Illusion dance studio – У ритму музике за плес

ilusion-dance-studio

Јесте ли већ чули за Лору Костић и „Illusion dance studio“? Пре пола године Лора је покренула у граду је плесну школу, а осим фантастичном забавом на тренинзима већ се могу похвалити наградама са такмичења. Разговарали смо са Лором у денс ритму. Заплешите и ви са нама!

Када си почела да се бавиш плесом и где си учила? Који плес ти је омиљен? Уз коју музику волиш да плешеш?

Плесом се бавим 18 пуних година, од другог разреда основне школе. Почела сам да тренирам у Нишу, где сам сада отворила своју плесну школу. Осим хип-хопа волим и street show, а омиљени плес ми је диско денс. За диско денс је музика врло спрецифична и брза. Игра се само уз одређени ритам, тако да када је у питању диско играм уз то што се иначе игра, а када плешем за своју душу волим да играм уз drum and bass.

Како си покренула школу плеса „Illusion dance studio“ и зашто баш у Прокупљу? Због чега си одабрала овај назив?

Иако се много дуго бавим плесом, никад нисам планирала да оснујем своју школу, дошло је до тога веома спонтано и непланирано. Изабрала сам Прокупље јер осим што сам радила у Нишу, последње 3 године интензивно радим у Прокупљу и имам доста чланова и такмичара који су веома успешни, тако да када сам основала Illusion danse студио наставила сам и са радом у Прокупљу. Назив Ilusion је врло познат у свету плеса, јер постоји корак који се зове Illusion и изводи се у кореографијама, тако да сам то повезала са називом плесне школе.

Ко све може да се упише у школу плеса „Illusion dance studio“? Како изгледа један обичан час?

За сада радимо са узрастом деце од првог до четвртог разреда, јер је и за сам диско денс препоручљиво да се крене од малих ногу као и гимнастика. Наравно имамо и старије чланове од петог до осмог разреда, али тренутно не радимо нови упис за њих.

Час плеса је врло комплексан, садржи различите елементе и вежбе балета у уводном делу часа. Аеробно загревање и истезање су неопходни и час крећемо управо тако. У току тренинга се раде различите вежбе за побољшање снаге, координације, брзине, издржљивости, експлозивности и свих моторичких способности.

Учимо нове кораке, касније те кораке спајамо и правимо кореографије које презентујемо на такмичењима. На крају сваког часа следи истезање и опуштање мишића.

Колико полазника школа има, где се одвијају часови и колико трају? Ко смишља кореографије?

Тренутно у Прокупљу имамо око 60 чланова. Часови су у сали на Радничком универзитету. За почетнике час је 45 минута, за такмичаре 60 минута. Кореографије смишљам ја.

Које награде сте освојили и шта оне значе за школу, шта за полазнике, а шта за тебе?

С обзиром на то да Illuson danse студио званично постоји од 10. јуна ове године, ми смо отишли на само једно такмичење где је једна група освојила златну медаљу, друга група сребрну медаљу и имали смо солисткињу која је освојила прво место. За почетак ово су феноменални резултати, стварно сам поносна на њих и на децу, дају ми мотивацију да будем још боља. Верујем да деци још више значе медаље и прва места, јер не могу да опишем ту срећу када чују да су освојиле прво место. НЕ ПОСТОЈИ НИШТА ЛЕПШЕ.

Наравно, учим их од почетка да није све у првом месту и златној медаљи, да увек може боље и да никад не мисле да су најбоље од свих, јер да би био најбољи потребно је много вежбања и одрицања. Иначе, ја као такмичар са својом групом иза себе имам велике резултате, сваке године прво место на Државном првенству у диско денсу, а имамо и медаљу са Државног првенства у хип-хоп-у. Такође, прво место са Државног првенства у паровима за диско денс. Моја најзначајнија медаља била је 2006. са Светског првенства из Немачке где сам са својом групом освојила 2. место. Један од најбољих успеха 2015. године је 8. место на Светском првенству у малим групама…

Какви су ти планови за школу?

Тренутно ми је највећа жеља да покренем школу у Нишу, јер ту је највећа конкуренција, изазов је велики. У процесу сам сређивања новог простора за тренирање и очекујем сто пре да кренемо са радом и овде. За сада су то и планови, управо смо завршили нови упис у Прокупљу, такође имамо нове чланове и у Лесковцу и драго ми је што имамо могућност и срећу да сто већем броју деце покажемо чиме се бавимо и ако је могуће утичемо да се деца што више баве спортом и да схвате колико је то важно за њих.