Тото, имам осећај да нисмо више у Канзасу

„Чаробњак из Оза“,према мишљењу многих, овај филм је један од десет најбољих филмова свих времена.

Снимљен према књизи Лајмана Френка Баума, са Џуди Гарланд у насловној улози, овај филм је освајао биоскопска платна, телевизијске екране, и што је најбитније, срца свих гледалаца.

Заједно са Дороти, стазом од жуте опеке су прошле генерације и генерације. Одрастали смо и учили се да не одустајемо од снова, да „о срцу не треба судити по томе колико воли, већ колико је вољено”.

Као децу су нас одушевљавале авантуре Дороти и њене дружине, плашили смо се Зле вештице са Запада и задивљено гледали у Глинду, прелепу добру вештицу са Севера. Касније, када бисмо се вратили поново у чудесни Оз, одушевљавале би нас неке од највећих животних истина:

„Имаш много храбрости, сигуран сам.”, одговорио је Оз. „Само треба да имаш самопоуздање. Не постоји живо биће које се не плаши када је суочено са опасношћу.Права храброст је када се суочиш са опасношћу када си уплашен, а такву храброст ти имаш у изобиљу.”

„Срца никада неће бити практична, све док не постану несломљива.“

„И беба има мозак, али и даље не зна ништа. Само искуство доноси знање и што си дуже на земљи то ћеш више искуства стећи.”

„Ви, људи са срцем”, рекао је једном, „Имате нешто да вас води, и не можете никад да погрешите; Али ја немам срце, па зато морам бити веома опрезан.”

И на крају, чувена реченица: „Нема места као што је дом.”

Ова бајковита и узбудљива прича сигурно ће вас вратити у детињство. Ако ништа друго можда нас све одведе „негде иза дуге”.