Овековечите успомене из детињства

0
Foto: Sačekaj malo

Дуго ми је требало да схватим једну велику истину: шта је деци много важно, најважније, шта их много радује?

Знате ли шта?

Нове играчке? Хммм… да, наравно. Али све у свему, не у оној мери у којој мислимо.
Одећа? Посебно кад су девојчице у питању: хаљинице, блузе, ципелице…
Детаљи? Машнице, укоснице, пластични накит… можда.

Све су то лепе ствари које на кратак рок чине велико задовољство. На један дан, ако судим по личном искуству. Моје дете се свакој новини радује се тачно један дан.
Већ следећег, све је заборављено. И идемо даље.
Нова играчка, нова хаљина, нова глупост, нови трошак.

Сетих се свог детињства и свих лепих ствари које сам имала и добијала. Многе још увек памтим, али оно што највише памтим, и што верујем да свако дете памти још од малих ногу – јесу путовања са родитељима.
И дан данас се обрадујем и разнежим када отворим старе албуме са фотографијама и присећам дружења, излета, летовања. Све те дивне успомене које полако бледе, јер моји албуми направљени су од оних старих класичних фотографија у класичним албумима са пластичним фолијама.

Кад ми се ћерка родила, купила сам добар фотоапарат.
Пар година касније, купила сам још један, бољи.
Признаћу вам да сам недавно купила трећи.

Добро, можда сам мало претерала… али користим их, стварно их користим. Срешћете ме како са комплетном фото опремом ловим сваки драгоцени тренутак одрастања мог детета. Није ми било тешко да међу тим фотографијама проберем оне најбоље и направим божанствене фото књиге. Јесте велики посао, али вреди, верујте ми да вреди. Посебно када моја ћерка тражи да прегледа успомене на својих претходних неколико година живота.

Али… ко слика фотографа?

У једном тренутку сам схватила да мене нигде нема, од тридесетак фотографија које чине албум, мајке је било на једној или можда две.

Поента је дакле у следећем: сликајте своју децу, али будите и ви са њима на фотографијама. Колико ви сада радо гледате своје фотографије са родитељима, толико ће се и ваша деца једног дана радовати и сећати лепих времена и тих ситуација и догађаја, који ће бити овековечени на заједничким фотографијама.
Немојте да вам буде тешко.
Немојте децу сликати мобилним телефоном, већ правим фотоапаратом.
Развијте фотографије, направите фото албуме. Немојте их заборавити на хард диску компјутера, лако се може десити да пропадну, а са њима и оно најлепше што вашем детету можете да оставите – успомене из детињства.

Ауторка: Владана С. Сачекај мало – Дневник супермаме 

Допао вам се блог? Упознајте мало бољр Супермаму!