Пет разлога да Postcrossing постане и твој хоби

0
Postage Stamps Hobby Postcrossing Postcards Leave

Прошло је месец дана од моје прве послате разгледнице. Од тада поздраве из Србије од једне Дени добило је још 16 особа широм света. Број људи којима су моје разгледнице ставиле осмех на лице повећава се из дана у дан. Тако је Postcrossing, ненадано, постао мој хоби.

Усрећити неког главна је сврха ове идеје. Међутим, од тренутка када сам направила профил до данас, уочила сам још пет добрих разлога да Postcrossing постане део и твоје свакодневице.

  • Упознаћеш боље свој град / државу – Слање разгледница на први поглед изгледа веома једноставно. Купиш је у књижари, испишеш и пошаљеш . Али, шта ако у књижари нема разгледница? Или не желиш стално да шаљеш идентичне? Онда на снагу ступа план Б: пронаћи другачије мотиве. У музејима, галеријама, туристичкој организацији града, на железничкој станици, у приградским насељима… Постцроссинг ме је мотивисао да детаљније истражим свој град, а и да после петнаестак година поново посетим Змајев музеј у Сремској Каменици и неколико галерија. И сигурна сам да ћу при посети сваком месту, манастиру, планини, националном парку покушати да пронађем неке разгледнице којима бих могла представити Србију.

  • Проширићеш знања из опште културе – Посткосинг је модерна енциклопедија. Шаренолика и интерактивна. Учићеш о заставама, градовима, природним богатствима, о флори и фауни 213 држава света. Затим о писцима, научницима, уметницима, спортистима, политичарима који из тих земаља долазе. На крају – о историји, обичајима, јелима, пићима, фестивалима… Откако добијам разгледнице, научила сам како изгледа застава Тајвана, открила сам градић Ноордхорн на северу Холандије, сазнала занимљиве информације о берлинској музичкој сцени…
  • Вежбаћеш енглески и/или друге стране језике – Језик Посткросинга је енглески и најчешће ћеш писати и читати разгледнице на енглеском. То је одлична вежба и подстрек за све оне који га уче, а немају са киме да вежбају. Такође чеш упознати и учеснике који говоре немачки, руски, француски, шпански итд. и веома ће их обрадовати ако им разгледницу напишеш баш на њиховом матерњем језику. А можда и ти добијеш од неког разгледницу на српском!

  • Пробудићеш своју креативност – Своје прве разгледнице највероватније ћеш купити у оближњој књижари и поруке упућене примаоцима биће углавном сличног садржаја. Временом ћеш схватити да је то помало досадно и превише очигледно и пожелећеш да напишеш нешто другачије. Почећеш да пишеш поезију. Можда и хаику. Вицеве. Кратке приче… Можда и на страним језицима. Увидећеш да имаш талента и за цртање. Украсићеш разгледнице. Оне ће постати твоје уметничко дело.
  • Сигурна сам да овде није крај списку, и да постоји још много бенефита ове занимљиве идеје. Да ли ти имаш нешто да додаш? Да ли је Посткросинг и на који начин обогатио твој свакодневни живот?

Ауторка: Данијела Суртов

Желиш да сазнаш више о Посткросингу и да направиш профил? Сазнај више на фантастичном блогу ДЕНИ ПУТУЈЕ.