Насиље није решење – радионице Инклузије данас

0

Прокупље, [24.05.2024. године] – У основним и средњим школама у Прокупљу, Блацу и Бојнику одржане су радионице на тему дигиталног насиља. Пројекат „Насиље није решење“ реализује удружење „Инклузуја данас“ из Прокупља уз подршку Министарства просвете.

Радионице су спроводиле Александра Марковић и Србијанка Станковић.

Ова иницијатива има за циљ подизање свести међу ученицима о опасностима дигиталног насиља и пружање алата за препознавање и спречавање оваквог вида насиља. Током радионица, ученици су имали прилику да кроз интерактивне активности и дискусије сазнају више о врстама дигиталног насиља, начинима заштите на интернету, као и о важности пријављивања насиља надлежним институцијама.
Александра Марковић и Србијанка Станковић истакле су значај едукације и превентивног деловања у борби против дигиталног насиља.

„Наша мисија је да ученицима пружимо знања и вештине које ће им помоћи да препознају и реагују на дигитално насиље. Верујемо да је едукација кључна за стварање сигурнијег дигиталног окружења за све нас,“ рекла је Александра Марковић.

Пројекат „Насиље није решење“ део је ширег програма Министарства просвете, усмереног на борбу против свих облика насиља у школама. Кроз овакве пројекте, настоји се изградити свест о негативним последицама насиља и промовисати вредности толеранције, емпатије и поштовања међу ученицима.

Радионице су одржане у основним и средњим школама у Прокупљу, Блацу и Бојнику, обухватајући велики број ученика из ових општина.

„Ова радионица је само један од корака ка стварању сигурнијег и здравијег школског окружења. Наставићемо да радимо на оваквим и сличним пројектима у будућности,“ истакла је Србијанка Станковић.

Ученици су након радионица изразили задовољство и истакли да су научили много корисних информација које ће им помоћи да се заштите од дигиталног насиља. Овакве активности су од изузетног значаја за оснаживање младих и њихову бољу припрему за безбедно коришћење дигиталних технологија.