Tolerancija je nenasilje i uvažavanje razlika

0
Foto: OŠ "Svetislav Mirković Nenad", Mala Plana
Vršnjački tim OŠ ”Svetislav Mirković Nenad” u Maloj Plani je u saradnji sa koordinatorom tima, pedagogom Tanjom Ljubić Ilić, obeležio Međunarodni dan tolerancije 16. novembar.
Ovaj dan nas podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu sa Deklaracijom o principima tolerancije, koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.
UNESKO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima.

UNESKO definicija tolerancije

Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.
Trpeljivi smo onda kada nam se nešto ne sviđa, ali kada zbog toga nismo agresivni (nasilni).

Tolerantnost je nenasilje

Kao što neko ima pravo da mu se nešto sviđa, tako neko drugi ima pravo da mu se to isto ne sviđa. Tolerantnost je kada nikog ne prisiljavamo da mu se sviđa ono što se nama sviđa.
Sa učenicima je vođen razgovor o poštovanju svojih drugova/drugarica,iako su svi različiti i ne slažu se u svemu,kao i o uvažavanju mišljenje drugih.
Istakli smo da je važno da ne zaborave da:
– tolerancija ne znači da sve mora da bude kako oni hoće,
– tolerancija ne znači da je sve svima dozvoljeno, već da svi imaju ista prava,
– tolerancija se uči.
Foto: OŠ „Svetislav Mirković Nenad“, Mala Plana