Креативне идеје за уређење дворишта: прелеп врт уз минимална улагања

0
uređenje-dvorišta
Фото: Unsplash.com

Купили сте кућу, имате дивну башту, али вам недостају идеје како да је уредите. Тренутне временске прилике не погодују уређењу дворишта, али свакако можете прикупити идеје како бисте одмах почетком пролећа прионули на посао. Питате се где пронаћи идеје?

Идеје можете пронаћи у агенцијама које се баве декорацијом и уређењем дворишта. Можете их пронаћи на интернету или у часописима који се баве том тематиком. А можда уз неку необавезну зимску шетњу будете инспирисани призором из нечијег дворишта. У наставку текста Топличанка вам доноси неколико предлога како бисте са нешто скромнијим буџетом могли да уредите свој врт.

Уређење дворишта изискује доста времена и труда, али не заборавите да ће вам се тај труд вишеструко исплатити. Има ли лепшег осећаја него када у својој дворишној оази потражите мир и опуштање након напорног радног дана?

Будите креативни

Најпре размотрите простор који имате и бар у мислима направите концепт како бисте желели да ваша башта изгледа. А пре него што приступите уређењу дворишта важно је да га оградите. Не заборавите да двориште без ограде и капије делује као стан без улазних врата. Само ограђен простор одаје утисак интиме и личног простора. Уколико се двоумите коју капију да одаберете наш предлог су пливајуће клизне капије, јер су оне најзахвалније и приликом отварања не заузимају додатни простор.

Да бисте створили модерну и лепу башту потребно је да максимално искористите своју креативност, јер у том случају можете за мало новца добити идеално уређено двориште. Дворишне стазе можете направити у виду мозаика, тако што ћете их поплочати камењем. Уколико између шавова додате маховину ефекат ће бити задивљујућ. Уз саму стазу можете засадити мирисне биљке. Један од предлога су љубичице.  Не само да ће лепо изгледати, већ ћете уживати у мирису који се шири. Сви знамо да су љубичице весници пролећа тако да ћете се посебно обрадовати када почну да отварају своје пурпурне латице.

Одаберите вишегодишње биљке

biljke-sadnja-bašta
Фото: Unsplash.com

Како бисте направили уштеду у кућном буџету, а при том имали сјајну дворишну оазу, наш предлог је да одаберете вишегодишње биљке. Једногодишње биљке ма колико лепо да изгледају ипак трају само једну сезону. За разлику од тога садњом вишегодишњих биљака можете дуготрајно уживати у вашој дворишној чаролији.

Можете користити и украсне траве, јер украсне траве дају савршен визуелни ефекат сваком дворишту. Захваљујући украсним травама ваше двориште ће изгледати отмено и скупо, а ваш кућни буџет неће бити претерано оптерећен.

За уређење дворишта користите шљунак

Изузетан визуелан ефекат ћете постићи употребом шљунка који је лак за одржавање, релативно јефтин и што је најважније издржљив. Уколико имате места у дворишту где тло није најпогодније, односно на коме биљке спорије напредују шљунак је сјајно решење. На таквим местима најбоље би било поставити велике саксије са украсним биљем а простор око њих украсити шљунком. Ефекат ће бити задивљујући.

Можете искористити и старе саксије, али их претходно освежите и дајте им неку нову ноту. Фантастичан визуелни ефекат у дворишту пружа и неки стари предмет који ћете рестаурирати. Уз употребу кућног алата, који сигурно поседујете било да живите у кући или стану можете уз мало маште старим предметима дати сасвим нов и леп изглед.

Рециклирајте старе ствари

Можете старе употребне предмете искористити тако што ћете им дати нову ноту и оплеменити их, а потом у њих засадити цвеће или украсно биље. Сигурно имате неке старе ципеле које одавно нису за употребу. Рециклирајте их на сјајан начин. Довољно је да ципелу напуните земљом и у њу посадите биљку. Можете је пре тога умочити у цемент а затим префарбати у жељену боју како бисте имали трајну необичну саксију.

Велике саксије можете облепити ситним каменчићима, а затим их прелакирати пре него што у њих посадите неку биљку. Пустите машти на вољу и дозволите инспирацији да се размаше. Невероватно је како уз мало новца и мноштво креативних идеја од старог можете направити нов употребни предмет и променити му намену.

цвеће-кофер-башта
Фото: Pixabay.com

Старе аутомобилске гуме уз мало маште могу фантастично украсити ваше двориште. Сем што их можете користити да у њих посадите цвеће, можете од њих направити кутак за децу тако што ћете им направити реквизите за провлачење. Уколико сте креативни потребно вам је неколико гума, пар дрвених облутака и две шипке како бисте направили имитацију бунара у дворишту.

Од пластичних флаша можете направити мале саксије у којима ћете гајити зачинско биље које ће вам увек бити при руци. Довољно је да исечете пластичну флашу, затим је притиснете врућом пеглом како би ивице постале глатке. Ово би могла да вам буде додатна занимација током зиме, како бисте имали спремне саксије чим се појаве први пролећни дани. Пробушите дно ваше нове саксије а затим засадите зачинско биље. Уз помоћ кука или ланаца ове саксијице можете прикачити на дрвени или мрежасти зид који ћете поставити у једном делу дворишта.

Идеја је заиста пуно, али само од ваше маште, воље и упорности зависи да ли ћете време које утрошите за уређење дворишта доживети као хоби и задовољство или ће вам представљати напор.

Нека вам ови хладни зимски дани послуже за прикупљање идеја, прављење нацрта и прикупљање средстава како бисте већ са првим пролећним данима, свом дворишном простору дали потпуно нов и другачији изглед.