o važnosti poštovanja drugih, razvijanju empatije i prihvatanja, kao i razvoj kritičkog mišljenja.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Dan je počeo izrazima ljubaznosti i razgovorom o situacijama u kojima se mogu upotrebiti. Učenici su uživali, a evo nekoliko divnih tvrnji koje i vama mogu pomoći da postanete ljubazniji – i to ne samo danas!

Lepo se provedi; Uvek me nasmeješ!; Veoma/Vrlo  ste ljubazni; Hvala! Molim!; Srećan put! Drago mi je što smo se upoznali!; Izvinite, molim Vas!; Hvala ti puno!; Kako Vam mogu pomoći?; Drago mi je što te imam za prijatelja!Izvinite, molim Vas, koliko je sati? Molim Vas, dve osmine bureka!