25 правила лепог понашања које свако дете мора да научи

0

Пристојност и учтивост данас се ретко виђају. Немојте дозволити да ваше дете постане бахато и непристојно, већ га васпитајте од малих ногу.

Сведоци смо времена у којем царују ријалити програми у којима се гледаоцима свакодневно сервира бахато и непристојно понашање појединаца. Нажалост, непримерени програми емитују се у време када их и малишани могу видети, па није чудно што им узорима постају особе које то ничим не заслужују.

Уместо  едукативних дечјих емисија, наша деца одрастају уз непримерене садржаје у којима владајују кич, псовке, насиље, јавно конзумирање алкохолних пића и други облици непристојног понашања.

25 правила лепог понашања:

Правило 1: Када нешто тражиш, обавезно употреби реч “молим”.

Правило 2: Када добијеш то што си тражио, обавезно се захвали речју “хвала”.

Правило 3: Никада не упадај у реч одраслима, осим у случају да је реч о нечем хитном. Родитељи ће ти се сами обратити чим заврше с разговором.

Правило 4: Уколико нешто хитно желиш да саопштиш одраслима, а они разговарају, прво изговори реч “извините”, па тек онда реци оно због чега си их прекинуо.

Правило 5: Ако ниси сигуран да нешто смеш да учиниш, а силно би желео, прво упитај маму или тату за дозволу. Касније нећеш морати да слушаш грдњу нити да се извињаваш.

Правило 6: Ако ти се нешто не допада, задржи то за себе или подели са својим другарима, што даље од ушију одраслих. Осим тога, никада не коментариши нечији физички изглед, осим у случају да желиш некоме да уделиш комплимент.

Правило 7: Ако те неко упита како си, учтиво му одговори, и обавезно узврати истим питањем.

Правило 8: Ако боравиш у посети код другара, обавезно се захвали његовим родитељима на сокићу, кексу и времену које си провео у њиховом дому.

Правило 9: Затворена врата не отварај пре него што си покуцао на њих. А када покуцаш, прво сачекај да ти се одговори, па тек онда повуци кваку.

Правило 10: Када некога зовеш телефоном, прво се представи, па тек онда тражи особу с којом желиш да разговараш.

Правило 11: Захвали се на сваком поклону који добијеш, макар он био и неважна ситница.

Правило 12: Чак иако си чуо ружне речи од другара у вртићу, знај да се оне не смеју користити.

Правило 13: Не исмевај никога! Задиркивање других због повеликог носа, наочара или клемпавих ушију показује твоју слабост. Помисли како би теби било да си на месту детета које исмевају.

Правило 14: Ако ти је досадно на нечијем рођендану или сматраш да позоришна представа није занимљива, не показуј то и присети се да је неко у то уложио много труда.

Правило 15: Ако случајно налетиш на некога, обавезно изговори реч “опростите”.

Правило 16: Када кијаш или кашљеш, обавезно прекриј уста руком или марамицом. Не копај нос у јавности – то смеш да чиниш само у својој соби.

Правило 17: Сваки пут када изађеш кроз врата, осврни се и погледај иде ли неко за тобом. У том случају, придржи врата.

Правило 18: Када год си у прилици, понуди укућанима своју помоћ. Ако ти се захвале и кажу да им није потребна, знај да им је било драго што си се понудио.

Правило 19: Ако те неко од одраслих замоли за услугу, учини то без гунђања и превртања очима. Ако се тако понашаш према другима, и они ће се на исти начин понашати према теби.

Правило 20: Уколико ти неко помогне у нечему, обавезно му се захвали.

Правило 21: Лепо се понашај за столом. Води рачуна како користиш прибор за јело, не мљацкај, не срчи и не причај док једеш. Ако ниси сигуран како се користи прибор за јело, замоли родитеље да ти покажу.

Правило 22: Салвету рашири преко колена и њоме по потреби обриши уста.

Правило 23: Не нагињи се преко стола покушавајући нешто да дохватиш, већ замоли да ти жељену ствар додају.

Правило 24: Не урлај и не довикуј се на јавном месту! Замисли само каква би бука владала на улици када би се сви тако понашали.

Правило 25: Ако се неко понаша супротно овим правилима, не копирај његово понашање. Или још боље, не примећуј га.

Извор: Зелена учионица