Сачекај мало, ја сам Супермама!

0
Фотo: Сачекај мало

Представљамо вам Владану, маму, блогерку и жену несмиреног духа. Ауторка је два блога Неће ваљда и Сачекај мало – Дневник супермаме.

Владана је по образовању дипломирани економиста, а бавила се различитим професијама, од маркетинга до професионалног превођења књига за наше еминентне издаваче, преко разних административних послова за стране послодавце. Воли да учи, воли нове вештине и технологије и верује да си млад  све док си у стању да нешто научиш.

– Одувек сам волела да пишем и маштала о томе да објављујем књиге. Пре две године сам одлучила да покренем сопствени блог са кратким причама на разне животне теме. Назвала сам га Неће ваљда зато што ми се чини да се врло често ствари дешавају баш када помислимо – неће ваљда… Задала сам себи задатак да објавим један текст недељно и на тај начин прикупим читаоце који ће једног дана бит читаоци неке моје књиге. Међутим, иако је око мене мноштво тема и идеја, није увек лако саставити текст када ми то желимо. Посебно ако сваки текст дотерујете и „пеглате“ сатима како би био писмен и занимљив.

Једног дана сам схватила да треба пре свега да пишем о ономе што добро знам, о теми која ми је нон стоп пред очима – а то је самохрано родитељство. Тако је пре годину и по дана настао сајт Сачекај мало – Дневник супермаме. Ја сам самохрана мајка девојчице која сада има 7 година. Родила сам је са 46 година. Од њеног оца сам се растала пре него што је рођена. Наши односи су компликовани, како ког дана, а то како ја сама подижем дете, моје емоције и размишљања, одлучила сам да поделим са другима. Моја ћерка је исувише мала да би знала чиме се ја бавим, и не сматрам да сада треба да је с тим упознам. Можда ће једног дана сазнати, а ја се увек руководим следећим правилом : све што објавим она ће моћи слободно да прочита. У мојим текстовима никога не вређам и пишем искључиво онако како осећам и мислим.

Foto: Sačekaj malo

Владана верује да је родитељство најодговорнији задатак на свету, а да је самохраним родитељима тај задатак још тежи јер су у томе сами и носе још већу одговорност у односу на децу коју подижу.

– Чињеница је да постоје ситуације о којима не причамо, јер нас је срамота, или зато што мислимо да их други неће разумети и да нас неће подржати.  Чињеница је да класични родитељски парови подсвесно негују обрасце понашања којима одбацују самохране родитеље, кажем подсвесно – јер верујем да они тога нису свесни. Можда ће ови текстови помоћи да разумеју ситуације кроз које пролазимо, и да макар пробуде емпатију са наша душевна стања и за нашу децу.

Родитељство је у данашње доба налик на трку са препонама. Стално нешто прескачете, а најрадије бисте да се провучете испод тих препрека, међутим, не може. Родитељство данас кошта много, како у парама, тако и у живцима и храбрости. Родитељство жену претвара у хоботницу, у индијско божанство са пуно руку од којих свака истовремено ради нешто друго. Родитељство мајку претвара у двоглаво чудовиште, једна глава гледа напред, у будућност, а друга се стално осврће на прошлост и пита се где је погрешила.

Foto; Sačekaj malo

Сајтове је направила сама и одржава их лично.  Последње три године ради као менаџер база података за једну међународну организацију, што је технички посао. Писање блогова за њу значи неопходно луфтирање и ресетовање мозга после дана проведеног у аналитици и кодирању. Поред блогова, аматерски се бави фотографијом, те је успела да своје фотографије постави и прода на познатим стоковима.

– То је за мене креативни вентил који помаже да преживим пребукирану свакодневицу самохраног родитеља. Мојој околини није баш најјасније зашто се ја толико бацакам на све стране и зашто се бавим са толико различитих активности, уместо да једноставно подижем своје дете – и ћутим.  Углавном наилазим на разумевање код припадника млађе генерације. Они још увек у себи имају тај елан и енергију, као и жељу да од живота узму и направе највише што могу. По размишљањима и интересовањима сам негде ближа њима јер не мислим да због родитељства све треба да стане а родитељ буде искључиво у служби свог детета. Моје дете је мени први и једини приоритет, али сматрам да ћу јој бити од веће користи будем ли неговала и овај креативни, радознали аспект своје личности.

Први Владанин блог ИСТИНА О САМОХРАНИМ МАЈКАМА већ сте могли прочитати на нашем магазину. О креативности, свакодневици и изазовима родитељства са којима се носи моћи ћете да читате сваке среде на нашем порталу.