Омиљени аутомобили возача у Србији

0

Када се упусте у потрагу за новим аутомобилом, Срби најчешће бирају половњаке, нарочито од поузданих брендова, јер тако добијају стабилан аутомобил по повољнијој цени. Многи половни аутомобили, увезени из иностранства, пролазе безбедносну проверу и добијају сертификат о испуњености услова за увоз, па тако возачи могу бити сигурни да ће њихов омиљени аутомобил бити исправан и спреман за вожњу.

У рубрици Ћоше за њега Топличанка пише о чему другом него о аутомобилима! У наставку текста ћемо вам представити неке од омиљених брендова аутомобила за које се Срби радо одлучују, а за случај да се и ви припремате за куповину једног, знајте да је откуп аутомобила за отпад права прилика да се отарасите старог и на тај начин добијени новац уложите у куповину новог аутомобила.

Популарни аутомобили познатих немачких брендова

Најтраженији аутомобили одушевљавају генерације возача годинама уназад, а то су они који су се истакли квалитетом и удобношћу, као и ценом која је прилагођена већини купаца у Србији.

Познати по дуготрајности и посебном угођају у вожњи, немачке марке су направиле аутомобиле који су синоним за квалитет. Неретко је довољно једно дубинско прање аутомобила да добијете готово ново возило. Зато и не чуди што овај аутомобилски лидер одушевљава и наше возаче па ево и неких од најпопуларнијих немачких брендова које Срби радо купују.

Volkswagen Golf 5 – омиљен због своје прилагодљивости

Међу популарним моделима истакао се препознатљиви Volkswagen Golf 5, избалансираног односа квалитета и цене. У понуди су дизелац и бензинац, а у зависности од степена оштећења и врсте мотора, цена се креће од 3500 до 5000 евра.

Производња овог модела трајала је од 2003. до 2009. године, те се у понуди нашло више различитих варијанти истог модела. Купцима стоје на располагању варијанте са 5 или 6 брзина, турбо дизел, дизел и бензиским мотором.

Ово је аутомобил спортског изгледа, стабилан и поуздан, са више него довољно простора на свих пет седишта, врхунском удобношћу и одличном прегледношћу. Уз додатак великог пртљажника и мале потрошње, не чуди што је овај модел међу најтраженијим код нас. Потрошња на 100 км је између 5,5 и 10,5 литара.

Opel Corsa је увек актуелна

Opel Corsa се показала као једна од најпродаванијих откад је почела да се производи, а последњих година модел димензије Д из 2008. године постао је веома популаран. Овај мали ауто није погодан за натпросечно високе возаче, јер је тесан сбог својих димензија, али нижим возачима свакако ће бити добар избор.

Производња Opel Corse traje траје 40 година, а модел из 2008. доживео је огроман комерцијални успех. Удобнија, безбеднија и елегантнија, нова Corsa се у Србији врло радо вози, и све је популарнија.Аутомобил кошта до 3500 евра, али се може наћи и јефтинији, с тим што у тим случајевима често не поседује клима уређај или даљински кључ.

Француски аутомобили не излазе из моде

Француски произвођачи аутомобила су освојили просторе Балкана маркама као што су Peugeot, Renault и Citroen. Срби воле удобне, практичне и модерне аутомобиле, а то је управо оно што француске аутомобилске компаније нуде. И поред иновација и потражње новијих, старији модели су и даље актуелни, а ево и који су то код нас омиљени.

Renault Clio – један од најбољих у својој класи

Модел проглашен 2006. за најбољи мањи аутомобил у Европи јесте Renault Clio. Практичан за краћа и дужа путовања, са нешто већим гепеком од својих конкурената у својој класи. Одлично се понаша у кривинама, док се неравнине на путу слабо осећају због приметне удобности.

Унутар каросерије, Renault Clio има 6 ваздушних јастучића (предњи, бочни и ваздушне завесе), док сигурносни појасеви поседују пиротехничке затезаче, који при судару додатно затежу појасеве.

Peugeot 206 – модел који се најчешће виђа

Француски број један освојио је улице српских градова. Карактеристично за њега је што је бензинац економичнији за одржавање и мање се квари од дизелца. Ауто делови нису скупи, а најчешћи кварови који се  дешавају у вези су са електроником.

Хечбек верзија овог аутомобила је најпопуларнија и прилагођена је удобној градској градској вожњи. Karavan i Sedan, модели који се подводе такође под Peugeot 206, одлични су за веће породице и дуга путовања, док је Peugeot 206 CC кабриолет покупио симпатије младих возача.

Италијански Fiat – увек пожељан међу возачима

Последњи у овом низу, али не и најмање важан, јесте Fiat – прослављени италијански бренд на српском тржишту. Његови модели најмањих димензија се најчешће могу видети у граду, где се одлично уклапају, јер не заузимају много простора и троше минимално.

У просеку, за половоњака купци су спремни да издвоје од 1500 до 5000 евра, за моделе од 2005. до 2010. годишта. Италијани у својој колекцији имају управо оно што људима у Србији треба – економичност.

Fiat Punto – најпродаванији аутомобил за градску вожњу

Најбољи аутомобил за краће руте и градску вожњу је Fiat Punto. Kao i mnogi Fiat-ови модели, и Punto поседује тзв. city mode дугме, које пружа већу флексибилност и покретљивост волана приликом мањих брзина. Овај малишан је помало тесан и неудобан при већим брзинама, те стога није намењен за дуга путовања.

Ови аутомобили су јефтини за одржавање. Због великог избора сервиса који стоје на располагању возачима у Србији, јефтиних делова и повољне цене регистрације, Fiat Punto важи за најјпродаваније аутомобиле.

Fiat Bravo – модеран и економичан

Атрактивног дизајна, изграђен од квалитетних материјала, Fiat Bravo jе заузео место међу најисплативијим моделима. Што се тиче удобности, пођеднако је удобан и напред и позади. Пртљажник је са солидном запремином од 400l.

Fiat Bravo освојио је симпатије својом малом потрошњом, ниском ценом и јаким мотором. У понуди су три различите верзије безнског мотора и три врсте турбодизел мотора. У граду троиши око 5,5 литара, а на отвореном свега 4,5.

Сви аутомобили, било половни или нови за које се одлучују купци у Србији, подложни су кваровима и морају се редовно одржавати. У различитим временским условима, сваки овај аутомобил понаша се другачије. Будите увек спремни на све на путу, јер се никад не зна какве нас временске прилике очекују.

Ако планирате у скорије време себи да приуштите неки од ових аутомобила, обавезно се уверите на квалитет аутомобила који купујете, и запамтите да је најважније да возите безбедно!