Жена која рециклира и плете лепоту!

Фото: Биљана Милутновић, приватна архива

За нежне, једноставне и нестварно лепе корпе, које прави Биљана Милутиновић ретко ко би поверовао да нису плетене од прућа. Биљана има један креативан и еколошки хоби – она прави корпе од папира.

Када је пре четири године из знатижеље узела папир у руке, направила штапиће и почела да их плете, ова Прокупчанка није могла ни да претпостави какву ће све лепоту створити њене веште руке.

– Почела сам сама да се играм с папиром. Из радозналости и без помоћи, корак по корак, изгледа да сам се извештила у плетењу паприних штапића. Од комада папира до коначног производа процес је дугачак, а најкомпликованији део је управо плетење – каже Биљана.

Фото: Биљана Милутновић, приватна архива

Најчешће користи отпадни материјал из радње која прави регистраторе, али често се послужи и папирним џаковима. Најпре прави штапиће од папира, лепи их и фарба, а када се осуши – плете. Поклопце украшава фотографијама одштампаним на картону, па тако свака кутија добија посебан изглед. Користи акрилне боје, специјалне лепкове и посебне боје за папир, а за израду једне кутје у просеку јој је потребан један дан.

Биљанин ручни рад посебно је цењен у женским круговима, као леп рођендански и славски дар, па и поклон за 8. март. У ово рециклирање и креативно стварање прсте често умешају њен супруг Драгиша и деца, који јој помажу при фарбању и лепљењу. Ипак, плетење је искључиво њено дело. Шта све могу ове вредне руке уверите се и сами на њеној Фејсбук страници, а ми вам представљамо пар фотографија.