Пита са јабукама је одувек најслађи колач без чоколаде. Наша читатељка је поделила са нама свој рецепт и фотографију ове укусне посластице.
Састојци:
8 јабука средње величине, 400гр брашна, прашак за пециво, ванилин шећер, кашичица соли, 1 јаје, 100гр шећера, 1 маргарин, кашичица цимета, нарендана кора лимуна.
Припрема:
Пенасто умутити маргарин и шећер, затим додати брашно, јаје, прашак за пециво, ванилин шећер, кашичицу соли, нарендану кору лимуна. Замесити глатко тесто.
Јабуке ољуштити и изрезати на танке кришке.
Рерну загрејати на 180° Ц , припремити калуп величине 25цм.
Тесто поделити на два дела, с тим да један део буде већи од другог. Већи део теста развући у танку кору, и њоме обложити дно и ивице калупа. Уколико тесто попуца, лагано прстима утапкајте попуцала места.
Наређати ред јабука и поспите циметом, поновити поступак док не потрошите јабуке.
Преостало тесто развити и исећи траке и друге украсе по жељи и њима прекријте фил. Премазати траке размућеним јајетом.
Пеци најпре на 180° Ц 20 минута, па смањити температуру на 160°Ц и пеци јос 40-50 минута.
Прохлађену питу поспите шећером у праху.
Топличанка је душа од жене.