Пет најфотогеничнијих места Европе

0

#1 CINQUE TERRE

Пет италијанских села на обали Лигурског мора са шареним фасадама, до којих је могуће доћи само возом или пешице, једно су од најпопуларнијих места за фотографе на „старом континенту“. Возом од Ла Специје редом се ређају: Рио Мађоре, Манарола, Корниља, Варнаца и Монтеросо. Свих пет села се налазе под заштитом УНЕСКО-а. Рио Мађоре је смештено између два кршевита брда која се спуштају у море.

Све куће у селу још од 1500.године имају по два улаза – један на нивоу доње и један на нивоу горње улице. Via dell’Amore, пут кроз стене који води до Манароле, учиниће да уживате у звуку таласа док ходате до следећег села. Манарола, господарица фотографија, место за које историчари верују да је име добило по „великом точку“ воденице (коју још увек можете видети у доњем граду). У горњем граду можете фотографисати готичку цркву Светог Лоренца из 14.века.

Обавезно посетите видиковац и плажу у стенама, као и локалне ресторане у којима се служе савршене пасте са морским плодовима и песто сосом. Корниља је село које потиче из античког периода, смештено на литици високој 100 метара и једино је 5-терре које не излази на морску обалу. У римско време, Корниља је била позната по белом вину. Од железничке станице до центра, можете стићи мини-бусом за 3 минута (важи дневна возна карт аза овај мини-бус).

Популарна је по сладоледу “Miele di Corniglia” који је прављен од локалног меда. Варнаца, некадашња лука, данас је мирно место за уживање на Лигурском мору. Мистериозни дрвореди у уличицама око црвених, жутих и ружичастих кућа, подсећају на бајковите цртане филмове из детињства. На тргу испред цркве Nostra Signora di Reggio, видећете људе који се опуштају и медитирају, па им се можете придружити. Монтеросо, место које је обожавао италијански нобеловац Еугенио Монтале, најбоље је за купање и сунчање.

Дуга плажа са сунцобранима и дивним рестораном изнад мора (са приступачним ценама), представља оазу опуштања након трекинга. Средњовековни торањ је сад звоник цркве Светог Ђованија, дворац са три куле са невероватним погледом на море и кула Аурора, једина преостала од 13 кула које су штитиле село.

#2 КОЛМАР

један од најлепших малих градова Европе, популаран по својој лепоти и стилу. Имаћете осећај да шетате кроз бајку и да су куће око вас од чоколаде. Налази се у француској покрајини Алзас, у северо-источном делу земље. Колмар је сан свих фотографа, магија коју желе оживети на својим делима.

Град је стар 12 векова, смештен је на каналима, има прелепе тргове, фонтане и кућице, стога један део града носи име „Мала Венеција“. Колмар је родно место скулптора „Кипа слободе“ – Фредерика Бартолдија. Можете обићи његов музеј, као и музеј Унтерлинден и катедралу.

Прошетајте главним улицама са прелепим дрворедима, поједите колач у некој од шармантно дизајнираних посластичарница, провозајте се чамцем кроз канале „Мале Венеције“, уживајте у цвећу ако је пролеће, односно окићеним јелкама ако је период око Нове године. Саветујемо да фотографишете Божићни вашар уколико се у том периоду нађете у овом пограничном делу Француске.

#3 SANTORINI (IA I FIRA)

Oстрво у Егејском мору, које би по мишљењу многих археолога и историчара могло бити Платонова Атлантида. Типичне беле куће Киклада, плави шалони, магарци по улицама, поглед на угашени вулкан, џет сет градић Иа, отмена престоница Фира и Црвена и Црна плажа. Санторини је био обично острво, све до ерупције вулкана 1628 године п.н.е. када је постао архипелаг.

Уколико нисте спремни да издвојите око 15-20 евра за кафу, предлажемо да фотографишете са видиковаца између ресторана и кафића на обронцима острва стојећи на белим каменим степеницама. Санторини је једно од најроманитчнијих острва, па овде долазе парови из свих делова света да изговоре судбоносно „да“. Искористите прилику и фотографишите младенце уз залазак сунца.

#4 БАРСЕЛОНА

Захваљујући чувеном архитекти Антонију Гаудији и Олимпијским играма 1992.године, Барселона је постала један од туристички најпопуларнијих и најфотографисанијих градова. Саграда Фамилиа са својим китњастим детаљима; бајковити парк Гуељ са чаробним путићима, палмама, кућицама из „Ивице и Марице“, клупом без краја и гуштевом од изломљених керамичким плочица (тренкадис);

Брдо Монжуик са Магичним фонтанама које у ритму музике мењају боје; парк Ciutadela са језерцетом којим плове чамци пуни усхићених туриста; Casa Mila или La Padrera и Casa Batllo  – маштовите Гаудијеве грађевине таласастих облика у Paseig de Gracia, опкољене обичним зградама; шеталиште Ла Рамбла – једна од пет Рамбли са креативним уличним уметницима, сувенирима и пијацом Сант Јосеп испуњену сочним свежим воћем и цеђеним соковима; модерна плажа Барселонета и лука са јахтицама усидреним испред сабер-зграде “W Barcelona”; Готска четврт са својим уским пролазима, малим трговима, дућанчићима. Барселона је попут филмског студија на отвореном, где вас на сваком кораку чека момент вредан фотографисања.

# 5 ХАЛШТАТ

Место на обали истоименог језера којим доминира торањ лутеранске цркве опкопљен прелепим кућама украшеним мушкатлама са мистичним натписима изнад улаза. Цело место се може обићи за око сат, али ако сте хедониста ни цео дан вам неће бити довољан за уживање у лепотама Халштата.

Романтични ресторани, врхунска пита од јабуке, кафа на тргу Марктплац, главна улица испуњена ручним радовима, крстарење језером, лежање на трави у викенд насељу, завлачење по улицама и тражење најлепше композиције за “#photooftheday”, пењање на брдо до видиковца Sky Walk и поглед који ће вас потпуно разоружати. Можете ручати или попити пиће са погледом на језеро у коме се огледају планински врхови и онда посетити Рудник соли и схватити историју овог места која сеже још од 5500 п.н.е. чинећи га једним од најстаријих људских насеља на “старом континенту”.

Ауторка: Маја Јауковић

Допао вам се блог, погледајте још добрих текстова на Мајином  путничком блогу Backpack calling.