Како очувати здравље зуба и осмех уз композитне фасете

0

Када се ради о изгледу и стилизовању, већина људи прво помисли на шминку и дефинисане црте лица. Ипак, једнако је важно бринути се о здрављу зуба и истаћи лепоту осмеха. Када се суочимо са проблемима у устима, постаје очигледно да је очување здравља зуба основа свега.

Ако тражите начин да сачувате орално здравље и постигнете заводљиво леп осмех без великих трошкова, лепе вести су да композитне фасете нуде приступачно решење. Израђене од материјала који је сличан оном који се користи за беле пломбе, композитне фасете представљају темељ за постизање блиставог холивудском осмеха.

У наставку ћемо пажљиво истражити суштину компознитних фасета, процес њиховог постављања и кораке за очување њихове дуготрајности. 

Шта су композитне фасете?

Композитне фасете, познате и као винири за зубе, су танке љуске направљене од композитних материјала, који комбинују пластику и керамичке честице. Ови материјали се наносе директно на површину зуба како би се побољшао њихов изглед.

Захваљујући својој способности да се савршено уклопе с природном бојом зуба, композитне фасете за зубе су изузетно ефикасне у прикривању разних естетских недостатака попут промена боје, ситних пукотина или мањих неправилности у облику и положају зуба.

Као приступачна и атрактивна опција за побољшање осмеха, композитни винири су постали популаран избор за оне који желе да постигну природан и естетски задовољавајући изглед својих зуба.

За кога су композитне фасете

Композитне фасете представљају сјајан начин за побољшање естетике осмеха. Оне се директно наносе на површину зуба у танком слоју, чија дебљина може варирати од 0,1 до 0,8 милиметара.

Највише се препоручују за предње зубе, где је изглед значајна. Ове фасете омогућавају усклађивање боје зуба или чак постизање знатно светлијег осмеха. Ипак, пре њиховог постављања, важно је да су зуби здрави и адекватно лечени.

Ситуације у којима се композитне фасете често користе обухватају:

  • Корекцију размака између зуба за равномернији и хармоничнији изглед осмеха.
  • Исправљање благих неправилности у положају предњих зуба.
  • Модификација боје зуба до које је дошло због трауме или претходних лечења, а која зубу враћа природну нијансу или постиже жељену боју.
  • Модификацију облика или дужине зуба, што је посебно корисно за оне који желе да промене изглед свог осмеха без инвазивних процедура.

У основи, композитне фасете омогућавају брзу и једноставну трансформацију осмеха, без потребе за обимним процедурама. Савршене су за свакога ко жели да освежи свој осмех, исправе мале неправилности које их муче или једноставно желе да зуби заблистају новим сјајем.

Како се постављају композитне фасете и шта можете да очекујете?

Када стоматолог процени да је пацијент добар кандидат за композитне фасете, први корак је одређивање нијансе композитног материјала који најбоље одговара природној боји његових зуба.

Затим следи благо и неинвазивно припремање површине зуба за фасету, обично у тањем слоју. Стоматолог пажљиво поставља композитну фасету на здрав зуб или на зуб који је већ лечен, или евентуално изврши минимално брушење, што је потпуно безболно.

Након тога, процедура се наставља на начин сличан постављању белих пломби. Прво се наноси танки слој везивног материјала, а потом се користи композитни материјал. На крају, следи финиширање и полирање зуба.

Израда фасета за зубе обично траје дуже у поређењу с постављањем пломбе на бочним зубима, јер се посебна пажња посвећује прецизном усклађивању боје и естетским детаљима.

Керамичке или композитне фасете?

Композитне и керамичке фасете представљају две различите опције за побољшање естетике зуба. Док обе врсте могу значајно променити изглед осмеха, имају своје јединствене карактеристике и захтеве у смислу времена.

Композитне фасете нуде брзо решење и често се могу поставити за један дан. Иако су практичне, имају ограничен век трајања од отприлике пет година и могу променити боју током времена.

С друге стране, керамичке фасете захтевају више времена и обухватније брушење зуба, али пружају дуготрајнију и естетски прихватљивију опцију. Резултат је трајнији, с веком трајања од око 10 година, а ове фасете су отпорне на промене боје и естетски су веома привлачне.

Без обзира на то коју опцију изаберете, битно је да имате на уму да би требало да избегавате грицкање тврдих предмета и конзумирање напитака или намирница екстремних температура (на пример, топла кафа и хладан сок), јер то може да их оштетити. Редовна хигијена је најважнија за дуготрајан и успешан резултат било које од ових врста фасета.

Најбоља пракса за очување и негу композитних фасета

Када је реч о бризи за композитне фасете, важно је следити сличне кораке као и код одржавања природних зуба. Редовно прање зуба, коришћење зубног конца или оралног иригатора познатог и као туш за зубе су најбитнији.

Такође, неопходне су редовне посете стоматологу најмање два пута годишње ради рутинског прегледа и професионалног чишћења зуба, као и уклањања зубног каменца ако је потребно. Током ових посета, могуће је додатно полирање композитних фасета како би се очувао њихов сјај и изглед.

За пацијенте који пате од бруксизма, односно ноћног стискања или шкрипања зуба, препоручује се израда специјалне заштитне фолије након постављања композитних фасетних превлака. Ова фолија пружа додатну заштиту од могућих оштећења током ноћи.