10 навика људи који су некада имали чисту кућу, а сада имају дете

0

Чисту кућу понекад је уз децу, тешко одржавати

Вероватно сте приметили да су вам се навике чишћења као и толеранција на чистоћу битно променили откако сте родитељ. Чисту кућу уз децу понекад је тешко одржати јер сада уз своје уобичајене обавезе имате и малог човека или мале људе о којима се требате бринути. Иде ли то двоје заједно? Иде, уз мало флексибилности и растезања појма чистоће.

Завидите ли људима на њиховим чистим и уредним домовима, знајте да нисте једини. Проналазите ли се у овоме?

И даље поспремите кревет свако јутро
Сваки нови почетак дана доноси родитељима илузију да имају све под контролом. И имају, на неколико минута док њихова дечица тек поспано шкиље према њима својим малим очима. Пригрлите ту контролу и моћ коју осећате и направите кревет што брже можете. Од јутра па на даље све ће само кренути низбрдо…

…но одрекли сте се уредног одлагања одеће
Зашто се уопште мучити када за мало дете нема ништа забавније од извлачења чисте, опеглане и сложене одеће из ладица до којих може допузати? Размишљате мудро и престаните тежити савршено уредној одећи те се задовољите с рецимо чистом и благо згужваном, бићете пуно мирнији и опуштенији.

Одећу која вам је баш прирасла срцу, стратешки сакријте на места у кући до којих ваше детет не може тако лако доћи

Не можете почистити ствари од кухања док кувате, јер још поспремате оно што је остало од ручка и вечере
Сваки дан вам доноси три нове смене у кухињи. Кухиња је срце дома, а то срце тешко је одржати без наслага како би спокојно куцало. Осим чистоће, у су и безбројни оброци које морате прокавати и бочице и дудице које требате прокувавати. И тако у круг. ако имате среће, и ваш ће муж понекад засукати рукаве док се ви сретни прихватите неког другог кућанског посла!

Испразните део машине за суђа ујутро. А део увече.
Заборавите могућност да неки посао почнете и завршите до краја без прекида. Прекида који трају од неколико сати до циелог дана. суђе ипак не можете у потпуности заборавити јер из нечега и нечиме ипак морате јести.

Обришете радну површину након сваке употребе
Не, ово је само шала, иако бисте то можда и желели направити. но, ваше дете баш се у то време некако чудно умирило па га морате ићи потражити да видите једе ли из псеће зделице или се узверало на највишу полицу с књигама. И ко онда још мисли на радну површину?

Није да само перете рубље, рубље постаје ваш живот
Откако сте родитељ, имате нову сврху у животу. А та је да скупљате одећу с пода, проналазите прљаву и чисту одећу на најчуднијим местима, перете ју, сушите, пеглате, спремите. И опет, и опет и тако док не умрете.

Такође, колико га год често прали, кошара за рубље још је увек пуна.

Одложите ствари на своје место
И те вам се ствари подло смеу у лице јер једнако добро, као и ви, знају да их нећете ту наћи када их затребате.

Живите у сталном свету ометања
Узели сте писмо из сандучића и подерали омот да видите што је унутра. Наравно, рачун. Рачун који ваше дете жели и мора имати. Дајете му омотницу да га смирите док прочитате рачун ,али ваше дете не жели омотницу. Покида је на сто комадића и баци на под, док вас истодобно вуче за рукав.

Погледате под и видите неред, али у том тренутку ваше дете почне плакати јер   је гладно. Одлазите да му дате да једе, мислећи како ћете се вратити и почистити те папире. Ма наравно да хоћете…

Редовно бришете прашину и усисавате
И перете подове и гланцате,  али никада ништа не остаје чисто. Нити пола сата. Али ви се не дате. није ли то у ствари дефиниција глупости? Радити стално исту ствар са истим исходом, но ви се сваки пут надате другачијем резултату? Понекад је боље одустати и препустити се…

Превише сте уморни да бисте ишта радили пре одласка у кревет
Када поспремите децу у кревет напокон бисте могли кућу довести у ред? Но, чему? Након што сте цели дан чистили, брисали, кували, пазили на дете и на крају дана се претвараили да вас занима како је ваша боља половина провела дан, сигурно сте мртви уморни. А све ово и тако вас сутра изнова чека! Усто, не знате колико ће вам деца ноћас допустити да одспавате, па је најбоље попити чашу – двије – три вина на каучу и потом се извалити у кревет те престати сањати чисту кућу.

Извор: Зелена учионица