Са Лолом рушимо предрасуде, а увећавамо љубав!

0
Данијела Цакић Ћурчић, приватна архива

Када је косоока девојчица Лола дошла у породицу Ћурчића, њени родитељи су је дочекали са стрепњом. Радост се помешала са великом бригом: како ће њихово дете расти? Тада нису знали да ће управо захваљујући Лоли расти до висина које нису могли ни да замисле.

Данас је 21. март Светски дан посвећен особама са Дауновим синдромом, а ми вам доносимо причу једне изузетне жене и маме Данијеле – о обично необичној породици и магичној ЛОЛИ!

 

Након друге, уредно вођене трудноће, дошла нам је девојчица косих очију. „Само личи на мајку!“ „Можда има, али можда и не. То не можемо да знамо док не урадимо кариотип.“ Након честитки за бебу која је добила оцену 9 на рођењу, чула сам ово. Да! Моје дете има Даун синдром. Пет дана након рођења дала је крв на анализу и кариотип је показао да наша беба има тризомију 21.

Један хромозом више.

Нисам знала шта ме је снашло. Плакала сам и била много уплашена за своје дете и за свој живот са њим. Како ћу ја то и шта је „то“. Сад знам да је незнање оно што ме је убило у том тренутку. Нисам знала многе ствари. Нисам знала колико се деца која имају Даун синдром међусобно разликују. Нисам знала да све оне слике и текстове са интернета не смем да припишем свом детету и нисам знала да уживам у томе што сам постала мама.

Косоока девојчица Лола има 2 године. Лола има и старију сестру (један од бољих терапеута са којима Лола сарађује ?), има маму, тату, баке и деке, комшије, чике и тете, који је воле. Лола је вољено дете, а љубав је онај покретач, она сила која може да руши и гради.

Рушимо предрасуде, а увећавамо љубав.

Данијела Цакић Ћурчић, приватна архива

Са Лолиних непуних месец и по дана почели смо са физикалном терапијом, а са 6 месеци са логопедским саветовањем. Поред логопеда и физијатра, посећујемо педијатра, олигофренолога, кардиолога, ендокринолога, психолога, офталмолога, оториноларинголога, имунолога, пулмолога, јер деца која имају Даун синдром често могу да имају и пратеће проблеме. Звучи компликовано, али није баш тако, јер то је ваше дете и за њега бисте учинили све.

Наш циљ је да наша деца буду срећна и самостална. Супруг и ја смо сагласни у томе. Поред нормалних, помало духовитих породичних односа, Лоли, као и сваком детету треба средина која прихвата другачије, треба јој рана интервенција, вртић, логопед и олигофренолог у вртићу, мотивисана учитељица, разуман послодавац. Да. Особе са Даун синдромом могу да буду запослене.

Лола хода, говори, разуме, игра се, смеје се, плаче и уме да се љути. Лола не воли да носи наочаре, али обожава храну, књиге и псе. ? Иста је мајка! ?

Данас је 21. март, Светски дан особа са Даун синдромом и данас ми носимо шарене чарапе, као знак подршке овим особама и њиховим породицама. Да знају да нису сами. Да знамо да нисмо сами.