Цаке које су знале наше баке – како да одржавате подове у кући

0
Pixabay.com

Некада је у свакој кући решење за све проблеме имала – бака. Цаке које су знале наше баке доносиле су на сто најукуснија јела, чисте прозоре, неговану и мекану кожу, блиставе подове.

За све што вас занима о кухињи, о томе како да вам брзо порасте коса или како да стари прекривач поново добије нови сјај – бака је имала своју тајну. Постоје многи савети из бакиног богатог искуства који вам могу олакшати живот, а ми вам данас доносимо оне које ће вам помоћи да одржавате подове у кући.

Редовно усисавајте

Чистоћа је пола здравља. Без обзира на то да ли имате плочице, ламинат, бродски под или линолеум, неопходно је да, ако ни због чега другог онда због прашине, редовно усисавате. Препоручује се усисавање тепиха и подова барем једном  недељно. Уместо бучног „Слобода“ Чачак усисивача какве су имале наше мајке и баке, савремена жена може да бира између усисивача на пару, са кесом или кутијом за прашину. Уколико вас нервирају каблови који се мотају око ногу или су кратки те морате да мењате утичницу док идете из собе у собу, можете изабрати Bosch бежични штапни усисивач, који темељно чисти и свуда стиже.

Меким четкама усисавајте паркет, ламинат и линолеум да бисте их заштитили од могућих огреботина. Не заборавите да после сваке употребе очистите четку и испразните кесу, односно кутију од накупљене прашине, тако да вас усисивач чека спреман за наредно коришћење.

Бакине цаке за дрвене подове

Чак се и велика прљавштина може уклонити са навоштеног паркета. Потребно је да натопите крпу у терпентин и трљате паркет у смеру шара. Пошто га очиситите од флека, можете га исполирати чистом крпом, а онда нанети восак у танком слоју.

Иако звучи невероватно, трагове ципела можете обрисати гумицом за брисање. Тврдокорне мрље ће, са друге стране, уклонити терпентин или петролеј.

Свеже и масне мрље такође је могуће уклонити, довољно је да умочите папир у бензин и њиме истрљате замазано место.

Баке су имале решење чак и за под који шкрипи, и то тако што би у бразде сипале пудер од талка.

Бакине цаке за линолеум

Линолеум је чест избор домаћица за подове, поготово због своје ниске цене и лаког одржавања. Међутим, без обзира на то што га је лако пребрисати мокром крпом или џокером, неретко се дешава да се лако огребе. Ових огреботина можете се решити уколико их пажљиво ишмирглате меканим брусним папиром. Када очистиите ту прашину, све што треба јесте да танко нанесете уље од лана.

Уколико вас нервирају црни трагови од ђонова ципела, лако их се можете решити ако их пребришете крпом претходно умоченом у шпиритус. Још једна бакина тајна налази се у води од кромпира. Линолеум ће блистати ако се опере водом у којој је куван кромпир.

Бакине цаке за камене подове

Наше баке су се клеле у сапун. Сапун је један од главних јунака у причи о одржавању камених подова чистим. Сапуница уклања све мрље. За темељно чишћење можете направити средство од воде и раствора нишадора. Каменац су скидале сирћетом као руком. Што се пршљавштине са фуга тиче, делотворно је чишћење савијеним брусним папиром.

Мермерне подове можете освежити пастом за чишћење коју ћете сами направити од прашка за чишћење и лимуновог сока. Пошто истрљајте под, оперите га чистом водом.

Pixabay.com

Угланцани подови не морају више бити недостижан сан. Довољно је да у 10 литара воде сипате четири кафене кашичице средства за полирање намештаја и шест супених кашика сирћета. Крпа и ово средство гланцају плочице до савршенства.

Бакине цаке за чист тепих

Како временске прилике на нашим просторима не дозвољавају да често перемо тепихе под млазом воде, баке су смислиле начин да  их освеже. Средство које су користиле у ове сврхе може свака жена направити сама код куће. Потребно је 500 грама кромпировог брашна и 3 супене кашике пахуљица сапуна. Самлевене пахуљице сапуна се помешају с кромпировим брашном, потом се та мешавина истресе на тепих и добро утрља четком. Након тридесет минута усисате и уживате у свом чистом и мирисном тепиху.

Још корисних савета потражите у нашој рубрици Топличанка истражује.