Вируси – све што нисте знали

0
вируси-маска
Фото: Pixаabay.com

Вируси спадају у групу патогена, изазивача болести како код човека тако и код биљака, животиња и бактерија. Назив потиче од латинског virus, што значи жив отров. Али шта су вируси заправо и како утичу на људски организам?

Грађа вируса

Вируси представљају ацелуларне организме који се састоје из две компоненете. Протеинског омотача-капсида и генетичког материјала (ДНК или РНК) у коме је садржана информација за саморепликацију. Управо ова способност сврстава вирусе у жива бића.

Животни циклус

Као облигатни паразити вируси нису у стању да живе без ћелије домаћина. Ван ње они су инертни.

Тек након што пронађу ћелију домаћина и прикаче се за њу почиње њихов живот. Након адхезије за домаћина преко специфичних рецептора на ћелији вирус убацује свој генетички материјал у ћелију и преузима је у потпуности.

вирус
Фото: Pixаabay.com

Цела ћелија се подређује синтези протеина потребних за изградњу капсида нових честица вируса, као и умножавању генетичког материјала вируса. Након неколико стотина поновљених  циклуса репликације и синтезе унутар ћелије домаћина формирају се нови вируси спремни за даљу „инвазију“. Ћелијска мембрана ћелије домаћина пуца и вирус се ослобађа из ње. Од почетне једне честице добија се стотине копија од којих свака тражи новог домаћина.

Болести и лечење

Захваљујући једноставности своје грађе и животног циклуса вируса болести које изазивају је теже контролисати од болести изазваних бактеријама. Док су бактерије осетљиве на антибиотике за вирусе то не важи.

Лечење се своди на аутоимунизацију, вакцинацију и лечење антивиротицима.

Док аутоимунизација подразумева да је домаћин стекао имунитет тако што је прележао болест, вакцинација је превентивна мера против болести. Било да се тело само стимулише да унапред произведе одређену одбрану или му се дају већ готови антигени спремни за борбу са болестима.

Лечење антивиротицима се базира на блокирању уласка вируса у ћелију или пак на онемогућавање умножавања вируса унутар ћелије. Због саме природе вируса и његове способности да се стално прилагођава тј. мутира тешко је наћи одговарајући дугоделијући антивиротик.

Вируси око нас

Многе болести су изазване вирусима а да тога можда и нисмо свесни.

Заушке- Мумпс вирус

Беснило- Rabies virus

Херпес – Herpes simplex

Водени мехури- Varichela zoster

Мононуклеоза- Epstein-Bar

Велике богиње- Variola vera

Хепатитис- Hepatitis A, B, C

Полиомијелитис- полио вирус

АИДЅ-ХИВ

Прехлада, ринитис-риновируси

Ебола- арбовируси

Грип

Посебну групу вируса представљају они који доводе до стварања тумора тзв. тумор вируси. Они не доводе ћелију домаћина до смрти већ утичу на њену морфологију и животни циклус.

Ауторка: Надица Јевтић