Čaj od koprive – lepota i zdravlje u šoljici

0
čaj-od-koprive
Foto: Pixabay.com

Kada ovih dana kažete nekom starijem da ste veoma umorni on će vam reći da popijete čaj od koprive. Ova obična korovska biljka je u stvari pravi čuvar zdravlja. Njena delotvorna svojstva poznata su još od davnina.

Kopriva – magična biljka

Ova korovska biljka-Urtica dioica pripada porodici Urticaceae. Njeni jajasti nazubljeni listovi prekriveni su maljama zbog kojih ova biljka žari kad se dodirne. Zato je u narodu poznata još i kao Žara, Pasja kupina, velika kopriva. Cveta od jula do septembra. Izvorno je bila rasprostranjena u Evropi, Aziji i Severnoj Africi ali se sada može naći na svim kontinentima. Veoma je invazivna i vijabilna pa preživljava u svim vremenskim uslovima.

Upotrebljiva se u celosti tj. koriste se list, stablo, koren i seme. Ništa se ne baca. A zašto je tako lekovita? Ova biljka sadrži skoro sve minerale i vitamine koji su potrebni organizmu na dnevnom nivou. Vitamin A, vitamin D, vitamin S, vitamin K, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum su samo deo onoga što se krije u ovoj biljci.

A za šta se sve koristi e to tek sledi. Kopriva je pravi majstor za sve.

Travari je prvenstveno preporučuju kao eliksir za oporavak tela i podizanja energije. Čaj od lista(svežeg ili sušenog) obezbeđuje dnevnu količinu vitamina A, D i K. Ovo je veoma korisno starijim osobama kojima je zbog starosti imuni sistem oslabljen. Sav višak vitamina A i K se skladišti u telu koje ga čuva za slučaj deficita tako da ne može doći do prekomernih doza. Gvožđe se veoma lako apsorbuje iz koprive jer sadrži i pro-vitamin A, vitamine V kompleksa, vitamin S koji su neophodni za pravilnu apsorpciju i ugradnju gvožđa u crvena krvna zrnca. Kalcijum iz koprive sem što vraća čvrstinu zubima i kostima veoma je koristan pri ublažavanju simptoma PMS-a (glavobolja, nadutost, promene raspoloženja).

kopriva
Foto: Pixabay.com

Čaj od lista koprive

-šolja opranih svežih listova(što manje stabljike)

-3 šolje proključale vode

Preliti listove vodom, smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuva 5-10 minuta. Skinuti sa vatre, procediti i piti prohlađeno uz med ili limunov sok.

Čaj od sušenih listova koprive

-1 kašika suvih listova

-1 šolja tople vode

Skuvati kao i svaki drugi čaj. Ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti, zasladiti po ukusu i konzumirati.

Za one koji baš ne vole čajeve, a ima ih, dobra stvar je što se ovaj čaj može konzumirati skroz ohlađen tj kao ledeni čaj. Eto zdravog a rashlađujućeg napitka za leto.

Još jedna veoma bitna odlika čaja od koprive je sposobnost detoksikacije organizma. Zbog toga se veoma često preporučije kod problema sa mokraćnim putevima i bubrezima. Kao snažni diuretik čaj od semena koprive pomaže izbacivanju toksina, reguliše rad bubrega, deluje protivupalno i antibiotski pa tako smanjuje i bol izazvanu upalom. Jako je bitno naglasiti da čaj od semena koprive ne može i nije glavni lek protiv upale bubrega i mokraćnih kanala već je dobra pomoć u toj borbi.

Čaj od semena koprive

-1 kašika semena koprive

-1 šolja vrele vode

Ostaviti da odstoji desetak minuta pa procediti. Po želji dodati limun ili med.

Seme koprive je koncentrovanije i ima jače dejstvo od čaja lista koprive. Travari ga nazivaju hranom za bubrege.

Kopriva i kosa

Mnogi od nas se susreću sa pojavom peruti. Verovali ili ne ali kopriva se i tu umešala. Ovaj najkorisniji korov na planeti sprečava opadanje kose, reguliše masnoću vlasišta, jača kosu i vraća joj sjaj. Za kosu se koristi takozvana infuzija od koprive koja se priprema na poseban ali ne i težak način. Evo nekoliko recepata:

Infuzija od koprive

-30g sušenih listova

-300 ml ključale vode

Sve da odstoji 4-10 sati pa procediti. Ovim isprati kosu nakon pranja

Tonik od koprive

-nekoliko biljaka sveže koprive

-2 šolje ključale vode

Krčkati 10 minuta, zatim ohladiti, procediti. Dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.

Tonik se koristi tako što se nanese na oprano vlasište, dobro se utrlja, raščešlja duž vlasi i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga isprati toplom ili mlakom vodom. Tonik se može držati u frižideru i do 6 meseci.

Tinktura za kosu

-svež očišćen koren naseći na komade

-2/3 tegle napuniti korenom

-do vrha naliti čistom komovom rakijom

Ostaviti da odstoji 2 nedelje uz povremeno mućkanje. Ovom tinkturom masirati koren glave jednom nedeljno.

Kopriva i akne

Svojim anti-inflamatornim i antibakterijskim svojstvima čaj od koprive je dobio svoje mesto u borbi protiv akni i bubuljica. Kao dobar antioksidans skuplja i neutrališe destruktivne slobodne radikale. Čisti kožu, vraća joj sjaj, smanjuju masnoću pa se tako sebum ne zadržava pa je pojava bubuljica i akni smanjena.

-2/3 šolje ključale vode

-3 kašičice suvog ili svežeg lista koprive

Ostaviti da odstoji 10 min pa zatim procediti. Kada se ohladi koristiti kao tonik za čišćenje lica ili stavljati male obloge na problematična mesta.

Drugi recept kaže

-1 kašika biljke

-1 šolja ključale vode

Ostaviti da odstoji 5 minuta. Ovaj tonik je blaži od prethodnog.

Maska za lice od koprive

-3 kašike hladnog čaja

-1 kašika limunovog soka

-4 kašike pirinčanog brašna

Naneti na čisto lice i ostaviti 20 minuta. Nakon toga isprati mlakom vodom i naneti kremu na lice.

Neželjeni efekti

Nije poželjno koristiti čaj tokom trudnoće jer može da dovede do pobačaja. Preporučuje se oprez onima koji  pate od dijabetesa, srčanih tegoba i hipertenzije. Naravno i zdravima se uvek savetuje konsultacija sa lekarom pre bilo kakvog korišćenja koprive.

Sakupljanje koprive

Ono što olakšava sakupljanje koprive je to što se ne može zameniti drugom biljkom. Ako ne žari nije kopriva.

Listovi i koren se sakupljaju pre nego biljka procveta. Dok je još mlada je najbolje. Treba odabrati čista mesta daleko od zagađenja. Sušiti na promajnom ali senovitom mestu.

Kada biljka precveta i dobije seme odseći cele stabljike na kojima je seme. Buket okačiti na promajno mesto da se suši. Kada je seme suvo stresti ga u posudu za čuvanje.

Priroda je bogata lekovitim i čidesnim biljkama. Treba samo znati i prepoznati sve što nam se nudi.