Како неговати собну биљку бромелију?

0
бромелија
Freepik.com

Бромелија је назив за породицу биљака која је невероватно разнолика. Постоји 2.877 различитих врста бромелија, а у погледу неге и захтева за одржавање варирају у широком распону. Готово да можемо рећи да начина одржавања овог цвета има колико и његових врста.

Ипак, неке карактеристике су заједничке за све бромелије и оне су тема нашег чланка. У наставку имати прилику да сазнате какве услове ћете ова собна биљка преферира, како би расла раскошно и здраво дуги низ година.

Нега бромелија

Бромелије се у тропским пределима узгајају на отвореном, али такође чине одличне собне биљке. Имају мало потреба и врло мало проблематичних штеточина. Уз одговарајућу негу, можете уживати у бромелијама у свом дому или канцеларији током целе године:

  • Обезбедите јако светло без директног излагања сунцу
  • Одржавајте оптималну влажност
  • Нека ваздух струји око биљака
  • Уверите се да биљке остану влажне, али не и натопљене водом
  • Обезбедите адекватну дренажу
  • Ђубрите штедљиво

Увек је важно да прочитате спецификације за вашу одређену врсту бромелије. Захтеви за негу бромелија могу да варирају у зависности од врсте и можда ћете открити да ћете морати да прилагодите излагање светлости или количине воде, за оптималан раст.

Колико је воде потребно бромелијама?

Бромелије су прилагођене да издрже сушу, али су много мање толерантне на прекомерно заливање које може изазвати труљење корена. Важно је да ваша бромелија буде засађена у земљишту које омогућава брзу дренажу. Сваки пут када заливате биљку, темељно је натопите, тако да вода тече из дренажних рупа. Ово ће уклонити све накупљене соли у земљишту.

Немојте поново заливати бромелије док се најмање 4цм површинског земљишта не осуше (проверите штапићем или прстом). Ако заливате биљку чешће, велике су шансе да ћете седети у превише воде, што ће неминовно резултирати труљењем корена и смрћу биљке.

Напомена: Важно је да никада не користите металну посуду за заливање бромелије. Бромелије су веома осетљиве на метал и резултати могу бити разорни за вашу биљку.

Влажност ваздуха

Баш као и бромелије које се узгајају на отвореном, бромелије као собне биљке такође преферирају 60% влажности. Овај ниво влажности може бити веома тешко одржавати, посебно у дому који се греје на пећ током зимске сезоне. Постоји неколико опција за повећање нивоа влажности.

  • Ставите овлаживач у близини ваших биљака. Узмите плитки подметач за саксије или послужавник и напуните га ситним каменчићима. Напуните посуду водом до испод површине камења. Затим поставите бромелије у саксији на послужавник или близу њега. Вода ће додати влагу у ваздух и повећати влажност у том подручју. Ако посуду поставите на тачну, важно је да се уверите да не стоји у води због осетљивог корена биљке.
  • Поставите још неколико биљака у близини. Транспирација, процес у коме биљка претвара воду у пару и испушта је у атмосферу, помоћи ће да се подигне влажност у непосредној околини.
  • Користите боцу са распршивачем да редовно замагљујете биљку. Ово захтева мало више марљивости и редовну примену, али је прилично једноставно.

Саксије и земљиште у које је биљка посађена могу директно утицати на ниво влаге у бромелији. Пластичне саксије имају тенденцију да задржавају влагу дуже време. Неглазиране глинене посуде су порозне и дозвољавају да вода испарава из њих. Без обзира на врсту саксије, никада не користите обичну, баштенску земљу када садите бромелије. Превише је укус и неће омогућити брзу дренажу коју захтевају ове деликатне биљке. Уместо тога, користите мешавине земљишта за саксије специјално формулисане за бромелије или помешајте сопствену коришћењем порозних материјала.

Да ли бромелије воле јаку светлост?

Бромелије имају широк спектар толеранције на светлост. Неке сорте преферирају јарко, индиректно светло, док друге успевају у скоро сталној сенци. Углавном, бромелије успевају у просторима са индиректним али јаким светлом – спадају у собно цвеће које воли таму и није превише захтевно за узгој. Међутим, излагање директној сунчевој светлости током дужег временског периода може оштетити листове. Зими је идеалан прозор окренут према југу.

Ђубрење бромелија

Бромелије захтевају мало ђубрења. Повремено користите ђубриво растворљиво у води. Када заливате биљку течним ђубривом, заливајте њену базу, средишњи део. Многи људи покушавају да подстакне брз раст употребом ђубрива. Али пошто су бромелије споро растуће биљке, превише ђубрива може довести до тога да лишће постане усахло, а живописне боје нестану.

Како постићи да бромелија цвета?

Већина бромелија цвета само једном у животу. Јарко обојени листови који се често замењују за цветове заправо се називају брактије, структура налик лишћу из које може израсти цваст. Бромелија расте додавањем нових листова у средину биљке. У неком тренутку, центар ће постати претрпан и нови листови више неће имати простор за формирање.

Цветање бромелија може трајати неколико месеци, а код биљки са шареним листовима још дуже. Можете да одсечете цвет када постане неугледан. Користите оштар, стерилизован инструмент и одредите клас што је више могуће, без повреде преосталог дела биљке.