ЕВОЛУЦИЈА И МИСИЈА НАЈПОЗНАТИЈЕ БЕЛЕ ХАЉИНЕ: ВЕНЧАНИЦА

0
Foto: Unsplash.com

Да ли сте знали?

– Свадбене хаљине су  повезане са традицијом народа, као и са црквом, посебно у време када је имала велик утицај на народ.

– Древни Египћани су први прихватили брак као легалну везу између двоје људи. Дан пре венчања младе су носиле плаве или розе хаљине, а на сам  дан одржавања церемоније венчања облачиле су  дугу ланену хаљину проткану златним везом.

– У старом Риму младе су носиле цветне круне на глави као и белу хаљину у част бога Химена, бога части и невиности.

– Римска церемонија венчања могла се одржати  без присуства младожење. Могао је да напише писмо у коме изражава своју намеру да се ожени са извесном девојком.

– Венчања су за старе Грке била још једна прилика да славе своје богове. Девојке су се удавале са 15 година. У коси су имале венац од рузмарина и љиљана као и шест плетеница по угледу на Весталске девице. Хаљина је била драпирана и око струка се налазио појас са Херкуловим чвором који је младожења морао да одвеже са време церемоније.

– У средњем веку бракови су склапани из интереса тако да је сама хаљина морала бити од најквалитетнијих материјала и изгледати што богатије, раскошније и гламурозније, јер је то указивало на материјално стање породице и њен статус. Биле су популарне перике које су прављене од косе сиромашног становништва.

Foto: Unsplash.com

– За најлепшу венчаница свих времена сматра се она коју је краљица Викторија носила 1840. године, када се удавала за принца Алберта. Променила је краљевску традицију венчања у тешкој брокатној хаљини допуњеној баршуном и скупоценим крзненим огртачем.

–  Црвена боја је традиционална за венчанице у Азији, јер се сматра да црвена боја доноси срећу.

–  Код Арапских народа, обичај је да се млада пресвуче више пута, и носи венчанице у разним бојама, јер свадба углавном траје данима.

– Чувену венчаницу из ‘50-тих година прошлог века, носила је  холивудска глумица и принцеза Грејс Кели. Била је израђена од 125 метара свиле, 40 метара чипке и 1000 бисера.

– Венчанице које данас младе носе највише подсећају на средњовековне хаљине које су за венчање носиле краљевске породице.

– Најстарија венчаница у Београду је уједно  и најстарија очувана венчаница а Србији, која датира из 1856. године, која је припадала Јелени супрузи Јеврема Грујића.

Ауторка: Марија Игњатовић, Blacksheep.rs