Како да ваше дете престане да кука и кењка

0
Foto: Radoslav Veljović

Деца кукају у свим узрастима, мала деца за играчке, а тинејџери да дуже остану код другара или на телефону. Кад год кукала досадно их је слушати и никада није лако одреаговати на прави начин.

Да не бисте дошли у ситуацију да експлодирате боље је да ову дечију навику промените уз помоћ следећих савета и стратегија:

Бавите се питањем кукања

Веровали или не, кукање временом постане навика а све мање тактика. Када ваше дете почне да кука, скрените му пажњу на то јер можда није ни свесно шта ради.

Док је дете мало најбоље је да га питањем подсетите да размисли шта треба да ради, на пример “Како се лепо пита?”. Ово подсећање ће детету помоћи да избаци навику да кука кад нешто жели.

Старијем детету скрените пажњу да треба да промени начин говора и можете и питати како ће то да уради. На овај начин ћете ситуацију учинити поучном и помоћи детету да промени навику.

Покажите пажњу

Пуно пута се дешава да дете кука само зато што зна да ћете ви реаговати. Направите први корак и питајте дете за његово мишљење. Ако се осећа корисним и зна да доприноси ономе што радите мање је вероватно да ће да прибегне кукању да би привукло вашу пажњу.

Удахните дубоко

Када дете кука јако је тешко остати стрпљив и смирен, али губитак стрпљења само отежава ситуацију. Пре него што ситуација измакне контроли, удахните дубоко и подсетите себе да ваше дете највероватније плаче јер му је потребна ваша помоћ. Реагујте стрпљиво на дететову потребу (на промер, отворите му кесу грицкалица које жели и сл.) и то ће поправити ситуацију.

Будите узор

Слушајте себе током следећег разговора преко телефона, било да причате са мужем или другарицом. Да ли ви кукате у неким моментима? Деца све чују и копирају па ако дете чује вас да кукате врло је вероватно да ће и оно урадити исто. А ви можда ни не знате да је то и ваша навика.

Foto: Unsplash.com

Будите чврсти

Било да имате мало дете или тинејџера, оно мора да научи да му кукање неће помоћи да добије оно што жели.

Кад дете почне да кука кажите му да ћете га саслушати кад буде причало лепо и смирено. И испоштујте то што сте рекли. Биће потребно мало вежбе и стрпљења али ваше дете ће на овај научити да користи нормалан тон гласа када му нешто треба или нешто жели.

Реагујте позитивно када дете тражи нешто без кукања

Када ваше дете говори љубазно и пријатно, приметите то и реагујте. Нагласите му да вам се допада начин на који је користило лепе манире. Овако показујете детету да је сваки његов труд примећен и цењен и да није неопходно да кука да би добило оно што жели.

Исто важи и за старију децу. Ако вам се ваш тинејџер обрати на зрео начин у вези нечега што жели или што му је потребно, ваш позитиван одговор ће помоћи да се тако понаша и у будућности.

Извор: Најбоља мама на свету