Љубав, ах љубав

0
Фото: Сачекај мало

Моје дете воли да пева. У колима слушамо радио и она често пусти глас, запева уз своје омиљене песме. Једна од таквих је Аделина хелоу („мама, кад порастем желим да научим да певам баш као Адел“). Њу кад чује, сви морају да ћуте а она пева на некаквом свом енглеском (почела је да учи).
А онда ме пита, „мама а шта та песма значи, о чему она пева?“

Е, ту ја бивам затечена, не знам шта да јој одговорим. Није проблем превести песму, али већина тих предивних балада прича о љубави.
Како детету од пет и по година објаснити живот, страст, разочарења?
Шта вртићко дете зна о љубави, и да ли деци тог узраста уопште треба о томе причати?

Различити су родитељски приступи; знам неке који деци говоре ама баш све, тумаче им живот на сваком кораку. Моја пријатељица се хвали да од сина (сада основца) никада ништа није крила. Кад је срећна, смеје се и плеше. Кад је тужна, плаче пред њим без устезања.
У суштини, мислим да не постоји само један исправан приступ; сви смо различити, а и наша деца се разликују. Тако да изрека све у своје време заправо не објашњава када је за нешто право време.

Али љубав, ах, љубав, невероватно је колико рано малишани почињу да причају о њој!

Моја ћерка још увек није била заљубљена (што ме радује). За сада само препричава анегдоте из вртића, („мама, Јоца се заљубио у Нађу а сад је заљубљен у Дуњу јер Нађа више воли да се игра са Мином“) а за пољубац у уста каже да је „бљак“ и „фуј“.

Дакле, још смо у безбедној зони, надам се да ће тај период потрајати.

Изгледа да дечаци лакше поклањају срце: моја ћерка је већ имала два удварача, а један јој је чак доносио цвеће и поклоне! Гледала га је бело, изгледа да јој није било јасно чиме је заслужила црвену ружу и барбику дан пре рођендана.
За то време, мајке дечака су ме загледале уз испитивачки осмех, у покушају да процене вреди ли већ сада инвестирати у љубав мушког детета – престолонаследника.

Наравно, све те дечије љубави брзо прођу, моја ћерка је након извесног времена промовисана у добру другарицу, а мени је остало да се питам, хоће ли се они једног дана сећати тих првих симпатија из вртићких дана…

Ауторка: Владана С. Сачекај мало – Дневник супермаме

Допао вам се блог? Упознајте мало боље Супермаму!