Како избалансирати посао и родитељство

е како избалансирати посао и родитељство. Старији ће вам рећи: „Како смо ми? Није нам нико помагао!” Млађи ће на то: „Било је другачије време. Ретко се радило прековремено, није било ни мобилних телефона да вас неко зове након радног времена, није било миллион активности за децу на којима је пожељно да се појаве, гужве у саобраћају су биле мање и цео начин живота много мирнији.”
Данас, у свету у коме трендове намећу инфлуенсери и поп култура, родитељи често размишљају како да остану посвећени својој каријери, а истовремено пруже деци љубав, пажњу и време које заслужују. У овом тексту ћемо истражити практичне савете и стратегије које вам могу помоћи да боље организујете време, смањите стрес и пронађете равнотежу између професионалног и породичног живота.

Који су вам приоритети у животу – каријера или квалитетно време са децом

Ова дилема је изазовна на више нивоа. Добра каријера пружа финансијску сигурност, професионални развој и лично испуњење, које ће пак утицати на бољи живот и ваше деце. Са друге стране, квалитетно време са децом омогућава изградњу снажних емотивних веза, развој поверења и пружање стабилности. Многи родитељи теже равнотежи између ова два аспекта, али је важно поставити јасне приоритете. Ако вам је приоритет да изградите каријеру, нађите бар неких сат или два дневно времена које ћете посветити деци. Када порасту, жалићете што је време брзо пролетело, што нисте више причали са њима док су изговарали прве речи, остајали дуже у паркићу док се спуштају низ тобоган, смејали се реакцијама на храну коју први пут пробају.

Неко ће рећи да је идеално да сте предузетник, јер можете да радите кад год желите. Међутим, приватни бизниси повуку људе да се још више ангажују око посла. Зато је најбоље, ако су вам деца приоритет, а не желите да запоставите посао, да радите као фриленсер. Имаћете солидну или чак одличну зараду, а нећете имати стегу кад морате бити на послу, зашто не смете да одсуствујете и слично.

Ипак не можете радити ни као фриленсер кад су деца код куће

Много је родитеља, нарочито мама, које запоставе своју каријеру како би биле посвећене деци. Неретко се дешава да будете одбијени за државни вртић иако сте обоје запослени. У том случају или ангажујете бабе и деде, дадиљу или тражите одбијеницу за приватни вртић. Приватни вртићи су доступни и ако не будете одбијени од стране уписне комисије. Али у том случају, плаћаћете пуну цену уместо субвенционисане. У Београду је, на пример, све више простора који су регистровани као чуваонице. Ту можете оставити и поподне своју децу када имате неке неодложне обавезе.

Уколико сте размишљали да ангажујете бебиситерку, треба да знате да оне раде најчешће пуно радно време или евентуално половину. То значи да ће вам бити потребна једна цела просечна плата да исплатите особу која ће се бринути о вашој деци. Уколико су ваша деца кренула у школу, а часови су им наизменично пре подне и поподне, упишите их у боравак. Бабе и деде су најисплативија опција, али ако не живе у истом граду као и ви, јако је тешко организовати се за смештај.

Највећи проблем имају људи када су им деца болесна. Отварање боловања и изостанак с посла нису баш најбоље прихваћени код послодаваца. Тада се родитељи довијају на све могуће начине како би се посветили деци, а да не трпе последице на послу. Како избалансирати посао и родитељство у том случају? Иако сви знају да их чека критика на послу, приоритет сваког родитеља је здравље деце и остају са њима докле год не оздраве.

Флексибилност је кључ како избалансирати посао и родитељство

У наведеним случајевима, кључна ствар је флексибилност. Већина родитеља трага за послом који може бар повремено радити од куће. Након пандемије коронавируса, многе фирме промениле су модел рада, па данас можете наћи доста ремоте послова, као и хyбрид модела (комбиновање рада од куће и одласка у канцеларију). Друга битна ствар је флексибилно радно време. Дешава се да дете током ноћи добије температуру или се ујутру жали да му није добро, а ви морате на посао. Уз флексибилно радно време, имате довољно времена да се организујете са супружником, бабама и дедама или неким другим члановима породице који ће причувати дете док се ви не вратите с посла. Не морате журити да се „откуцате” тачно у 8 или у 9.

Маме све више трагају за фриленс пословима, јер тако могу да креирају своје радно време и балансирају га са временом које ће проводити са својом децом. Постоји велики број послова на интернету који доносе добру зараду. У том случају имате и новац и време које ћете посветити својим малишанима.

Постизање баланса је дугорочни процес за који је потребна подршка породице

Како бисте успели да постигнете и одржите баланс између посла и родитељства, потребна вам је јака подршка партнера и остатка породице. Ту се не мисли само на финансије, већ на време које остали чланови могу да посвете деци. Ипак, и маме и тате треба да имају „својих 5 минута” када ће радити нешто што воле, које ће их напунити енергијом да имају више стрпљења за своју децу. У сваком случају, одговор на питање како избалансирати посао и родитељство није једноставан, већ изузетно комплексан и различит у свакој породици.