Како да прославите пунолетство

0
zdravica-punoletstvo
Pixabay.com

Ваша миљеница ускоро пуни 18. година и чини вам се некако пребрзо, креће у свет пунолетних. Веома је срећна и узбуђена због тога. Жели да рођендан прослави на величанствен начин и да тај дан свима остане у најлепшој успомени. Свакодневно узбуђење и одушевљење предстојећим догађајем шири на све око себе.

Понешто о пунолетству

Пунолетство се односи на правни статус особе која је стекла довољно година да буде одговорна за своје поступке и да сама обавља одређене правне радње. Ова доб се обично законски одређује и може варирати у различитим земљама.

Особа која је постала пунолетна сматра се способном да обавља различите правне и друштвене активности, као што су склапање уговора, гласање, вођење судских поступака, и слично. Такође, пунолетна особа одговорна је за своје поступке пред законом.

У многим земљама, граница пунолетства је постављена на 18 година, али може бити и нижа или виша у зависности од локалних закона. Важно је напоменути да пунолетство није само питање година, већ и правне способности и одговорности које особа стиче када постане пунолетна.

Прослава пунолетства

Данас се обележавању 18. рођендана у Србије даје веома велики значај, па су и прославе веома често велике, са пуно учесника и званица.

Како је прослава пунолетства важан тренутак у животу детета, желите да јој помогнете и организујете нешто посебно, како бисте обележили тај важан моменат у животу вашег детета. Већ сте припремили поклон о којем је дуго маштала, а ово ће бити бонус поклон.

Важно је да прославу на неки начин прилагодите њеним потребама и интересовањима. Без обзира на то шта одаберете, главно је да слављеник ужива у сваком тренутку проведеном са пријатељима и породицом, и да прослави свој прелазак у „одрасло“ доба на начин који ће га чинити срећним.

 

tematska zabava
Pixabay.com

У наредном тексту покушаћемо да одговоримо на нека питања која вам могу бити од користи када су прославе у питању.

Организација забаве на којој је обавезно присуство пријатеља и породице. Размислите да ли да то буде само интимна вечера у најужем кругу, или велика забава са одређеном темом и гостима. У зависности од тога, одредићете место за прославу, односно да ли ће то бити кућа, ресторан, или неко друго место.

Најбоље је да прво направите листу гостију које желите да позовете, што ће вам помоћи да одредите величину простора и томе прилагодите даље планове. Уколико желите да прослава има одређену тему, потребно је да набавите одговарајуће реквизите за учеснике и да декорацију прилагодите истој. Тематске забаве углавном прославу чине занимљивијом, али је важно да тема буде прилагођена интересовањима слављеника. Зато размислите о хобијима и интересовањима особе која слави рођендан. На тај начин ћете јој показати колико је добро познајете и колико вам је до ње стало.

Тему можете одабрати у зависности од тога да ли слављеник воли музику, филм, спорт, књиге, путовања или нешто друго. Инспирација може доћи и из омиљених филмова, серија или књига.

Потребно је да пошаљете позивнице на време, и обавестите госте о датуму, месту и евентуалној теми забаве. Размислите о храни и пићу које желите да послужите, односно о организацији кетеринга. Важно је да на време извршите припрему музике, како би осигурали добро расположење. Саставите плејлисту која одговара атмосфери прославе. Можете размотрити и ангажовање Ђ-а или бенда. Не заборавите да наручите торту и друге посластице. Неизбежно је и изнајмљивање професионалног фотографа, који ће забележити те посебне тренутке. Уколико желите можете да припремите и мале поклоне за госте, као успомену на прославу.

Викенд путовање, које можете планирати са блиским пријатељима и породицом. Дестинацију изаберите у складу са финансијским могућностима, односно колико новца можете издвојити за путовање. Узмите у обзир трошкове смештаја, хране, транспорта и других активности.  Може то бити путовање до неког занимљивог града, планине, мора, или посета неког занимљивог места. Пре него што донесете коначну одлуку, размислите о интересовањима слављеника, временским условима и сезони путовања. Ово може бити узбудљиво искуство, али битно је да размислите о удаљености, како бисте максимално искористили викенд. Резервишите смештај унапред, како бисте избегли непријатна изненађења. Организујте и ускладите превоз, односно да ли ће то бити аутомобил, аутобус, авион или можда воз. Направите листу активности које желите да обавите. Планирајте, али будите спремни прилагодити се изненадним променама. Не заборавите да је циљ путовања уживање са драгим особама.

Породична вечера, може бити леп начин да се прослави пунолетство само са најближима. Организујте интимну вечеру са члановима породице у омиљеном ресторану или код куће. Ово може бити јединствена прилика да проведете квалитетно време са најближима.

Поред тога, можете размислити и о следећим идејама за обележавање пунолетства:

  1. Активности на отвореном: У зависности од временских услова и ако волите активности на отвореном, размислите о организацији пикника, роштиља, планинарења или нечег сличног. То може бити опуштајуће и забавно искуство.
  2. Друштвене игре: Ако волите друштвене игре, организујте вече са играма. Поред присуства пријатеља и породице, можете за ту прилику унајмити аниматора, неког ко ће водити игре, како би све било још занимљивије.
  3. Концерт или представа: Купите  карте за концерт омиљеног извођача или за представу коју желите погледати. То може бити одличан начин да се прослави пунолетство уз уметност и забаву.
  4. Фотографисање: Ангажујте професионалног фотографа или замолите неког од пријатеља да буде фотограф током прославе. Фотографије ће вам пружити дивне успомене на тај посебан дан.
  5. Добровољни рад: Ако желите нешто другачије, размотрите могућност волонтирања. Можете организовати добровољни рад са пријатељима и породицом, пружити помоћ локалној заједници и осећати се испуњено.
  6. Видео са порукама: Замолите пријатеље и породицу да сниме кратке видео поруке и честитке за вас. Можете ово организовати као изненађење и гледати видео заједно са гостима на прослави.
  7. СПА апартманиМожете са најближим пријатељима, или само са вољеним бићем то вече провести у изнајмљеном СПА апартману. Потпуна релаксација у друштву ваше вољене особе уз латице ружа, свеће, нежности, романтичну музику и флашу доброг пића, осећај ће бити оно што се памти.