Како нам читање књига поправља здравље

0
Пронађите добар наслов и уживајте у незаборавној авантури

“То ти је ствар са књигама. Допуштају ти да путујеш било где, а да се не помериш”, рекла је писац Јумпа Лахири.

И истина је. Кроз књиге упознајемо потпуно нове светове, сасвим нове димензије, ширимо вокабулар, а уједно се добро забављамо, а слободно време користимо квалитетно.

Али, да ли сте знали да је читање књига добро и за ваше здравље?

Пре него што одаберете омиљени жанр, скувате кафицу и почнете да уживате у омамљујућем мирису свеже штампаног, или, још боље, годинама старог папира, сазнајте 9 начина како читање књига утиче на наше здравље:

1.Смањује ниво стреса

Удубљивање у квалитетно и занимљиво штиво нас опушта, одмара и чини да, бар накратко, заборавимо на проблеме и свакодневицу.

2. Одржава мозак у форми

Читање књига је савршен тренинг за мозак! Тера нас на размишљање, стварање слика у глави, доношење закључака и отварање сасвим нових видика.

3. Шири речник

Што више књига у животу прочитате, речник ће вам бити богатији. Ниједан љубитељ књига нема шансе да се обрука у друштву или нађе у ситуацији да не може да учествује у разговору.

4. Побољшава рад меморије

Читање књига је најбоља ментална активност, која изоштрава ум и повећава капацитет памћења.

5. Развија аналитичке вештине

Сама радња књиге тера нас да размишљамо неколико корака унапред, што у мозгу остаје запамћено као стратегија, која може да се примени на свакодневне ситуације.

6. Побољшава концентрацију

Ово се односи на читање папирних књига, не електронских. На екрану нам пуно ствари одвлачи пажњу, док читање “праве” књиге побољшава способност концентрације.

7. Снижава крвни притисак

Исто као и када је реч о снижавању нивоа стреса, читање књига вам помаже да снизите и крвни притисак. Фокусирањем на радњу књиге заборављамо на свакодневицу и проблеме, што нас смирује и опушта, а крвни притисак се, сасвим логично, снижава.

8. Развија емпатију

Немогуће је читати било коју књигу, а не развити било какву врсту емоције према ликовима. Слично као и код развоја аналитичких вештина, и емпатија се преноси са књига на људе у нашем окружењу или чак потпуно непознате људе.

9. Читање књига је највећа и најјефтинија авантура

Читање књига је одличан начин да “посетите” и најудаљеније крајеве света. Иако можда нисте у могућности да их физички стварно упознате, многе књиге савршено приказују и преносе стање, културу и дух неког града или државе, тако да можете да имате реалну слику и без путовања.

Извор: Б.Марковић, Стил.курир.рс