Наставак пројекта „Насиље није решење“: Најављене радионице у септембру и октобру

0
radionica-inkluzija
Фото: Инклузија данас

Пројекат „Насиље није решење“, који је започет у априлу ове године, наставља свој успешан ток у циљу борбе против насиља у локалној заједници. Под слоганом „Насиље није решење“, ова иницијатива окупља појединце, организације и институције како би заједно радили на подизању свести и промоцији мирног решавања сукоба.

Септембар и октобар ће донети нови талас активности, укључујући едукативне радионице намењене младима, са посебним фокусом на ученике основних и средњих школа.

Пројекат је током прве фазе постигао значајне резултате, посебно у области подизања свести о различитим облицима насиља и његовим последицама. Овога пута, акценат ће бити на развоју емоционалне интелигенције младих и пружању алата за мирно решавање сукоба. Радионице које ће се одржавати у наредна два месеца имају за циљ оснаживање ученика кроз едукацију и конкретне вештине за конструктивно управљање емоцијама и сукобима.

Најављене радионице у септембру и октобру

Током септембра и октобра биће одржан низ радионица у основним и средњим школама на територији општина Блаце, Житорађа, Дољевац, Бојник и Града Прокупља. Радионице ће покривати следеће теме:

Препознавање различитих облика насиља

Учесници ће научити како да препознају физичко, вербално и емоционално насиље, као и које кораке могу предузети како би се супротставили таквим ситуацијама.

Алтернативе насиљу

Овај модул ће укључивати практичне вежбе и алате за мирно решавање сукоба у свакодневним ситуацијама, са посебним освртом на важност комуникације и емпатије.

Развој емоционалне интелигенције

Ученици ће имати прилику да кроз интерактивне радионице унапреде своје вештине у препознавању и управљању емоцијама, што ће им помоћи да боље разумеју себе и друге.

Онлајн безбедност и превенција дигиталног насиља

У свету где млади проводе велики део времена на интернету, овај модул ће се бавити темама дигиталне безбедности, укључујући препознавање и спречавање сајбер насиља. Учесници ће добити савете о томе како се заштитити на друштвеним мрежама, како реаговати на дигиталне нападе и како бити одговоран корисник интернета.

Координатор пројекта, Ивица Крстовић, истакао је важност предстојећих активности:
„Настављамо са нашим активностима у оквиру пројекта ‘Насиље није решење’ и припремамо серију радионица које ће младима пружити драгоцене алате за решавање конфликата на миран начин. Сигурно и подржавајуће окружење је кључ за њихов правилан развој, а наш фокус ће бити на њиховом оснаживању кроз развој емоционалне интелигенције и конкретне вештине за мирно решавање сукоба.“

Овим активностима, пројекат тежи да створи позитивне промене у друштву и спречи појаву насиља у раним фазама развоја младих. Поред радионица, током октобра ће бити организовани и округли столови на којима ће ученици, наставници и родитељи моћи да дискутују о изазовима са којима се суочавају, као и о начинима на које заједнички могу допринети стварању сигурније заједнице.

Пројекат „Насиље није решење“ је подржан од стране Министарства просвете Републике Србије, на јавном конкурсу за доделу средстава за подстицање програма од јавног интереса, који реализују удружења у 2024.години.