Плазма куглице из вртића

0
Foto: Tea House

Наша читатељка нам је послала рецепт за плазма куглице. То су наводно колачи о којима причају све мајке чија деца иду у вртић. Плазма куглице за ужину као омиљена посластица малишана лако се праве и још лакше једу. Дечјем укусу се мора веровати!

Састојци: 300гр млевене плазме, 150гр маргарина, 150гр шећера у праху, изрендана чоколада 120гр, 2dl сока од поморанџе

Припрема:

Сјединити све састојке и правити куглице, које можете ваљати у млевену плазму, млевене орахе или умакати у чоколаду.

Плазма кекс су запамтиле генерације по слогану „Не пушта те да одрастеш“. Можда баш због тога што је мало ствари које у себи чувају наше детињство, али и због невероватног укуса, плазма је остала омиљена посластица многих.

Овај колач је, са друге стране, сјајан пример како се довитљиве домаћице досете да са мало материјала направе колач на брзину. Међутим, то никад није било какав колач, већ управо посластица која одушеви и децу и госте.

Куглице су некако занимљиве најмлађима, јер не траже да се користи прибор. Осим тога, брзо се смажу, па се одрасли не љуте у стилу: „Шта гњавиш тај колач, поједи га лепо!“

Из истих разлога, куглице су згодне и за одрасле. Поред тога, могу се послужити чак и они који избегавају слаткише. Освежавајућа поморанџа не дозвољава да ове плазма куглице буду преслатке. Ипак, доминантан укус је свакако плазма.

У прилог томе, можда је занимљиво да се овде провуче и једна, сада можда већ и позната, ангедота о разговору које воде две домаћице.

Како теби онако лепо испадну колачи, а моји!

Негде на прокупачкој улици, среле су се две пријатељице. Након кратке приче о томе како су најближи,  једна безмало нападе ову другу:

– А је ли, Марина, како теби онако лепо испадну колачи, а моји ништа?!

– Како ништа?

– Па лепо! Ти ми рече рецепт, ја сам све састојке употребила и на крају, опет, твоји укуснији!

– Е! Ма то ти се чини!

– Не чини ми се, не чини, знам ја! Сигурно си неки тајни састојак испустила да ми кажеш!

– Е немој тако, Јело! Ја сам ти све лепо редом написала! А ти што ниси испратила рецепт како треба, ја нисам крива!

– Како нисам?! Је л’ пише шећер?  Ставила сам шећер! Је л’ пише маргарин? Ставила сам маргарин! Је л’ пише чоколада? Ставила сам чоколаду!

– А поморанџа?

– И поморанџа!

– А плазма кекс?

– Ставила сам кекс!

– Ма је л’ плазма?!

– Није плазма, скупља плазма од обичног кекса!

– Е па, моја Јело, ето ти га тајни састојак! Ставила си обичан кекс – добила си обичан колач!

Деца знају шта је добро!

По истом принципу су многе маме покушале да „преваре“ своју децу кад им из вртића донесу овај рецепт. Што због кућног буџета, што због мишљења да није важно који кекс се стави, неретко се деси да домаћице прескоче плазму. Тако направе плазма куглице без плазме. Деца су непогрешивог укуса, па се често догађа да се кладе међу собом или са татама – да ли је мама ставила плазму у магичну смесу! Они из старијих вртићких група са рецептом одлазе у радњу да сами купе материјал. Као велики, они помешају састојке и међу длановима праве куглице.

Не зна се још да ли се ишта у животу чека са толиким нестрпљењем као да се плазма куглице стегну у фрижидеру!

Погледајте још рецепата за слаткише и јела која ТОПЛИЧАНКА КУВА.