што су продаја станова и Нови Сад све траженији појмови на интернету

0
Novi Sad 1
Pexels.com

Када у Google претраживачу упишете појам „Нови Сад“ као резултат претраге добићете око 71 милион линкова. Ако упишете „Продаја станова Нови Сад“ резултат претраге ће бити 2.1 милиона линкова. Оволики број web садржаја везаних за Нови Сад и продају станова у Новом Саду нису случајност. 

Нови Сад, историјски, културни, образовни, економски, политички и привредни центар Војводине.  Град са мноштво могућности, великим потенцијалима за будући раст и напредак, посебно у инвестирању у некретнине, с обзиром да се очекује континуиран економски развој и повећање цена односно вредности некретнина. 

Атрактивност Новог Сада

Нови Сад има многобројне погодности за живот и становање у њему, а неке од њих су:

Квалитет живота, јер  Нови Сад је познат по свом опуштеном и мирном ритму живота, лежерној атмосфери, што га чини идеалним за оне који траже и воле мирнији темпо живота, у поређењу са ужурбаним, великим градовима.

Природне лепоте Новог Сада, који је смештен на обали Дунава, са прелепом Петроварадинском тврђавом и бројним парковима и зеленим површинама, чине овај град више него привлачним за живот.

Култура и забава, односно богата културна сцена, је један од разлога што је Нови Сад био  Европска престоница културе 2022. године и говори о његовој богатој културној понуди. Ту су бројни музеји, галерије, позоришта и манифестације попут познатог ЕXIT фестивала.

Novi Sad 2

Образовање и развој – Нови Сад поседује један од највећих и најважнијих универзитета у земљи, са широком понудом студијских програма и високим академским стандардима. Град нуди разне могућности за стручно усавршавање, курсеве, радионице и конференције, чиме подстиче професионални развој.

Трошкови живота у Новом Саду у поређењу са Београдом и многим европским градовима, су приступачнији, што укључује трошкове становања, хране и транспорта.

Саобраћај и инфраструктура –  Нови Сад је добро повезан са осталим деловима Србије и Европе путем ауто-путева, железничких и аутобусних линија. Град поседује модерну инфраструктуру, укључујући квалитетне путеве, јавни превоз и бициклистичке стазе.

Здравствена заштита у Новом Саду је на високом нивоу, град има неколико болница, домова здравља и специјализованих клиника које пружају висок ниво здравствене заштите.

Разноликост – Нови Сад је познат по својој етничкој и културној разноликости, што доприноси богатству друштвеног живота и толеранцији међу становницима.

Сигурност, односно релативно низак ниво криминала доприноси да се Нови Сад се сматра једним од сигурнијих градова у Србији, што ствара осећај безбедности међу становницима.

Управо ове карактеристике чине Нови Сад веома атрактивним местом за живот, пружајући добар баланс између урбаних погодности и опуштенијег животног стила.

Тржиште некретнина у Новом Саду

Тржиште некретнина у Новом Саду последњих неколико година подложно је великим променама. После пандемије коронавируса која је изазвала застој на тржишту, уследио је период неконтролисаног раста цена и велике потражње за становима. Додатном повећању цена допринело је повећање броја странаца који све више купују станове у Новом Саду. 

Тренутно се тржиште некретнина у Новом Саду налази у фази прилагођавања са следећим обележјима:

Пад цена и мање новоградње у односу на претходне године. Цене некретнина у Новом Саду су почеле да опадају, а број нових грађевинских пројеката се смањује. Просечне цене квадрата крећу се од 1.500 евра на Сателиту до 3.000 евра на Грбавици, зависно од локације, спрата, године градње.

Повећана пажња купаца, који су постали обазривији и захтевнији при куповини, што доводи до споријих трансакција и прилагођавања цена на ниже. Постоји тенденција да ће тржиште постати повољније за купце у наредном периоду.

Потражња за одређеним локацијама,  попут Нове Детелинаре и Лимана, које су и  даље атрактивне за купце. Старији делови града попут Лимана сада имају и новоизграђене некретнине које су веома тражене. 

Утицај странаца и студената, односно долазак странаца посебно из Русије и Украјине, као и студената, значајно је утицао на потражњу некретнина и цене кирија. Међутим, број странаца је у фази стагнације, тако да се може очекивати  стабилизација или благи пад кирија.

Стабилност тржишта некретнина у Новом Саду је приметна, због сталне потражње и демографских кретања. Тренутно је нешто мања потражња за становима, што је резултат промена у банкарском систему, односно повећања каматних стопа на кредите, што је условило смањење броја грађана који  купују станове на кредит. 

И поред тога, купаца за готовину увек има, то су пре свега купци из ИТ сектора, предузетници, лекари, инжењери, али и родитељи који купују станове за своју децу, која студирају и долазе из других места у Нови Сад. 

Интересовање за станове у Новом Саду

Атрактивности Новог Сада допринеле су великом интересовању последњих година за станове у овом граду. Уз његов константан економски развој, град бележи раст у броју малих и средњих предузећа, као и долазак великих компанија, што отвара нова радна места и привлачи радну снагу. 

Novi Sad 3

Сви ови фактори заједно стварају снажну потражњу за становима, што се огледа досадашњем расту цена некретнина и броју нових стамбених пројеката у граду.

Тржиште некретнина у Новом Саду је веома динамично и разноврсно, са бројним опцијама за куповину станова широм града. Цене варирају у зависности од локације, типа некретнине, старости зграде и додатних погодности.

Ако сте заинтересовани за куповину стана у Новом Саду, постоји широк спектар опција које можете размотрити, зависно од ваших потреба и буџета. Свакако је најбоља препорука да се за куповину обратите провереној Агенцији за промет некретнинама.

Заступљеност Новог Сада на интернету

Бројке са почетка текста показују да је Нови Сад врло добро заступљен на интернету. Поред званичне интернет презентације постоји много сајтова који пружају богате информације о разним аспектима града, укључујући туризам, културу, инфраструктуру и друштвени живот.

Izvor: https://www.pexels.com/photo/view-of-the-main-square-of-novi-sad-serbia-18429649/

Званична презентација града Новог Сада на интернету садржи детаљне информације о административним, културним и друштвеним активностима града. Ове информације обухватају вести, документе и важне контакте, чинећи сајт значајним ресурсом за становнике и посетиоце​.

Град Нови Сад је такође препознат као „паметан град“,  захваљујући напредним технолошким решењима која олакшавају живот грађанима. На пример, НСмарт апликација омогућава ефикасније коришћење јавног превоза, а постоје и платформе за пријављивање комуналних проблема које омогућавају грађанима директну комуникацију са градским властима​.

Продаја станова у Новом Саду је веома активна на интернету, преко многих платформи које омогућавају претраживање, преглед и куповину некретнина. Некретнине се продају преко различитих сајтова као што су агенцијски сајтови solis-nekretnine.com или портали: Nekretnine.rs, Oglasi.rs, SrbijaSpace.com, где се може пронаћи широк спектар станова у различитим деловима града.

Онлине продаја некретнина омогућава купцима да прегледају станове кроз детаљне описе, фотографије, па чак и 3Д туре, што олакшава доношење одлуке пре самог физичког обиласка стана. Огласи често укључују детаље као што су квадратура, цена, спратност, стање објекта, и додатне погодности попут паркинг места или подног грејања.

Све претходно наведено објашњава велику потражњу за становима у Новом Саду. Зато су и појмови „Продаја станова“ и „Нови Сад“ све траженији у интернет претраживачима.