Чај од коприве – лепота и здравље у шољици

0
чај-од-коприве
Фото: Pixabay.com

Када ових дана кажете неком старијем да сте веома уморни он ће вам рећи да попијете чај од коприве. Ова обична коровска биљка је у ствари прави чувар здравља. Њена делотворна својства позната су још од давнина.

Коприва – магична биљка

Ова коровска биљка-Urtica dioica припада породици Urticaceae. Њени јајасти назубљени листови прекривени су маљама због којих ова биљка жари кад се додирне. Зато је у народу позната још и као Жара, Пасја купина, велика коприва. Цвета од јула до септембра. Изворно је била распрострањена у Европи, Азији и Северној Африци али се сада може наћи на свим континентима. Веома је инвазивна и вијабилна па преживљава у свим временским условима.

Употребљива се у целости тј. користе се лист, стабло, корен и семе. Ништа се не баца. А зашто је тако лековита? Ова биљка садржи скоро све минерале и витамине који су потребни организму на дневном нивоу. Витамин А, витамин D, витамин С, витамин К, гвожђе, калцијум, манган, магнезијум су само део онога што се крије у овој биљци.

А за шта се све користи е то тек следи. Коприва је прави мајстор за све.

Травари је првенствено препоручују као еликсир за опоравак тела и подизања енергије. Чај од листа(свежег или сушеног) обезбеђује дневну количину витамина А, D и К. Ово је веома корисно старијим особама којима је због старости имуни систем ослабљен. Сав вишак витамина А и К се складишти у телу које га чува за случај дефицита тако да не може доћи до прекомерних доза. Гвожђе се веома лако апсорбује из коприве јер садржи и про-витамин А, витамине В комплекса, витамин С који су неопходни за правилну апсорпцију и уградњу гвожђа у црвена крвна зрнца. Калцијум из коприве сем што враћа чврстину зубима и костима веома је користан при ублажавању симптома ПМС-а (главобоља, надутост, промене расположења).

коприва
Фото: Pixabay.com

Чај од листа коприве

-шоља опраних свежих листова(што мање стабљике)

-3 шоље прокључале воде

Прелити листове водом, смањити температуру и оставити да се кува 5-10 минута. Скинути са ватре, процедити и пити прохлађено уз мед или лимунов сок.

Чај од сушених листова коприве

-1 кашика сувих листова

-1 шоља топле воде

Скувати као и сваки други чај. Оставити да одстоји 5 минута. Процедити, засладити по укусу и конзумирати.

За оне који баш не воле чајеве, а има их, добра ствар је што се овај чај може конзумирати скроз охлађен тј као ледени чај. Ето здравог а расхлађујућег напитка за лето.

Још једна веома битна одлика чаја од коприве је способност детоксикације организма. Због тога се веома често препоручије код проблема са мокраћним путевима и бубрезима. Као снажни диуретик чај од семена коприве помаже избацивању токсина, регулише рад бубрега, делује противупално и антибиотски па тако смањује и бол изазвану упалом. Јако је битно нагласити да чај од семена коприве не може и није главни лек против упале бубрега и мокраћних канала већ је добра помоћ у тој борби.

Чај од семена коприве

-1 кашика семена коприве

-1 шоља вреле воде

Оставити да одстоји десетак минута па процедити. По жељи додати лимун или мед.

Семе коприве је концентрованије и има јаче дејство од чаја листа коприве. Травари га називају храном за бубреге.

Коприва и коса

Многи од нас се сусрећу са појавом перути. Веровали или не али коприва се и ту умешала. Овај најкориснији коров на планети спречава опадање косе, регулише масноћу власишта, јача косу и враћа јој сјај. За косу се користи такозвана инфузија од коприве која се припрема на посебан али не и тежак начин. Ево неколико рецепата:

Инфузија од коприве

-30г сушених листова

-300 мл кључале воде

Све да одстоји 4-10 сати па процедити. Овим испрати косу након прања

Тоник од коприве

-неколико биљака свеже коприве

-2 шоље кључале воде

Крчкати 10 минута, затим охладити, процедити. Додати неколико капи етеричног уља по жељи.

Тоник се користи тако што се нанесе на опрано власиште, добро се утрља, рашчешља дуж власи и остави да одстоји неколико минута. Након тога испрати топлом или млаком водом. Тоник се може држати у фрижидеру и до 6 месеци.

Тинктура за косу

-свеж очишћен корен насећи на комаде

-2/3 тегле напунити кореном

-до врха налити чистом комовом ракијом

Оставити да одстоји 2 недеље уз повремено мућкање. Овом тинктуром масирати корен главе једном недељно.

Коприва и акне

Својим анти-инфламаторним и антибактеријским својствима чај од коприве је добио своје место у борби против акни и бубуљица. Као добар антиоксиданс скупља и неутралише деструктивне слободне радикале. Чисти кожу, враћа јој сјај, смањују масноћу па се тако себум не задржава па је појава бубуљица и акни смањена.

-2/3 шоље кључале воде

-3 кашичице сувог или свежег листа коприве

Оставити да одстоји 10 мин па затим процедити. Када се охлади користити као тоник за чишћење лица или стављати мале облоге на проблематична места.

Други рецепт каже

-1 кашика биљке

-1 шоља кључале воде

Оставити да одстоји 5 минута. Овај тоник је блажи од претходног.

Маска за лице од коприве

-3 кашике хладног чаја

-1 кашика лимуновог сока

-4 кашике пиринчаног брашна

Нанети на чисто лице и оставити 20 минута. Након тога испрати млаком водом и нанети крему на лице.

Нежељени ефекти

Није пожељно користити чај током трудноће јер може да доведе до побачаја. Препоручује се опрез онима који  пате од дијабетеса, срчаних тегоба и хипертензије. Наравно и здравима се увек саветује консултација са лекаром пре било каквог коришћења коприве.

Сакупљање коприве

Оно што олакшава сакупљање коприве је то што се не може заменити другом биљком. Ако не жари није коприва.

Листови и корен се сакупљају пре него биљка процвета. Док је још млада је најбоље. Треба одабрати чиста места далеко од загађења. Сушити на промајном али сеновитом месту.

Када биљка прецвета и добије семе одсећи целе стабљике на којима је семе. Букет окачити на промајно место да се суши. Када је семе суво стрести га у посуду за чување.

Природа је богата лековитим и чидесним биљкама. Треба само знати и препознати све што нам се нуди.