5 чаробних земаља Медитерана које морате посетити

0

План за следећи одмор постао је изазов са толико дестинација које вам се нуде. Како одабрати праву? Дошли сте на право место!

Уколико вас привлаче историја, култура и природне лепоте, Медитеран нуди велики број чаробних земаља које не смете пропустити. У наставку овог текста смо за вас издвојили пет таквих земаља које се по нашем мишљењу издвајају својом понудом.

#1 Шпанија – разноликост култура

Шпанија је земља која плени својом културном разноликошћу, од галских традиција на северу, преко маварских утицаја на југу, до каталонске и баскијске аутономије. Посетиоци могу доживети шарм традиционалног фламенка у Андалузији, истражити модернистичка ремек-дела Антонија Гаудија у Барселони, и осетити страст кориде у Мадриду. Карактеристична гастрономија ове земље доноси јединствену могућност да се сваким залогајем осети живот и култура њених региона.

Малграт де Мар – бисер Коста Браве

Малграт де Мар је привлачан туристички град на обали Средоземног мора, познат по својим прекрасним плажама и живописним пејзажима. Ова дестинација на Кости Брави пружа савршену комбинацију мора, сунца и културе. Аранжмани за Малграт де Мар нуде вам разнолике понуде – од атрактивних хотела до традиционалних камених кућица.

Посетиоци могу уживати у шетњи прелепом променадом, истраживању старог градског језгра са уским улицама и традиционалним ресторанима, као и у активностима на плажи као што су кајакарење и јетски ски. Малграт де Мар представља идеално место за опуштање и уживање у аутентичном шпанском шарму.

Барселона – Гаудијева ремек-дела

Барселона је град нераскидиво везан за име великог архитекте Антонија Гаудија. Његова најпознатија дела обележила су овај град. Саграда Фамилија је вероватно најпознатије Гаудијево дело, које није завршено ни после више од сто година изградње. Свако ко посети Барселону, мора обићи овај верски и архитектонски симбол.

Парк Гуел је још једно чудесно место где је Гауди оставио свој печат. Овај парк спаја природу и архитектонске форме у хармоничан амбијент који очарава посетиоце. Када сте у Барселони, не смете пропустити Каса Батиљо са фасадом која подсећа на драгуљ. 

Севиља – фламенко и тапас

Севиља је срце андалузијске културе. Овај град, лежи на обалама реке Гвадалкивир, познат је по својим живописним фестивалима. Од мноштва знаменитости, најпознатија је катедрала, која је уједно и највећа готичка катедрала у свету. Поред катедрале, ту је и магични Алказар, краљевски двор који је мешавина хришћанске и исламске архитектуре.

Фламенко клубови су животна снага града, а у малим тавернама посетиоци могу уживати у изворном фламенку – не само као плесу, већ као изразу дубоких емоција пренетом мелодијом, гитаром и ритмичким пљескањем. Велелепни плесачки наступи одржавају се током целе године.

#2 Италија – богатство историје и гастрономије

Италија је земља која се истиче по својој богатој историји и културном наслеђу које обухвата разне епохе, од Римског царства до Ренесансе. Ово је једна од омиљених дестинација многих људи са наших предела, а јефтини летови до бројних италијанских градова додатна су предност ове локације.

Посетите Рим, вечни град, где можете видети величанствени Колосеум, Пантеон, и Ватикан са Басиликом Светог Петра. Поред културних знаменитоности, Италија је позната и по својој гастрономској разноврсности и врхунским винима. Пробајте аутентичну пицу у Напуљу или пасту у Фиренци.

Рим – вечни град

Рим, познат и као вечни град, представља музеј на отвореном, пун знаменитости из свих историјских доба. Најпознатије туристичке атракције укључују Колосеум и Форум.

Посетиоци такође могу уживати у шетњи кроз Ватикан и дивити се уметничким делима у Сикстинској капели. Рим води посетиоце на путовање кроз време. Рим је дом легендарног Трајановог стуба, подигнутог 113. године нове ере.

Култни споменици, као што су Пантеон и Фонтане ди Треви, приказују архитектонску величину која се протеже уназад вековима. Уживајте у италијанској кухињи у једном од многобројних традиционалних ресторана и доживите прави дух Рима.

Тоскана – непрегледни виногради и чаробни пејзажи

Тоскана је регија у Италији позната по својим живописним пејзажима и незаобилазним виноградима који производе нека од најбољих вина на свету.

  • Фиренца – културно срце Тоскане.
  • Сиена – средњовековни градић са познатом Пјаца дел Кампо.
  • Пиза – дом чувене Криве куле.
  • Вал д’Орча – регион са спектакуларним погледом на сеоске пејзаже.
  • Кјанти – област позната по производњи истоименог вина.

Тоскана је такође дом бројним историјским дворовима и чаробним селима. Осим гастрономских задовољстава и вина, уживајте у дугим шетњама кроз маслињаке и винограде.

#3 Грчка – колевка цивилизације

Грчка је позната по својој богатој историји и културном наслеђу која датирају хиљадама година уназад. Већина посетиоца не пропушта прилику да обиђе Акропољ у Атини, места као што су Партенон, који представљају врхунац античке архитектуре.

Поред историјских знаменитости, Грчка је такође позната по својим прелепим острвима као што су Санторини и Миконос, идеалним за уживање у кристално чистом мору и традиционалној медитеранској кухињи.

Атина – античке реликвије

Атина је град богат историјом и културом. Као колевка демократије и један од најважнијих градова античког света, Атина нуди бескрајне могућности за истраживање. Прва и најзначајнија станица сваког путника јесте Акропољ, који се уздиже изнад града и пружа невероватан поглед на савремене и старе делове Атине. Партенон, храм посвећен богињи Атини, доминира овим археолошким комплексом својом монументалношћу и елеганцијом.

Осим Акропоља, не пропустите да посетите древну Агору. На Агори се види преплитање политичког и друштвеног живота античке Грчке – одатле су се водиле дебате, трговало, драматичне представе изводиле, али и судови одржавали. Шетајући кроз ово историјско место, осетићете дух прошлих времена.

Миконос – ноћни живот и плаже

Миконос, једно од најпопуларнијих острва у Егејском мору, познат је по узбудљивом ноћном животу, прелепим плажама, и јединственој атмосфери која га издваја од осталих дестинација. Ово острво нуди незаборавна искуства која задовољавају укусе сваког посетиоца.

Прво што треба поменути су спектакуларне плаже Миконоса, као што су Псару и Парага, где кристално чиста вода омогућава уживање у пливању. Плажа Парага је посебно популарна међу младима који траже музику и забаву на отвореном, често праћену журкама у плажним баровима.

#4 Турска – мост између два света

Турска је земља изузетног културног богатства, а Истанбул је њено срце. Историјски, овај град важи за спој истока и запада јер лежи на два континента. Посетиоци могу истраживати знамените џамије, музеје и палате које сведоче о богатој османској баштини.

За љубитеље природе, Кападокија са својим јединственим пејзажима и руралним селима пружа незаборавно искуство. Туре летења балоном омогућавају величанствен поглед из птичје перспективе. Турска обала Егејског мора нуди кристално чисте воде и историјске рушевине, попут античког града Ефеса, који је део светске културне баштине UNESCO-а.

Истанбул – историјска и културна раскрсница

Истанбул је један од најфасцинантнијих градова света са богатом историјом и културом. Лежи на месту где се сусрећу Европа и Азија. Путници могу истражити чувену Аја Софију, која је кроз векове служила као црква, џамија и музеј. Ова архитектонска ремек-дела привлаче туристе својом лепотом и величином.

Плава џамија, позната и као Султанахмет џамија, типичан је пример исламске архитектуре. Њених шест минарета и прелепе куполе одушевљавају све посетиоце. Не пропустите посету Великом базару, једном од најстаријих и највећих покривених тржница на свету. Овде ћете наћи разноврсне сувенире, текстил и зачине.

Кападокија – пејзажи и балони

Кападокија је један од најспектакуларнијих региона у Турској, позната по својим јединственим пејзажима и балонима. Пејзажи Кападокије су обликовани вулканским активностима.

Једна од најпознатијих атракција је лет балоном. Јутарњи летови омогућавају посетиоцима да доживе непоновљиве призоре, нарочито током свитања. Подземне градове, као што су Деринкују и Кајмакли, такође не смете пропустити.

#5 Хрватска – кристално чисто море

Хрватска је позната по свом изузетно чистом мору, а њена ривијера привлачи милионе туриста сваке године. Задар, Шибеник и Сплит нуде прелепе плаже, историјске знаменитости и разноврсне ресторане који служе аутентичну медитеранску кухињу. 

Али међу бисере Хрватске свакако спадају бројни национални паркови, као што је Крка са својим чаробним водопадима и Плитвичка језера, где можете уживати у шетњи кроз драгоцену природу и кристално чисте воде.

Дубровник – бисер Јадрана

Дубровник, са својим импресивним средњовековним зидинама, један је од најзанимљивијих градова на Медитерану. Пореклом из 7. века, овај историјски град оличава културу, архитектуру и наслеђе које фасцинира посетиоце са свих страна света. 

Љубитељима историје и уметности овај град нуди обиље музеја, галерија и старих цркава. Једна од најпрепознатљивијих знаменитости су зидине Дубровника, које се протежу око старог града и нуде задивљујући поглед на Јадранско море. 

Ваша посета није потпуна без шетње кроз главну улицу Страдун, која је препуна малих продавница, ресторана и кафића, где се може пробати локална кухиња и уживати у пријатној атмосфери. Током летњих месеци, град је домаћин бројним културним догађајима као што су Дубровачке летње игре. 

Хвар – острвска чаролија

Хвар је једно од најатрактивнијих острва на Јадранском мору, познато по својој богатој историји, невероватним природним лепотама и живописним градовима. Шетња његовим узаним, калдрмисаним уличицама води кроз векове историје. Његова културна баштина укључује ренесансне палате, готичке цркве и бројне споменике који сведоче о бурним временима и богатом наслеђу.

Поред историјских знаменитости, Хвар је познат и по својој прекрасој природи. Плава пећина на острву Бићево један је од најлепших природних феномена у овом делу света. Љубитељима вина препоручује се обилазак винограда, где могу пробати традиционална хварска вина која су цењена широм света.

Шпанија, Италија, Грчка, Турска и Хрватска представљају само мали део богатства које медитеранска област нуди. Од културних богатстава до прелепих плажа и историјских знаменитости, свака од ових земаља има нешто посебно за понудити свом посетиоцу. 

Било да се одлучите за истраживање античких рушевина, уживање у кристално чистом мору или истраживање унутрашњости земље, Медитеран ће вас оборити са својом разноликошћу и лепотом. Одаберите своју омиљену дестинацију и упустите се у незаборавно летовање у овим чаробним земљама.