Наташа Вукмировић: Одлучите да живите као срећна особа!

0
Natasa-Vukmirovic-privatna-arhiva-1 (1)
Фото: Приватна архива

Представљамо вам Наташу Вукмировић, ауторку блогаHygge networks.

Наташа ће вам показати како се уноси топлина у живот и како је посветила свој истраживачки рад – срећи.

Управо то истраживање открило ју је једну магичну реч за још магичније стање:hygge.

Hygge је данска реч норвешког порекла која значи удобност, пријатност, а такође и благостање. Ради се о концепту који промовише једноставна задовољства и активности, односно низ делотворних пракси које утичу на повећавање личне среће.

Како сте открили hygge и одлучили да покренете блог?

Одувек ме занимало шта је то што људе чини срећнима. Примећивала сам да сличне животне околности не утичу пресудно на личну срећу људи. Зато сам пуно читала о срећи, како научне студије, тако и књиге различитих духовних учитеља. Трагала сам за одговором зашто неки људи проводе живот у радости, док други као да не умеју да се извуку из образаца страха, љутње и огорчености. Чак и кад су потпуно свесни да су сами упропастили свој живот.

Читајући дискусије на друштвеним мрежама, анализирајући колико се енергије улаже у изражавање негативних ставова, питала сам се колики је то проценат људи у нашем друштву који су се посветили доказивању да баш ништа није добро у њиховом (или нашем) животу. И да ли је могуће едуковати људе да живе квалитетније.

Фото: Приватна архива

Да не би све остало на мојим претпоставкама и читању у слободно време, завршила сам едукације које ми омогућавају да данас могу да научим људе, кроз индивидуални или групни рад, како да живе срећан и испуњен живот.

Књигу о данском рецепту за срећан живот поклонила ми је пријатељица. Била је то љубав на први поглед. Hygge је моја велика инспирација. Због тога сам одлучила да читав свој пројекат едукације о срећи започнем покретањем блога који ће промовисати скандинавску филозофију среће – hygge.

У читавом свету постоји hygge. Упознала сам га као дете, иако сам тек као одрасла особа сазнала да Данци имају посебну реч за тајни састојак среће. Све оно како смо некад живели је hygge. Једноставно, са много мање избора у продавници и на телевизији, а са много више дружења и игре у природи.

Hygge је данска реч норвешког порекла која значи удобност, пријатност, а такође и благостање. Ради се о концепту који промовише једноставна задовољства и активности, односно низ делотворних пракси које утичу на повећавање личне среће.

Читање добрих књига, гледање старих филмова, дружење уз искрен разговор и пуно смеха, шетња, излет у природи, уживање у мирисном чају и топлој чоколади, удобној одећи, меком ћебету, пуцкетању ватре – све то представља hygge.

А да бисмо постигли стање пријатне опуштености и спокоја, понекад није довољно само упалити свеће и позвати пријатеље на вечеру. Постоји низ техника које нам помажу да се опустимо и предахнемо од ужурбаности коју намеће савремени живот. На радионицама то радимо детаљно, пролазећи кроз једноставне вежбе које могу да се лако уклопе у свакодневицу.

Да ли је могуће успорити у данашњем друштву када нам је наметнуто то да стално и са свиме идемо у корак (и преко својих могућности)?

Да, могуће је успорити. То вам каже особа која је сагорела радећи. Рад за мене има високу вредност и нисам видела ништа лоше у томе да непрестано будем заузета и под стресом. Моје тело слало ми је сигнале, али ја сам их игнорисала. Све до тренутка кад нису почеле несанице и ноћне море. Срећом, врло брзо сам се вратила себи и почела да живим другачије, захваљујући томе што знам како себи да помогнем.

Људи треба да освесте колико времена дневно проводе у којој активности. Велики проблем је често у томе што су и у слободно време изложени стресу и околностима које их чине незадовољнима. Угасите телевизор. Искључите телефон кад год можете. Не учествујте у бесмисленим дискусијама на друштвеним мрежама, чак их и не читајте.

Измерите време, колико сати током свог слободног времена губите уместо да их користите креативно, за опуштање и уживање. Определите се за леп и угодан живот и почните да радите на томе да га креирате. Одредите први корак који ћете да учините у том правцу.

Да ли је то лако уклопив концепт на нашем поднебљу? Да ли културолошке разлике имају утицаја на то умемо ли се „понашати“ у hygge маниру?

Hygge концепт примењив је у читавом свету. Књига Меика Викинга „Hyggе – Дански рецепт за срећан живот“ преведена је на више десетина језика. Људи уживају уз њу, препознајући hygge у свом животу, без обзира да ли живе у Јапану, Русији, Америци или Шпанији.

Важна вредност коју hyggе промовише, поред бриге о себи, квалитетног дружења и поштовања природе јесте и солидарност. Ми смо можда у последњих двадесетак година почели да заборављамо колики је значај солидарности међу људима. Али, ако се сетимо како се живело пре само неколико деценија, кад су постојале мобе, велике заједничке прославе и подршка локалне заједнице на коју је свако могао да се ослони, схватићемо да је то вредност која поново треба да добије посебно место у нашем друштву. Не треба да чекамо поплаве или неку другу невољу да би људи схватили значај пријатељства и подршке.

Hygge можемо да практикујемо сами или у друштву. Најједноставнији начин да неко први пут испроба hyggе јесте да се удобно смести у фотељу, прекрије ћебетом и проведе кишни дан у мирној радости, са књигом у руци, уз топле напитке и музику која опушта. Упалите свећице или фењере и осетите колико помажу да се опустите.

Да ли свако може осетити дражи hygge-а? Шта мислите зашто нам је толико тешко да се опустимо?

Свако на овом свету може да осети хyгге. Без обзира на животно искуство, порекло, карактер или животне околности. Активности и амбијент бирамо према ономе што волимо. Неко воли лагану шетњу, неко игру са децом и псом, а неко да вози бицикл с пријатељима. Укуси су различити, па ће неко желети да осети хyгге с пријатељима у чајџиници, а неко други у библиотеци или музеју.

Загрлите неког кога волите, реците му нешто лепо, урадите нешто ако можете неком да помогнете, смејте се… Све ће вам то помоћи да се опустите и осећате добро. Много људи ми каже да не могу да се опусте у слободно време. Свакако то могу да науче. Уз стручну подршку и примену техника које науче, људи могу у потпуности да поврате способност опуштања кад год то пожеле.

Овде је уобичајено да људи непрекидно причају о проблемима. То је једна опасна, заводљива зависност. Причајте о својим радостима! Нека то буде први корак који ћете да учините када одлучите да живите као срећна особа.

Ваш блог постоји скоро годину дана, какав и колики утицај сте имали на околину – а колико на себе саму?

Покренула сам блог у децембру прошле године. Могу да кажем да сам имала невероватну годину. Нове едукације и знање, нова искуства, нови пријатељи и сарадници обележили су ми тај период.

Добила сам толико дивних порука људи који читају моје текстове и књигу

Jесењи hygge – Водич кроз скандинавске тајне срећног живота,

да имам материјала да будем срећна годинама, ако бих само њих читала. Захвална сам што ми је блог омогућио да имам чврст доказ колико је драгих људи у овом делу света. Посебно сам задовољна јер су ми људи указали поверење и похађали моје радионице.

Колико сам ја утицала да други људи осећају радост и нову животну шансу, толико је све то утицало и на мене. Сад у потпуности разумем, из властитог искуства, шта значи освестити своју животну сврху и живети у складу с њом.

Наташу можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму, где се можете детаљније информисати о њеном семинару Скандинавска филозофија среће – hygge и програму programu Tерапија срећом.